Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon ger nytt liv åt Helena av Skövde

Maria Gustavsdotter. Foto: Lisa Irvall

Släkten är en romanserie med tydligt ­kvinnoperspektiv som skildrar den svenska historien från vikingatid till nutid och har nu nått fram till 1100-talet. På bokmässan berättar Maria Gustavsdotter om sin historiska action från Västergötland som bygger på ett sant kvinnoöde.

Faktarubrik

EN STAFETTSKRIVEN ROMANSERIE Släkten är en stafettskriven romanserie som ger liv åt Sveriges historia - från vikingatid till nutid. Varje roman skildrar en bit ur en släkts liv och öden. De sammanhållande länkarna är förutom blodsbanden en ring, som går i arv från kvinna till kvinna. Tidigare delar har skrivits av Katarina Mazetti, Karin Wahlberg och Catharina Ingelman-Sundberg. Ytterligare två delar är planerade för utgivning under 2013 och 2014.

En ring som ärvs från släktled till släktled, det är den sammanhållande länken i romanserien som kallas Släkten. Förlaget Historiska Media har bjudit in ett antal svenska författare till en skönlitterär stafett där alla skriver var sin roman om samma släkt med tanken att så småningom täcka in den svenska historien - från vikingatiden till nutid.

Senast är det uddevallabon Maria Gustavsdotter som i seriens del fyra skrivit liv i en bit västsvensk historia från elvahundratalets Skövde. När vi ses på ett trångt kafé en lördag eftermiddag bär hon själv en ring med bärnstensliknande sten på fingret. Som en liten tribut till projektet? Ja, fast mest en tribut till romankvinnan Agnes som far så illa i romanen Helenas Hämnd.

Berätta om Släkten! Hur var det att skriva en stafettroman?

– Min första tanke när jag fick uppdraget från förlaget var: "Om du tackar ja till det här är du galen. Om du tackar nej är du dum".

Vari låg galenskapen?

– Jag hade fruktansvärt mycket jobb just då, hade just lämnat manus på en deckare och börjat på en roman om 1500-talets Öland: att tacka ja till ännu mer jobb kändes verkligen galet. Men å andra sida - hellre galen än dum!

Hur har jobbet gått till rent praktiskt?

Dick Harrison, författaren och historieprofessorn, har skrivit grundhistorien för hela serien och varje författare har tilldelats ett avgränsat avsnitt. För min del blev det en historia som baseras på ett verkligt livsöde.

– Min huvudperson är S:t Helena av Skövde, en rik och mäktig änka som ställs inför ett svårt moraliskt dilemma när hennes dotter Agnes misshandlas av sin man.

Berättelsen om den driftiga Helena av Skövde är en historia som verkar passa Maria Gustavsdotter väl. För elva år sedan sa hon upp sig från sitt dåvarande jobb och började försörja sig på att skriva veckotidningsnoveller. Romandebuten kom 2005 och efter det har Maria skrivit flera historiska romaner med tydligt kvinnoperspektiv, något hon ser som en reaktion på den machovärld med riddare och krig som inte sällan hålls fram i historiska romaner.

– Jag älskar att göra research! Men sedan gäller det att använda sina fakta på ett sätt, som gagnar romanen. Det viktigaste när man skriver en historisk roman är att värderingarna stämmer med den tid man berättar om. Kärlek, hat, avund... Våra grundkänslor är de samma då som nu, men värderingarna skiljer sig mellan olika tider.

Du gillar Helena, din huvudperson?

– Mycket! När jag fick beställningen från förlaget fanns två olika idéer om hur man skulle kunna utveckla huvudpersonen, men jag valde den Helena som jag bäst kunde relatera till. Hennes styrka är hennes driftighet, hennes självförtroende och kärlek till barnen. Men Helena har också svagheter, som en oförmåga att släppa ifrån sig makten.

Hur ser din skrivprocess ut?

– Det första jag gör, innan jag börjar skriva på en ny bok, är att läsa in mig på tiden. Sedan måste jag skapa mig en bild av de människor jag skriver om. Det gör jag genom att klippa ut ansikten ur postorderkataloger - ett för varje karaktär. Sedan skriver jag ett kort synopsis.

– Jag jobbar hemma och ofta har jag bestämt dagens första meningar innan jag kliver ur sängen. Efter frukost går jag en trappa upp och skriver ned det jag tänkt ut, sedan brukar det rulla på..

Förutom Helenas hämnd har du tidigare i år gett ut romanen Spegelskärvor. Det måste ha varit en hektiskt år med flera romaner på gång samtidigt?

– Ja, det blev lite mycket... Även om jag älskar att skriva går det inte att komma ifrån att skrivandet är väldigt energikrävande.

– Nu ska jag skriva färdigt min deckare. Sedan ska jag ta en lång semester.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!