Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Handbok för begravningar

- I England kan man få begravas i sin egen trädgård, berättar Lotte Möller.Foto: Polly Kallos
Lotte Möller presenterar sin nya bok Hej då! Begravningshandboken på Bokmässan.

FAKTA

PÅ BOKMÄSSAN
Fredag 23 september klockan 15.00 berättar Lotte Möller om sin begravningshandbok.

Lotte Möller presenterar sin nya bok Hej då! Begravningsboken på Bokmässan.

Behövs en handbok om begravningar?

- Det är ett vansinnigt spännande ämne. Det finns en väldig beröringsångest i Sverige kring det här. Vi vågar inte prata om död och om vad som händer mellan dödsögonblicket och begravningen. Det heter "vita arkivet" hos begravningsbyråer och präster pratar om det "oundvikliga". Varför inte säga som det är i stället?
Hur skiljer sig det svenska begravningssystemet från andra länders?
- Det mest anmärkningsvärda är att vi låter det gå så lång tid mellan att personen dör och begravningen. Lagen säger att man ska begravas inom 2 månader och det är fruktansvärt lång tid. I Danmark och Norge begraver man den döde inom 8 dagar.
- Problemet med den här väntan är att sorgen hos de anhöriga inte har någonstans att ta vägen under tiden. Människor behöver en begravning, en ceremoni. Det är dessutom inte värdigt att döda ligger på bårhus i månader. Jag tycker också det är anmärkningsvärt att de flesta präster i Sverige aldrig har sett en död människa. Förr ingick det i deras utbildning, men nu har man tagit bort det.
Hur mycket får de anhöriga bestämma?
- Mycket mer än vi tror. Vi kan egentligen ta hand om allt själva, men i stället överlåter vi allt till begravningsentreprenörer. Visste du att man får behålla kroppen av en död anhörig hemma i flera dagar om du vill ta farväl på ditt sätt. Du får även ta hem en död kropp från sjukhuset om du önskar det.
- Sedan kan de flesta inte med att diskutera pris och ifrågasätta varför vissa saker kostar så mycket.
Finns det begravningstrender?
- Alla dessa annonser med olika symboler! Sådana tycker jag är konstiga och de ser du inte någon annanstans. Tidningarna tjänar ju enormt på det här.
- På senaste år har det ju blivit trendigt med eko-begravningar. I England ska allt vara eko. Det ska vara handplockade blommor från någon äng och så ska man samåka till begravningen. I England kan man faktiskt också få begravas i sin egen trädgård.
- Sedan finns det ju de här helt sanslösa trenderna i USA. Din aska kan skjutas upp i ett fyrverkeri eller smältas in i en vinylskiva, så att de anhöriga kan "spela" den döde.
- Jag tycker själv om gamla kulturers seder. De lämnade bara den döde att ätas upp av gamar. Det är schyst på något sätt och inte äckligare än att ruttna bort i jorden.

Lovisa Ganslandt
kulturen@gt.se