Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här blir kläder musik

Stefan Klaverdal spelar och Lisa Hansson sjunger sin egen "Den lilla vävoperan" på festivalen. Även textilierna i bakgrunden kan höras i verket. I april har "Den stora vävoperan" urpremiär på Textilmuseet i Borås.
Foto: Daniel Nilsson

Hört en symaskinsmusiker, någon?

Passa på när världens första festival för textil ljudkonst drar i gång i Borås på torsdag.

TEXTIL LJUDKONST

Vad är ett textilt ljud?

- Textilier låter när man rör vid dem och det går att att använda exempelvis en vävstol som musikinstrument, säger tonsättaren och ljudkonstnären Stefan Klaverdal som tillsammans med sångerskan Lisa Hansson dragit i gång festivalen.

- Dessutom finns en hel del paralleller mellan textil och ljud, man arbetar till exempel i bägge fallen med komposition. Och det finns rätt många som jobbar i det här gränsområdet.

Vilka tre konserter får den intresserade absolut inte missa?

- Först afterworkkonserten i Textilmuseets restaurang på fredag klockan 17. Kobakant är två killar som spelar elektronisk musik i en gemensam mössa som påverkar musiken. Phantomchips har sina instrument på sig, det är alltså en sorts kostymer som de spelar på och där ljudet påverkas av hur de rör sig.

- Klockan 20 samma kväll kommer Leo Correia de Verdier och spelar på symaskiner. Det är inte unikt, i Kanada finns en hel symaskinsorkester, men det här är världens främste symaskinsmusiker!

- Och sen får man inte missa Syntjuntan på lördag klockan 19, två tjejer som spelar på syntar de sytt ihop med ledande tråd.

Du är en stockholmare som bor i Skåne och Lisa Hansson är från Stockholm. Hur kommer det sig att ni lade er festival i Borås?

- Lisa och jag har jobbat med en vävopera i flera års tid, en första variant spelar vi på festivalen, och då upptäckte vi alla kopplingar mellan ljud och textil. Och ska man ha med textil att göra kändes det naturligt att vända sig till Borås eftersom staden är ett sådant textilt nav i Sverige.