Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har de rätt
att ta ut böter?

Fråga Kulturen

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post: Fråga Kulturen, GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
E-post: kulturen@gt.se

När vi cyklade omkring på Tjörn i somras fick vi se den här skylten strax innan man kommer fram till Björholmens samhälle. Jag undrar, kan en vägförening kräva "böter"?

Badturist

 

SVAR: Enskild väg, privat väg – det vimlar av uteslutande skyltar i Sommarbohuslän. Frågan ställdes även förra sommaren och då, som nu, vände vi oss till Elenor Persson, nationell samordnare på trafikverket:

– Det finns ingen lag som ger en vägförening rätt att ta ut avgifter på det här sättet. Det som ligger närmast till hands är lagen om kontrollavgift och olaglig parkering, men då handlar det om parkering och i sådana fall kan markägaren ta ut en avgift.

– Däremot har vägens ägare rätt att bestämma vilka som får köra här och vilka som inte får det, men sker det en överträdelse så får de anmäla det till polisen, fortsätter Elenor Persson. Att ta ut en avgift i det här fallet är en polissak.

Vad gäller då för privata och enskilda vägar – vem får köra på dem?

– I väglagen görs ingen skillnad på privat och enskild väg, men en enskild väg ägs vanligen av en vägsamfällighet, en vägförening, med flera olika delägare, förklarar Staffan Gräns, även han samordnare på trafikverket.

– En enskild väg kan få statsbidrag och då är det ett villkor att allmänheten får köra på den. Sen kan det ju gå en avstickare från vägen till ett hus och som inte ingår i det man får bidrag för och som man själv måste underhålla. Då har man rätt att sätta upp en skylt som säger "privat väg" eller rentav ha en bom.

 

HUR KOKAR MAN ÄGGEN?

Var på vandringsresa i Alperna i somras och upptäckte att det tar mycket längre tid att få äggen hårdkokta på 1 500 meter höjd än i Göteborg. Varför är det så?

Foto: Foto: Per G NorénNina

 

SVAR: Vid hög höjd sjunker lufttrycket.

– Då sjunker också kokpunkten – vattnet blir alltså inte 100 grader varmt, förklarar Ann-Marie Pendrill, professor i fysik och föreståndare för Nationellt resurscentrum för fysik i Lund.

På resurscentrumets hemsida www2.fysik.org står att läsa att det normala, genomsnittliga, lufttrycket vid havsytans nivå över hela kordklotet under hela året är 1013 hPa. Pa står för pascal, vilket är enheten för tryck, och h står för hekto.

Temperaturen då vatten kokar varierar med hur stort lufttrycket är men variationen är så liten att det inte har någon betydelse i normala sammanhang. I Sverige varierar lufttrycket vid havsytans nivå mellan 950 och 1050 hPa (från ett djupt lågtryck till ett bra högtryck) och inom detta intervall varierar kokpunkten mellan 98 och 101 grader. Men kommer du upp på 2 000 meters höjd, sydtoppen i Kebnekaise som är Sveriges högsta punkt har höjden 2 103 meter, har trycket sjunkit till cirka 800 hPa och då kokar vattnet redan vid en temperatur kring 93 grader.

Skulle du försöka koka vatten på toppen av Mount Everest, på 8 885 meters höjd, skulle det koka redan när det var 69 grader varmt.

Så hur göra om man vill hårdkoka ägg eller överhuvudtaget koka mat på hög höjd och inte vill vänta i all oändlighet?

– Tryckkokare har klättrare med sig på höghöjdsklättring, tipsar Ann-Marie Pendrill.

 

VARIFRÅN KOMMER UTTRYCKET?

"Jag säger inte flaska" är ett uttryck man ibland kan höra. Helt ologiskt och nu undrar jag var det kommer ifrån.

Gustav

 

SVAR: Uttrycket, som står för att säga absolut ingenting, lär i sin ursprungliga form ha lytt "inte kunna säga flaska" och kommer, enligt Bevingat av Hellsing, Hellquist och Hallengren, från en anekdot i skämttidningen Strix år 1906. En alkoholist ligger för döden och hans fru försöker få honom att tala: "Kan du inte säga soffa... kan du inte säga dragkista... kan du inte säga flaska?" Varvid mannen tar till sina sista krafter och frågar: "Ä de nå i a?"

 

Isolde Berner

kulturen@gt.se

Frågeredaktör