Hösten närmar sig

Publicerad
Uppdaterad
EMMY RASPER stänger av teven och längtar till höst-tv-tablån och säsongsstarten av Agenda.
SÖNDAG. På Tjärö i Blekinge vaknar 400 datanördar som samlats för läger i dagarna tre. Att jag befunnit mig där och inte på betydligt hippare Way out West är inte helt lätt att förklara för mitt inre klubbkid som inte alls fattar varför jag inte stått längst fram på Fleet Foxes, Pulp och Prince. Den mer vuxna delen av min personlighet är nöjd. SSWC (Sweden Social Web Camp) har gett mig meteoritspaning upp i natthimlen, prat om döden, dekadenshäng till 04.00 och framför allt nya insikter, inte bara om sociala medier, utan även om livet. Mer kan man inte begära av en helg.
Fast Way out Wests presschef Joel Borg undrar fortfarande över mitt val och twittrar "Berätta lite om nazisttoan och vad man gjorde där?" Trots att jag är göteborgare tar det ett tag innan ordvitspoletten ramlar ner. Dialogen slutar med att jag sammankopplar Joel med arrangörerna för SSWC, och hoppas att de två evenemangen inte behöver krocka nästa år.

MÅNDAG. För ett år sedan dog min morfar. Han var en liten man, inte mycket längre än jag. Då, för ett år sedan skrev jag en krönika om att han var modig som vågade lämna sitt hemland och komma hit till Sverige, och för alltid ses som en invandrare. Och hur jag inte kan förstå de som ser mångkultur som ett hot mot samhället. Frågan är lika aktuell i dag, ett år senare. Kanske ännu mer aktuell, med tanke på vad som hände i Norge för en månad sen. Min mamma ringer, hon har varit ute vid graven, den var fin och överöst med blommor.

TISDAG. Det blir mörkt tidigt på kvällarna, jag har redan börjat använda vinterhalsduk, även om jag ibland har sandaler på fötterna. Det är höst. Men SVT fortsätter sända Allsång på Skansen som om inget har hänt. Stänger av och längtar till höst- tv-tablån och säsongsstarten av Agenda.

Foto: Hot Pics Gossip 0736-798779

ONSDAG
. 17 augusti 2011 är datumet då det blir en världsnyhet att en 34-årig kvinna är gravid. Allmänintresset är gigantiskt om vi ska tro tidningarna. GT ägnar 15 sidor åt "babybeskedet" och Göteborgs-Posten tar sig an uppgiften att svara på frågor som " Hur tror du förlossningen kommer gå till?" och "Vart går Victoria på mödravårdskontroller?" Låt mig säga så här: Jag tar inte upp mitt största anteckningsblock. Startskottet för rapporteringen om Sveriges framtida tronarvinge har gått, slutet kan ingen av oss ana.

Foto: Ylwa Yngvesson

TORSDAG
. Börserna faller i världen och regnet i Göteborg. Låtarna i mina hörlurar känns slitna, behöver nytt soundtrack till mitt liv för att inspireras. Ber människor på twitter om tips. Översköljs snart av spotifylänkar, lyssnar på låtar från band som Palpitation, Austra och The Maccabees, och blir helt tagen Hello Saferides låt The Quiz. Den får mig att gråta, och känna en vilja att förändra, exakt så som bra musik ska få en att känna.

FREDAG. Regnet fortsätter falla. SMHI går ut med en klass 1-varning för Västra Götaland. Det rapporteras om avstängda vägar, driftstörningar i avloppsnät, översvämmade källare och att kommunerna saknar beredskap. Förundras över avsaknaden av insikt om att vi bor i ett land där det regnar på sommaren och snöar på vintern.

LÖRDAG. Igår jobbade jag min sista dag som vikarierande kulturredaktör på GT. I helgen ska jag försöka koppla bort nyhetsbruset och twitterflödet. Men tyvärr lider jag av ha-mobilen-fastklistrad-i-handen-syndromet, så ni hittar mig säkert på twitter.com/emmyrasper. Vi hörs!

Emmy Rasper
emmy.rasper@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag