Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikerna om våldet i Göteborg: ”Grövre”

Axel Josefson (M), kommunalråd i Göteborg.
Foto: Christer El-Mochantaf

Under sista dagen av Gothenburg Culture Festival besöktes GT:s tält av kommunalråd Axel Josefson (M) och oppositionens Jonas Attenius (S). 

Inför åhörarna talade de bland annat om situationen i Göteborg, budgetunderskottet och kriminaliteten kring Nordstan. 

Under Gothenburg Culture Festival har GT haft lunchsamtal i tältet utanför Stora Teatern i början av Avenyn. 

På lördagen var temat politik, och Axel Josefson (M) och Jonas Attenius (S) frågades ut om situationen i Göteborg. 

Ett av ämnena som diskuterades var den pressade ekonomin i kommunen – Göteborgs stad går back med en miljard kronor. Kommunalrådet Axel Josefson har tidigare sagt att kommunen i nuläget inte kan göra några större satsningar. 

– Den uppfattningen har förstärkts, berättade han nu i tältet. 

– Samtidigt ska man komma ihåg att det är fem procent av totalen, så man måste sätta det i perspektiv till helheten och tänka långsiktigt, fortsatte han. 

”Största utmaningen” 

En anledning sades bland annat vara den nedåtgående trenden i näringslivet. Frågan som då dök upp efter det, var huruvida det är rimligt att kommunen i det här läget satsar på en ny superarena för hockey. 

– Jag tror det är det, svarade Axel Josefson. Göteborg är en evenemangsstad och vi vill få hit de stora artisterna och ha de stora evenemangen. Det gynnar näringen i kommunen och på sikt kommer det ge effekt. Man måste kunna hålla två tankar i huvudet. 

Jonas Attenius pekade på att evenemangen kan vara en väg i att hitta enklare arbetstillfällen för personer som behöver komma in i arbetslivet. 

– Det är den största utmaningen, att komma in i samhället. Där är det jätteviktigt att man har ett jobb som lönar sig och att man inte sänker lönerna för mycket. Som socialdemokrat känns det inte helt rätt för mig, fortsatte han. 

Vakter – en del av lösningen

Ett givet diskussionsämne var också rånmorden i Göteborg i sommar, och där var både Attenius och Josefson eniga i att den upplevda otryggheten är större än den faktiska otryggheten. 

– Den stora skillnaden är att tredje part nu drabbas och det är fullständigt oacceptabelt. Våldet har också blivit grövre och det är allvarligare tillvägagångssätt, sa Josefson. 

Båda partierna var överens om att kommunala vakter är behövligt, och pekade på de nya polisutbildningarna – bland annat i Borås. 

– Jag tror inte det är rätt väg att ge vakter ökade befogenheter, vi behöver inte ytterligare en ”light-polis”, som sköter polisens jobb. De har olika ansvarsområden och de ska vara en hjälp för polisen inom deras respektive områden, sa Attenius. 

Göteborg styrs nu av ett blått styre för första gången på 24 år. 

– De etablerade partierna har tappat en del av sina mandat i valet. Det som är unikt och som har präglat valet i Göteborg är frågan om Västlänken, där ett parti seglat upp och blivit stadens näst största parti. Det präglar politiken och jag tror vi har varit för dåliga på att fånga upp den oro som funnits hos göteborgarna, sa Attenius. 

– Läget är utmanande, det kräver mycket av alla partier. Även om vi har ett alliansstyre i minoritet kan vi inte styra staden själva. Vi är hela tiden tvungna att hitta olika typer av samarbeten, det gör vi kontinuerligt. Ibland lyckas vi, ibland lyckas vi mindre bra, fortsatte Josefson.