Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Har han ljugit ihop visan?

Bygger Evert Taubes visa "Briggen Blue Bird av Hull" verkligen på en sann historia, undrar Kajsa och får svar i frågespalten.
ÄR VISTEXTEN SANN?
När jag var på den fantastiska Taube-konserten på Operan sa dirigenten att Taube använde verkliga händelser som utgångspunkt för sina texter apropå Freddie Wadlings tolkning av ”Briggen Blue Bird av Hull”. Men jag har hört att att just den låten är påhittad. Vet ni hur det ligger till?   
Kajsa Eklund
Foto: Jacob Forsell
SVAR: I augusti 1871 var det svåra stormar på Västkusten vid Smögen och i dessa oväder gick ett skepp vid namn Blue Bird på grund, men besättningen klarade sig oskadd utan större dramatik.
– Men dagen därpå gick ett engelskt skepp som hette Nymph of West Hartlepool också på grund. Då fick pojkarna från Smögen åka ut för att rädda besättningen och när de fått dem i land märkte man att en man saknades. Så då yttrades de där orden, ”There’s a man left on board”, säger Göran Gynne, styrelsemedlem i Svenska Taubesällskapet.
Den kvarglömda mannen klarade sig dock. Han hade klättrat i masten och när skeppet krängt till vid grundstötningen hade han kastats i land.
Också ”Gubben Stranne” i visan har en förlaga. Periodvis under 1917-18 var Taube inneboende hos en Edouard Stranne vars hus fortfarande finns kvar i Smögen, på Evert Taubes väg 12.
– Sedan har Evert gjort om det här i visan, men det finns delar av sanning i den, säger Göran Gynne och rekommenderar den intresserade att läsa Taubes memoarer Jag kommer av ett brusand’ hav.


NÄR UPPHÖRDE TRADITIONEN?
När jag gick på Hvitfeldtska 1952-57 marscherade vi varje Gustaf Adolfsdag ner till Gustaf Adolfs torg för att hylla hjältekungen. Men när upphörde denna tradition?
Sven-Gösta Svensson, Göteborg

SVAR: Traditionen har gamla anor i Göteborg enligt Hans Josefson, ordförande i kamratföreningen Gamla Hvitfeldtare.
– Den första paraden anordnades 6 november 1855, statyn restes 1854. Och Latinläroverket, som Hvitfeldtska hette då, var med från början, säger han.
Tecknaren och författaren Sture Hegerfors var elev på Hvitfeldtska och minns paraderna mycket väl.
– Jag gick hela 1950-talet i stort sett. Arrangemanget var alltid väl förberett, praktiskt och teoretiskt. En del gymnastiklektioner gick åt till att öva.
Anförda av marschorkester tågade eleverna ner mot Götaplatsen där de mötte upp med Flickläroverkets disciplinerade trupper.
– Till skillnad mot pojkeleverna gick de i takt, minns Hegerfors.
1952 skrev Göteborgs-Posten att paraden samlade runt 2 000 personer och att det såldes 40 000 Gustaf Adolfsbakelser. Men populariteten dalade. -67 skrev GHT om en spexartad tillställning med ett 50-tal gymnasister och en liten blåsorkester som spelade Enebära busk och Bron över floden Kwai. 1960 deltog bara ett 30-tal gymnasister. Enligt kamratföreningen Gamla Hvitfeldtares årsbok anordnades det sista officiella firandet 1970.
Varför upphörde traditionen?
– Det var nya tider. Det upphörde då det inte var gångbart längre, säger Hans Josefson.


VAD ÄR EN AKVARELL?
Min man och jag läste om Akvarellmuseet i tidningen, men var inte riktigt överens om definitionen av ordet akvarell. Är det en tavla målad med vattenfärg?

SVAR: Den klassiska akvarellen består av papper, pigment och vatten, säger Bera Nordal, chef för Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn.
Sen kan man också se akvarellen som ett estetiskt uttryck och inte bara en teknisk definition.
– Det finns andra medier som har samma uttryck som akvarellen, det här transparenta, ljuset som tränger igenom. Akrylmålningar kan vara oerhört transparenta. Vi vill tänja på gränserna och och även visa andra medier som får fram det uttrycket på Akvarellmuseet. Men över 80 procent av det vi visar är ändå klassiska akvareller.

LISA JAKOBSSON
kulturen@gt.se

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post:
”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
Fax: 031-725 91 12
E-post: kulturen@gt.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!