Dyr vana. Överintendent Sanne Houby-Nielsen på Statens museer för världskultur har åkt taxi för skattebetalarnas pengar 216 gånger sedan 2013.. Foto: ANDERS WEJROT Foto: Anders Wejrot
Dyr vana. Överintendent Sanne Houby-Nielsen på Statens museer för världskultur har åkt taxi för skattebetalarnas pengar 216 gånger sedan 2013.. Foto: ANDERS WEJROT Foto: Anders Wejrot

Hon har åkt taxi för minst 69 000 kronor

Publicerad

I går utsågs chefen för statens museer för världskultur, Sanne Houby-Nielsen, till ny chef för Nordiska museet i Stockholm.

Då ska de kanske hålla koll på hennes taxiräkningar. På sitt nuvarande jobb åker Houby-Nielsen taxi för tusentals kronor i månaden. Hennes företrädare gjorde av med mindre än 2 000 kronor på ett år.

För fyra år sedan uppmärksammade GT Sanne Houby-Nielsens flitiga taxiåkande.

Hon har inte gjort sig av med den dyra vanan. Sedan 2013 har den kostat skattebetalarna minst 69 000 kronor.

Det var när GT bad de sex största museerna i Göteborg redovisa sina chefers kostnader för resor och representation som Sanne Houby-Nielsens höga taxikostnader upptäcktes. Under sina tre första månader som chef för Statens museer för världskultur 2010 gjorde hon 89 taxiresor för totalt 16 791 kronor i tjänsten - en nivå som ganska exakt tangerade miljöpartisten och riksdagsledamoten Yvonne Ruwaidas uppmärksammade taxiresor som kostade skattebetalarna 70 000 kronor 1999.

 

När GT fyra år senare åter talar taxiresor med Sanne Houby-Nielsen hävdar hon att artikeln från 2010 var "helt missvisande".

- Du gjorde inte skillnad på om det faktiskt bara var mina taxiresor eller inte. Alla andras taxiräkningar var också inräknade.

Hon har fel. Världskulturmuseernas administrative chef Per Karlsson säger att siffrorna som myndigheten lämnade ut 2010 stämmer. Det finns dock exempel på resor där flera personer åkt med Sanne Houby-Nielsen under en period som han beskriver som "några hektiska månader" i samband med invigningen av terrakotta-arméutställningen i Bergrummet på Skeppsholmen.

Sanne Houby-Nielsen har fortsatt att åka taxi i tjänsten. Sedan 2013 har hon gjort det för minst 69 000 kronor - myndigheten redovisar totalt 130 000 kronor i taxikostnader, men resenärerna är inte specificerade på alla resor. Det går dock att säkerställa att Sanne Houby-Nielsens åkt taxi 216 gånger.

- Jag åker taxi för att jag inte vill ta ut någon tjänstebil. Det är långt mer effektivt. Jag är resultatinriktad och ser ingen prestige att åka runt i en dyr tjänstebil.

 

Hon hävdar att de flesta av hennes taxiresor rör hennes resor till Göteborg, alltså till och från flygplatserna i Göteborg och Stockholm.

Åker hon taxi från hemmet i Stockholm till kontoret på Medelhavsmuseet?

- Det sker bara undantagsvis. Och då finns alltid någon särskild anledning.

Den förre överintendenten på Statens museer för världskultur, Göran Blomberg, bodde liksom Sanne Houby-Nielsen i Stockholm. Under hela 2009 uppgick hans taxiresor till 1 988 kronor och under de fyra första månaderna 2010 till 2 630 kronor.

Lars Nicklason
Lars Nicklason

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag