Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här får ni gifta
er i stället!

Dicksonska Palatsets bottenvåning.
Foto: Anders Ylander

De 1 240 brudpar som varje år gift sig i Rådhuset har skänkt liv åt Gustaf Adolfs torg. Men på lördag är det slut med risgrynsyran. Då flyttar de borgerliga vigslarna till Dicksonska palatset i Allén. Margita Björklund har testat nya ­Bröllopspalatset.

I fortsättningen kommer de borgerliga vigselceremonierna att ske i Dicksonska Palatset, i korsningen av Gamla och Nya Allén. Huset uppfördes 1862 för friherre Oscar Dickson. Det är byggt i nyrenässansstil efter ritningar av den engelske arkitekten Boulnois,

Från den pampiga pelarförsedda entrén kommer man direkt in i den väldiga trapphallen, som sträcker sig genom husets alla tre våningar.

På andra våningen ligger de vackra sällskapsrummen. Den stora salongen med golv i cederträ från Libanon, vackra väggreliefer av den italienske stuckatören Bellini och magnifika kristallkronor skulle vara ett fantastiskt vigselrum, men får inte användas. Den som är rörelsehindrad kan inte komma dit eftersom hissen inte rymmer en rullstol.

Hade kommunstyrelsen i god tid utsett Dicksonska palatset som ersättning för Rådhuset hade det inte varit några problem med att installera en ny hiss. I stället har politikerna förhalat frågan för att i sista stund hasta fram ett beslut. Resultatet är att vigslarna måste ske i botten­våningen där rummen är mindre och mörkare.


I själva vigselrummet, som vetter mot Hedens busstation, är väggarna klädda med en mörkröd medaljongtapet och i fönstren hänger en lätt grådaskig store mellan långa plommonfärgade gardiner. På den ena långväggen finns en tavla av Carl d'Unker med den talande titeln "Taskspelerskan" och på den andra Alessandro Varotaris "Judit med Holofernes avhuggna huvud", ett mindre väl valt motiv med tanke på att bröllop symboliserar tro, hopp och kärlek.

Fortfarande står ett gigantiskt sammanträdesbord kvar mitt i rummet. Lagom till den första vigseln bör det vara ersatt av några tidstypiska möbler. En stor matta behövs för att dölja det slitna golvet.


Allt sedan 2009 då domarna upphörde att viga, måste den som vill gifta sig borgerligt i Göteborg göra det på en lördag, mellan klockan 14.00-16.30. Vanligtvis skall vigselförrättaren hinna med 30 brudpar på två och en halv timme alltså fem minuter per vigsel inklusive intåg, uttåg och undertecknande av intyg.

För att klara logistiken måste ett nytt brudpar hämtas från väntrummet och stå berett att slussas in i samma stund som det tidigare lämnar vigselrummet.

Rummet dit de väntande brudparen hänvisas är en stor matsal med runda bord för 10-12 personer och stolar av enklaste slag. Det saknas mattor, soffor, fåtöljer och småbord.

På väggarna syns märken efter borttagna tavlor, endast de tomma krokarna finns kvar.

Pardörrarna till det angränsande rummet saknas och på glasverandan står en stilvidrig utomhusmöbel i vitt gjutjärn. En mer otrivsam plats går knappt att föreställa sig.

Men med små medel kan Dicksonska palatset bli ett drömställe för blivande brudpar. Det är bara att sätta i gång!