Här går det som en dans

Upplev något annorlunda! Lisa Jakobsson har dansat de 959 metrarna och pratat med koreografen Anna Asplind som vill ge dig en ny bild av din stad. 

Plugga in hörsnäckorna. Ta ett djupt andetag. Tryck på play. 

 Du har nu lämnat kontrollen över dina rörelser till en okänd röst som låter dig ledas genom Göteborg, genom dina sinnen.

 Rösten som guidar dig genom 959 m i Göteborg – en dans- och  upplevelsepromenad, från Stenpiren till Älvrummet tillhör dansaren och koreografen Anna Asplind.

 – Det är ett sätt att uppleva staden som turist, eller som boende. Sedan är det ett spännande inslag för folket i stan att få se dem som dansar, säger hon.

 Promenaden i Göteborg är hennes andra Dancewalk. Den första hade premiär i Berlin i fjol. 

 – Alla som gick den där tyckte att det var jättekul, säger hon och fortsätter: Man får en annan relation till stan genom det och uppmärksammar sånt man inte ser i vanliga fall. 

 – En kille som gick promenaden i Berlin sa att han skulle kunna gå in på en pub och köpa en öl och sedan kasta den i backen om jag skulle ha bett om det. Det är lite härligt, ibland tror jag att man hindrar sig själv från att göra saker. Det blir mer legitimt om någon annan ber en göra det.


Idén har funnits med Anna Asplind under en längre tid. Under sin tid med Dans i Värmland arbetade hon för att få ut dansen till de yngre och inte bara ”den kulturella klicken” som hon kallar det. En inspirationskälla var Jenny Cardiff. Genom sina ”Walks” guidade hon folk genom museer. När Anna Asplind sedan hamnade i Berlin var fötterna det främsta transportmedlet. Det gav henne tillfälle att se stan och att se det som de bofasta sedan länge glömt att titta på.

 – Jag inspireras av lukter, former och rörelser i staden och hoppas att jag kan få andra att känna det jag känt, alla de tre momenten är genomgående i vandringen, säger hon.

 De första minuterna tillbringas på Stenpiren. Vi uppmanas att känna lukten av havet, staden. Vi vandrar vidare, tar efter rörelser hos förbipasserande. 


Ljudet av hur vinden blåser och hur vajrarna vid hamnen knakar. Vi följer ljudet med våra rörelser. Hittar dess form.

 Strukturen av de kantiga tegelstenarna river mot fingrarna när vi hoppar sicksack mellan de murade pelarna på Kronhusgatan. 

 En förbipasserande kvinna i en bil blänger förvånat – nästan argt på oss. Vi springer vidare. Nu gäller det att inte trampa på sprickorna mellan gatstenarna. Kullerstenarna är svårast. Brunnslocken är fristäder. En gammal lek sedan man var barn. Snabbt ska det gå också. Vi bryter gränserna för vad man får göra i stan.

 När jag 25 minuter efter att ha tryckt på playknappen återfår kontrollen är det med en viss motvilja jag tar mig an den. Att enbart följa instruktionerna utan att ifrågasätta och ta en paus från jaget var en synnerligen avstressande upplevelse.

 Något som alla borde prova.


Lisa Jakobsson

kulturen@gt.se

FAKTA

PROMENADER I GRUPP
•  959 m i Göteborg – en dans- och upplevelsepromenad ingår i koreografen Anna Asplinds serie Dancewalks som hade premiär i Berlin i våras. Då som en 1 656 meter lång promenad.
•  Under Kulturkalaset anordnas gruppromenader. Onsdag till fredag 17.00, lördag och söndag 14.00. Start på Stenpiren.
•  Ljudfilen kan du 1: Ladda ner själv på www.alvstranden.com/alvrummet/alvrummet och lägga in på din mp3-spelare. 2: Ladda in på din mp3-spelare i Älvrummet vid Operan. 3: Få via en lånad mp3-spelare när du går promenaden.