MIN GATA. "Jag bodde länge på ett berg i närheten och gjorde de där första 150 metrarna av Långe­dragsvägen till mina", skriver Harald Treutiger. Foto: Amelie Herbertsson
MIN GATA. "Jag bodde länge på ett berg i närheten och gjorde de där första 150 metrarna av Långe­dragsvägen till mina", skriver Harald Treutiger.  Foto: Amelie Herbertsson

Här kan man bli mätt och ren

Publicerad

Varje gata i stan har en historia att berätta. GT-kulturens serie om gatorna i Göteborg blir tillsammans en berättelse om staden vi lever i och vilka vi är. I dag journalisten, programledaren och skepparen Harald Treutiger om Långedragsvägen.

Långedragsvägen är förmodligen en av stans längsta gator. Från Kungsten ända ut till botten av Hinsholmskilen där den förenas med Torgny Segerstedtsgatan och blir Saltholmsgatan. Den är inte rak många meter i sträck utan slingrar sig genom trakterna på ett sätt som gör att man förstår att den var först på plats, jämfört Torgny Segerstedtsgatan som går samma sträckning men som bara är skapad för transport. Längs Långedragsvägen lever man livet.

Jag bodde länge på ett berg i närheten och kunde titta ner på början av Långe ­ dragsvägen och gjorde de där första 150 metrarna till mina. Stundtals dagligen och alltid ett par gånger i veckan tog jag mig anledning att gå där.

De utgör en småstadsidyll mitt i storstaden, granne som de är med tolvfilig motorväg. Om man anträder sträckningen med näsan mot väster har man 17 olika affärer eller rörelser innan man når fram till koloni­lotterna där det roliga så att säga tar slut.

Första huset på vänster sida, när man redan hunnit passera spårvägens vändslinga och därmed den historiskt intressanta noteringen att just här slutade en gång staden, är knappast det vackraste huset på sträckan. Tråkig gul fasadplåt, men med nytt spännande innehåll, näm­ligen den första och senast tillkomna av fem olika möjligheter att bli mätt på sträckan till kolonilotterna. Thai å sushi som lockar folk långt ifrån. Senast jag var här sprang jag först på årets göteborgare Mia Skäringer som kommit ända från Fiskebäck till Kungsten för att luncha, och sedan en skeppare från mina äventyr i Karibien tidigare i livet.

 

Mätt kan man alltså bli på sträckan, mångfalt. Och sött till kaffet på konditoriet (29 kronor för en semla) eller i godisaffären. Något välgörande för kropp och själ erbjuds via två frisörer, en nagelterapeut och psykologmottagning. Och Rubb å Skrubb erbjöd massage till alldeles nyligen i det lilla rosa huset på höger hand, som är det sötaste på sträckan. Ny möjlighet till massage verkar vara på gång till källaren under Rubb å Stubb, frisören, när antik och kuriosa-butiken som huserar där nu har flyttat till Linnéområdet.

Galleri 20 har vernissage varannan lördag, och konstnären Margaretha Nislander från Kungälv har under sin vecka fått till riktigt bra försäljning.

– Köpstark publik kommer promenerande västerifrån, som hon uttrycker det.

Om fler hade kommit till fots hade det varit bra eller om bilfolket hade kunnat göra sig av med sina bilar mer rationellt hade den lilla småstadsgatan kunnat leva än mer.

Anette Regnér som driver tyg- och designbutiken vägg i vägg med galleriet har en idé.

  – Gör parkeringsplats av kolonilotterna, de ser mest risiga ut och dåligt skötta, funderar hon mest varje dag när hon passerar på väg från bostad till jobbet.

Det går bra för Anette, mest för att hon bakom den publika butiksytan i det fula huset med grå eternitplattor bedriver kvalificerad sömnad.

 

I huset mittemot, gatans charmigaste fastighet, går det också bra för guldsmeden Lena Larsson, mest för att hon bakom den publika butiksytan bedriver kvalificerat guldsmideri. Samla ihop ditt skrot i smyckeskrinet, Lena smälter ner och designar något nytt tillsammans med dig.

Har ni något kvar i börsen när ni kommit så här långt från vår utgångspunkt kan ni spela bort alltihop i spelbutiken på vänster hand eller köpa en fastighet i mäkleriet på höger hand. Det är bara att välja.

Ni kan också, som jag oftast gör, smita av till höger precis innan det lilla rosa huset som till ganska nyligen erbjöd lokalt tillverkad glass av hög kvalitet. Upp till höger till kvarteren med metallgatorna på Kungstens höjder. Bronsgatan, Silvergatan och Platina­gatan. Vackra namn. Och de leder vidare till vackra Sjöbergen. Här finns ett varv att promenera, Kungsten, Sjöbergen, Röda Sten, Nya Varvet och så tillbaka upp till vår favoritsträcka av Långedragsvägen.

Den stora prövningen efter en sådan runda längs en hälsosam stig är att på vägen tillbaka inte göra ett besök i godisbutiken. För den har i Majid Kaihantars regi utvecklats till en liten pärla. Från vanlig godisbutik till centrum för avancerade smaker av allehanda slag. Chokladpraliner som inte finns i Pressbyrån, kaffe och tesorter som inte finns på Konsum och cigarrer som annars bara hittas på Kuba.

Om det blir för mycket av det goda kan det tillintetgöra nyttan av mödorna längs den hälsosamma stigen.

 

Harald Treutiger

kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag