Stefan Klaverdal spelar och Lisa Hansson sjunger sin egen "Den lilla vävoperan" på festivalen. Även textilierna i bakgrunden kan höras i verket. I april har "Den stora vävoperan" urpremiär på Textilmuseet i Borås. Foto: Daniel Nilsson
Stefan Klaverdal spelar och Lisa Hansson sjunger sin egen "Den lilla vävoperan" på festivalen. Även textilierna i bakgrunden kan höras i verket. I april har "Den stora vävoperan" urpremiär på Textilmuseet i Borås. Foto: Daniel Nilsson

Här blir kläder musik

Publicerad

Hört en symaskinsmusiker, någon?

Passa på när världens första festival för textil ljudkonst drar i gång i Borås på torsdag.

TEXTIL LJUDKONST

Vad är ett textilt ljud?

- Textilier låter när man rör vid dem och det går att att använda exempelvis en vävstol som musikinstrument, säger tonsättaren och ljudkonstnären Stefan Klaverdal som tillsammans med sångerskan Lisa Hansson dragit i gång festivalen.

- Dessutom finns en hel del paralleller mellan textil och ljud, man arbetar till exempel i bägge fallen med komposition. Och det finns rätt många som jobbar i det här gränsområdet.

Vilka tre konserter får den intresserade absolut inte missa?

- Först afterworkkonserten i Textilmuseets restaurang på fredag klockan 17. Kobakant är två killar som spelar elektronisk musik i en gemensam mössa som påverkar musiken. Phantomchips har sina instrument på sig, det är alltså en sorts kostymer som de spelar på och där ljudet påverkas av hur de rör sig.

- Klockan 20 samma kväll kommer Leo Correia de Verdier och spelar på symaskiner. Det är inte unikt, i Kanada finns en hel symaskinsorkester, men det här är världens främste symaskinsmusiker!

- Och sen får man inte missa Syntjuntan på lördag klockan 19, två tjejer som spelar på syntar de sytt ihop med ledande tråd.

Du är en stockholmare som bor i Skåne och Lisa Hansson är från Stockholm. Hur kommer det sig att ni lade er festival i Borås?

- Lisa och jag har jobbat med en vävopera i flera års tid, en första variant spelar vi på festivalen, och då upptäckte vi alla kopplingar mellan ljud och textil. Och ska man ha med textil att göra kändes det naturligt att vända sig till Borås eftersom staden är ett sådant textilt nav i Sverige.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag