Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Satsar på mat och hållbarhet på GCF

Gothenburg Culture Festival har en engångsfri zon. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Mat från Gothenburg Culture Festival, dåvarande Kulturkalaset, för några år sedan. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

”Engångsfritt, javisst” och ”Engångsfri matzon”.

Det är två av matevenemangen när Gothenburg Culture Festival satsar på att bli engångsfria.

Maten serveras bland annat på en flergångstallrik som man via ett pantsystem väljer om man vill behålla eller panta.

Gothenburg Culture Festival uppmuntrar sina besökare till ett hållbart tänkande och agerande och är sedan 2008 ett miljödiplomerat evenemang.

Alla de som säljer mat under evenemanget har krav på sig att uppfylla vissa miljökrav, så som att ha minst ett vegetariskt alternativ på menyn.

I satsningen på hållbarhet siktar Gothenburg Culture Festival på att bli helt engångsfritt till år 2021.

Till i år fortsätter arbetet med att minska antalet engångsförpackningar, ett samarbete de har tillsammans med Göteborg & Co och Kretslopp och vatten.

Anledningen är bland annat Göteborgs stads mål att mängden hushållsavfall per göteborgare ska minska med 30 procent mellan 2010 och 2030.

Så här minskar de sitt avfall

– Engångsförpackningar och engångsbestick av plast får inte användas.

– På Kungstorget säljs dryck i flergångsglas som diskas.

– Aluminiumfolie, engångssugrör, portionsförpackningar för mjölk, salt, socker och liknande får inte användas.

– Ingen reklam eller annonsering i form av flygblad får delas ut.

– Försäljare ska undvika engångsmaterial som exempelvis påsar att bära mat i, folie runt smörgåsar, lock på kaffemuggar och engångsglas till drickor.

– Alla matförsäljare ska erbjuda halvportioner för att minska matsvinnet.

– Gothenburg Culture Festival har matförsäljare som säljer mat lagad av svinn.

– Försäljare ska prioritera återanvänt material när de bygger försäljningsstånd.

– Utöver detta ska Gothenburg Culture Festival samarbetsparter uppfylla ytterligare miljökrav.

 

Källa: Göteborgs stad

Invigningen av ”Engångsfritt evenemang” sker i Bältespännarparken på tisdagen och därefter hålls ett antal evenemang med fokus på just engångsfritt.

Bland annat ger Avfallsfria Ada konkreta tips på hur man kan minska sitt avfall och sin klimatpåverkan och tar med den som vill på en zero waste-vandring runt Göteborg.

Man kan också göra sin egen bivaxduk av second hand-tyg och bivax som en ersättning till plastfolie och plastpåsar och delta i ett skräpquiz där vinnaren får ett pris som gör en mer engångsfri.

Därutöver finns de två matevenemangen ”Engångsfritt, javisst” och ”Engångsfri matzon” i Bältespännarparken.

Evenemangen håller i gång från tisdag till och med lördag och är just engångsfria.

”Som en del av vår satsning mot helt engångsfria evenemang, kommer stora delar av Bältespännarparken att vara engångsfri. Här kan du i stället köpa en matlåda, äta mat på riktigt porslin eller använda dig av vårt pantsystem”, är beskrivningen av den engångsfria matzonen.

– Vår hållbara arena Green Corner fortsätter att växa och fokus ligger på matsvinn. I år har miljökraven på alla matförsäljare skärpts och här finns ett fullspäckat program, en massa god vegetarisk mat och givetvis lokalt odlade grönsaker, säger Filip Eklund, producent för mat och marknad samt miljöansvarig på Göteborg & Co för Gothenburg Culture Festival.