Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här blir kontor 60 nya bostäder

Foto: Per Wissing
Det var Göteborgs hetaste läge för 400 år sedan. Det är ett av Göteborgs hetaste lägen i dag. Nu kan GT-kulturen avslöja att det ska byggas bostäder i tre gamla 1800-talshus vid Lilla Torget som i dag är kontor.
Det var Göteborgs hetaste läge redan på 1600-talet, och här bodde Dicksons, Wijks och kommerserådet Bagge. Utsikten är strålande: Ostindiska huset, Tyska kyrkan, Stora hamnkanalen och bort mot Brunnsparken. Ingen har bott här sen 1920-talet, men nu ska det bli lägenheter vid Stora hamnkanalen igen. Om allt går i lås så blir det runt sextio nya lägenheter i tre gamla 1800-talshus vid Lilla torget, där det idag är kontor. På byggnadsnämndens sista möte före jul, 15 december, klubbades den nya detaljplanen igenom som gör ombyggnaden från kontor till bostäder möjlig. I åttio år har det varit kontor i de tre husen. Men nu har fastighetsägaren Wallenstam tagit initiativ till att förvandla kontoren till bostäder - igen.
För de här husen var bostadshus när de byggdes på 1800-talet, med bostäder i de övre våningarna, och butiker eller kontor i bottenvåningarna. Men på 1920-talet kontoriserades husen helt och hållet och så har det varit sen dess.

Sen fem år tillbaka äger Wallenstam de tre husen.           
Hur kommer det sig att ni vill förvandla de här kontorshusen till bostadshus?
– En stor kommersiell hyresgäst valde att flytta därifrån, och då fanns det två spår för oss, antingen att fortsätta med kontor, eller också att bygga om till bostäder. Om man skulle fortsätta med kontor så krävdes moderniseringar i husen, med ventilation och kylning. Vi kollade med kommunen och de tyckte att det var en bra idé att bygga om till bostäder, så vi valde bostadsspåret. Det finns ju ett jättebehov av bostäder i Göteborg, och många människor vill bo centralt. Men detaljplanen tillät alltså inte det tidigare, i detaljplanen fanns inskrivet att det skulle vara kontor i husen, men nu är den ändrad, säger Thomas Dahl, som är vice vd för fastighetsbolaget Wallenstam.
 
När räknar ni med att komma igång med ombyggnaderna?
– Först ska bygglovet in, och bli godkänt, vi räknar med att lämna in det under första kvartalet 2010. Och sen hoppas vi komma igång med ombyggnaderna direkt, säger Thomas Dahl.
När blir det inflyttning?
– Ombyggnaden tar mellan ett och ett och ett halvt år, så i mitten av 2011 räknar vi med – men tidsschemat är förstås bara preliminärt.
Blir det hyresrätter eller bostadsrätter?
–  Det är inte helt klart ännu men det lutar åt bostadsrätter. Det är svårt att få ekonomi i hyresrätter vid en ombyggnad av det här slaget, i gamla hus med bevarandekrav.
Lägenhetsstorlekar?
Det blir både stora maffiga lägenheter och små yteffektiva.
 
Husen ligger mitt i Göteborgs finrum, just där stora hamnkanalen svänger av ut mot älven. Det är tre vackra gamla bostadshus, som i sig är ett stycke Göteborgshistoria. Tomterna här vid Södra Hamngatan och Lilla torget hade stans hetaste läge redan på 1600-talet. Men alla gamla hus i kvarteret utom residenset brann ned vid den stora branden 1804. Några hus byggdes upp direkt, och det största huset, det som kallas Wijkska huset med adress Lilla torget 1 byggdes 1853. Huset, på Södra Hamngatan 5 byggdes 1805 av varvsägare Bagge, innan James Dickson tog över huset. Det tredje huset som nu ska förvandlas till bostadshus ligger på Otterhällegatan 3, det byggdes på 1890-talet.

Anna-Clara Löfvenberg
kulturen@gt.se

WIJKSKA HUSET+ Wijkska huset har Fiskekrogen i bottenvåningen. Huset vetter mot Lilla Torget 1, och fortsätter runt hörnet med en ingång från Södra Hamngatan 7.
+ Huset är byggt 1853 efter ritningar av arkitekterna Victor von Gegerfelt och Adolf Wilhelm Edelsvärd.
+ Då var huset fyra våningar högt och hörntornets tak mycket speciellt designat, med en liten kupol högst upp.
+ Det var grosshandlaren och kommerserådet Olof Wijk som lät bygga huset, och han och hans familj bodde själva i en vacker paradvåning två trappor upp i huset. I de två nedersta våningarna var det lagerlokaler och kontor. Huset hade från början bara fyra våningar, och den översta våningen var också en bostadsvåning.
+ 1925 sålde familjen Wijk huset till Brand- och Lifförsäkrings Aktiebolaget Svea. Nu byggdes huset på med en femte våning, hörntornets lilla kupol försvann och fick dagens utseende. I bottenvåningen flyttade Restaurang Commerce in och resten av huset förvandlades till kontor. Familjen Wijks påkostade interiörer revs ut, och ersattes med 20-talsinredning. 
+ Sen 1929 har ingen bott i huset, det har bara varit kontor och restaurang. Numera är det Fiskekrogen som ligger i bottenvåningen.
 
ATLANTICAHUSET
+ Det lilla trevåningshuset i gult tegel på Södra Hamngatan 5 – med tillhörande gårdshus som vetter mot Otterhällegatan 3 - byggdes 1805 för kommerserådet och varvsägaren C Bagge. Han överlät huset till sin svärson James Dickson den äldre, som både hade kontor och bodde i huset med sin familj till 1860-talet. Då tog vinhandlare Evers över huset, och på 1890-talet köptes fastigheten av köpman E Svan. Han förvandlade huset till hyreshus och byggde också en gårdsflygel med bostäder, plus magasin och butiker ut mot Otterhällegatan 3.
+ 1917 tog nybildade försäkringsbolaget Atlantica över hela huset och kontoriserade det och bottenvåningen på gatuhuset mot Södra Hamngatan byggdes om i nationalromantisk stil.

ALLT FÄRRE BOR I INNERSTAN
+ Före rivningarna i Göteborgs innerstad på 1960- och 70-talen var stan tätbefolkad, på den tiden fanns det butiker, kontor – och bostäder - i husen.
+ För sjuttiofem år sedan bodde drygt 13.000 personer innanför Vallgravarna i Göteborg. I dag är siffran 3.733 personer. Bara i Östra Nordstan försvann tusentals bostäder när alltihop revs.
+ Bottennoteringen i invånarantal i centrum var 1980. Då bodde bara 1.812 personer innanför vallgravarna i Göteborg.