deckardrottning. Göteborgs Ingrid Elfberg utforskar i sin andra roman, Tills döden skiljer oss åt, våld i nära relationer. Foto: JENNY SEGERFELT Foto: Ola Kjelbye
deckardrottning. Göteborgs Ingrid Elfberg utforskar i sin andra roman, Tills döden skiljer oss åt, våld i nära relationer. Foto: JENNY SEGERFELT Foto: Ola Kjelbye

"Här kan man prata om grader i helvetet".

Publicerad

Ingrid Elfbergs debut Gud som haver har hittills sålts i 40 000 ex.

I dag recenseras Göteborgs deckardrottnings andra bok, även denna hanterar ett tungt ämne. Våld i nära relationer.

DECKARE

INGRID ElFBERG | Tills döden skiljer oss åt | Kabusa.

 

Här kan man prata om grader i helvetet: Ingrid Elfbergs första deckare handlade om pedofili, den andra handlar om kvinnomisshandel. Jag tyckte att Gud som haver var rätt meningsfullt spännande och språkligt piggare än många andra deckare jag läst, och delvis gäller den åsikten även Tills döden skiljer oss åt. Det tunga ämnet den här gången är alltså misshandlande makar, och det är ingen munter bild som ges av möjligheterna att få stopp på fanskapen. Så här säger bokens huvudperson Erika om offrens situation: "Vi uppmuntrar dom att bryta upp ... ger dom bilden av att uppbrottet är slutet på våldet och hoten." Men så är det inte alls, enligt henne - tvärtom är det när kvinnan begär skilsmässa och besöksförbud som det verkliga helvetet bryter löst.

 

Polisen Erika flyr från Stockholm och sitt råskinn till man, får jobb i Göteborg och tas om hand av kollegan Anna. Problemet är att maken Göran också är polis, vilket gör att han kan hålla koll på henne och dessutom förtala henne inför kollegerna. Han har genom åren blivit trodd medan hennes misshandelsanmälningar har kommit bort. Elfberg anstränger sig för att göra honom övertygande som manipulatör med skådespelartalanger, men han är ändå så pass grotesk att jag har svårt att fatta hur en sån som Erika kan duperas av en sån som han.

 

Parallellt med detta pestproblem löper en mer ordinär polisutredning: en arkitekt på Stadbyggnadskontoret är försvunnen, och ju längre utredningen fortskrider desto klarare blir det att hon är allmänt avskydd - och varför. Det är en intrikat historia om byggnadsmygel på Näset med inslag av utpressning, och i långa stycken berättar Elfberg väl. Hon petar in behändiga ord som välmusklad och stuptrött, har god blick för vardagliga ting och får ibland till direkt behagliga naturbeskrivningar. Knepigare är det med känslorna, som kan övermanna språket när de blir för starka - det kan gälla Erikas fasor liksom hennes varma känslor för Anna och kollegan Per. Som för övrigt verkar vara en okej karl.

 

 

Jan Ceder

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag