Mattias Andersson. Foto: Leif Jacobsson
Mattias Andersson. Foto: Leif Jacobsson

Han ger hela Göteborg gåshud

Publicerad

Han har fått pris som årets författare, för årets bästa barn­teater och belönats med Expressens stora ­teaterpris. Och i går fick Backa ­Teaters Mattias Andersson även Publicistklubben Västras stora pris för sitt sätt att föra in samtiden på barn­teaterscenen. Liv Landell ser en visionär som kan ge hela Göteborg gåshud.

Jag träffade Mattias Andersson en gång för hundra år sedan, via en gemensam vän. Det var långt innan han landat på stolen som konstnärlig ledare för Backa Teater. Han lär inte minnas mig, eftersom han satt försjunken vid sitt skrivbord. Jag minns inte vad vi pratade om, bara att jag undrade om han verkligen kunde skriva.

Numera vet de flesta att Mattias Andersson inte bara kan skriva, utan också administrera teater och realisera visioner så att hela Göteborg får gåshud.

Backa har alltid varit en vital kraft i Teatersverige, och Anderssons insatser har stärkt och profilerat institutionen än mer. En del i receptet är researchmodellen som ofta ingår i den konstnärliga processen.

 

Om Backa vill problematisera unga människors relation till droger så går man till källan. Man skickar ut ett team för att samtala på djupet med tonåringar runt hela stan, och låter dem bli delaktiga. Metoden har ingått i en rad tunga uppsättningar, som Gangs of Gothenburg, Yvonne och höstens succé Utopia.

En annan styrka hos Andersson är att han hittar och får fram intensitet och passion hos både kollektivet och individen. Vill man se tajt lagarbete och enskild stjärnkvalitet så kan man ta sig en tur till Lindholmen. Backas publik viskade om Joel Kinnaman långt innan han slog igenom på vita duken. Backaprofilerna Josefine Neldén och Alexander Salzberger befinner sig i den där zonen nu. Frågan är om publiken vill dela med sig av dem till världen utanför.

 

Anderssons förmåga att ta nya grepp och vända på konceptet teater är ytterligare en ovärderlig kvalitet. En av höstens höjdpunkter har varit uppsättningen där radiomakarna Shang Imam och Malin Holgersson lät tre kvinnor med tunga missbruk vittna om sina liv och tankar på scen. Det blev förtätad radio, förädlad textläsning och en stund för de röster som annars sällan hörs.

Andersson är även bra på att framhålla andra. En annan "scenhändelse" som ägt rum på Backa är Ruben Östlunds omtalade film Play, förra året.

I våras bjöd han in regissören Anja Suša för att sätta upp Simona Semenics 5Boys. Ännu en omdebatterad pjäs om vår samtid. Ännu en gång på Backa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag