Annica Carlsson Bergdahl började fundera den 27 september 2010. Sverigedemokraterna hade just kommit in i Riksdagen och i en radiointervju sa Sverigedemokraternas kulturtalesperson att han ville stödja hembygdsrörelsen.
- Vad är hembygd egentligen, idag? tänkte hon. Hur skulle en ung person svara på den frågan?
Följande sommar gav sig hon och fotografen Jerker Andersson ut i Sverige. De träffade över hundra unga människor, filmade många av dem och bad dem fotografera och berätta om den värld som är deras hemma. Materialet blev en webbplattform, en vandringsutställning och en bok.
Nu har en turnéversion av utställningen nått Öckerö, ett samarbete med Västarvet.
- Först svarade också ungdomarna att hembygd stod för dåtid, spinnrockar och Astrid Lindgren. Men när vi vidgade begreppet hände något. Hembygd kan vara en plats, men också en känsla av att höra hemma. Och den kan vara tudelad, man kan ha en fot här och en där.
Mitt intryck efter att ha lyssnat på och läst ungdomarnas berättelser är förvåning. Förtjusning. Mångfalden personligheter och erfarenheter känns lika stor och brokig i Västra Götaland som i New York. Och urvalet känns inte tillrättalagt. Rösterna är många, liksom åsikterna.
Ungdomarna har fått beskriva en plats som betyder mycket för dem och människorna som lever där. Och hur en fredagskväll där kan se ut.
En kille beskriver en vanlig fredag på jobbet, på fiskebåten 50 mil ut i Nordsjön.
"Vi tar av oss våra blöta fiskekläder och hänger in dem på tork i torkrummet. Vi är fem ombord, Jag, min bror Kristoffer, pappa Anders och en som heter Roger och vår dansk Kim. Det luktar kvällsmat när vi går in i mässen, där även köket är. Först hör man bara maskinen som står och går, men när man går in i mässen hör man stekpannan och tv:n, med något fredagsprogram eller kvällsfilm. Det känns bra att fisket gått bra, att få mat i magen och lite vila."
En tjej skriver:
"Det bubblar av förväntan och mousserande vin och den nästan exotiska känslan är så stark att man kan ta på den. Ett sista parfymsprut och ett tuggummi, sen beger vi oss ut på stan mot en kväll vi snart kommer att glömma."
Utställningen ska turnera i landet till 2016.
- Vi tycker att unga ska vara delaktiga i det offentliga samtalet, de ska bli lyssnade på, säger Annica Carlsson Bergdahl. Hembygd är en bra utgångspunkt för att prata om samhället vi alla lever i. Allting är i rörelse. Och hembygden formas av de människor som befolkar den.
Visas på Öckerö bibliotek till och med 19 februari. Fortsätter sedan till Surte, Kungsbacka, Kungälv, Backa, Åmål, Stenungsund, Herrljunga, Mölndal, Mölnlycke, Partille, Munkedal, Lilla Edet, Frihamnen, Ulricehamn, Västergötlands museum och Rydal.