Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans bilder trivs bland böckerna

FAKTA

LARS LERIN
+ Född i Munkfors 1954
+ Utbildad vid Gerlesborgsskolan och Valands konsthögskola.
+ Räknas som en av Nordens främsta akvarellister.
+ Debuterade 1983 och har sedan dess givit ut ett 50-tal böcker med egna texter och bilder.
+ Målningarna i Partille bokhandel visas till och med 30 april.

POPULÄR

+ När kulturminister Lena Adelsohn Lijeroth fick sitt rum i Regeringskansliet hade hon bara en begäran: att få byta en murrig olja av Inge Schiöler mot en akvarell av Lars Lerin.

Lars Lerin tycks alltid vara aktuell. Hans produktivitet som konstnär avspeglas inte bara i utställningsverksamhet utan också i en mängd bokprojekt, i samarbete med författare av olika slag eller helt enkelt som författare själv.
Just nu visar Lerin bilder i Partille Bokhandel, något som har blivit en liten tradition för både konstnären och bokhandeln. Uppskattat av bokhandelns besökare och kunder, skulle jag tro, för det ger en nära och intim känsla, där inne i Shakespeare & Compani-delen av bokhandeln. Akvarellerad grafik kallas det. Grafik som sedan är målad med akvarellfärger. Kolorerade, kallade man det förr, men med Lerin är det snarare två tekniker i samtal med varandra. Den nyckfulla färgen, mästerligt hanterad av Lerin (det är alla överens om) möter den kontrollerade process som man gör grafiska blad med.
Det rör sig om bilder från de två senaste böckerna som hänger anspråkslöst uppnålade på en vägg tillsammans med diverse författarporträtt och en karta över Paris. Den lite sporadiska ljussättningen gör inte riktigt bilderna rättvisa, eller rättare sagt; gör inte alla bilderna rättvisa. För att Lerins alldeles säregna förmåga att få färgen att lysa ska framträda behöver hans bilder hjälp av yttre ljus. Några stadslandskap från Teheran har just den skärpa och det spel mellan rakbladsvasst solsken och djupaste skugga som fascinerar Lerins trogna publik. Lerins bildvärld har en förmåga att få sin betraktare att gå ut och se världen på nytt. Genom Teherans vitkalkade geometriska stadsbild framträder Göteborgsvägens funkisvillor klarare.   

De bilder som visas är från de två nyaste av Lerins många bokprojekt. Allt utom regn: betraktelser från Iran (Natur och Kultur) och Hundarna vid Ganges (CKM Förlag) är två personliga reseskildringar; den förstnämnda med ett brett upplagt berättarperspektiv som spänner över historia, samhällsliv, vardagsliv och betraktelser över västresenärens krock med det iranska samhället.
Lustigt nog skriver texten fram ett Iran med ett evigt myller av folk och en kaotisk trafiksituation, medan akvarellerna i boken är nästa helt folktomma, öde som en avfolkad svensk norrbygd. Förutom stadsvyer finns här ögonblicksintryck från ögats periferi: en hund som ligger ihoprullad i skuggan, en port med en intrikat ornamentik.

Bilderna från Hundarna
från Ganges besjälar utställningen desto mer. Detta är verkligen porträtt som i enkla linjer fångar friheten och skönheten i hundkroppen. Med in i bilden finns luftens alla dofter och nosens känslighet och alla de andra karaktäristiska drag som gör en hunds kroppsspråk så lätt att läsa av.
Att se dessa mästerliga grafiska blad på nära håll, om än i en dunkelt upplyst miljö, gör att man hoppas på fortsatt nära samarbete mellan Lerin och bokhandeln i Partille

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!