Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arabisk superstjärna kommer till Gothenburg Culture Festival

Huvudartisten på årets Gothenburg Culture Festival, blir den egyptisk-libanesiska sångerskan Haifa Wehbe. 

Megastjärnan har nästan 6 miljoner följare på Instagram och är en av arabvärldens största artister. 

– Det kommer att bli en minnesvärd kväll, säger sångerskan. 

42-åringen från Libanon och Egypten har 11,7 miljoner följare på Facebook och har sålt miljontals skivor i arabvärlden. Hon har även varit internationellt uppmärksammad, som 2006 när hon blev utsedd som en av världens 50 vackraste människor av People Magazine. 

Nu är hon bokad som årets huvudartist på Gothenburg Culture Festival – som för femte året i rad bokar en arabisk artist som huvudakt. 

– Jag är väldigt glad för detta. Det är mitt första besök i Sverige. Jag har hört mycket om den vackra staden, festivalerna, kulturen och hur mycket människorna älskar att ha kul. Jag ser fram emot att möta publiken, säger Haifa Wehbe, och fortsätter: 

– Jag är där först och främst för dem. Det enda jag kan säga nu är att det kommer att bli en minnesvärd kväll. 

Gothenburg Culture Festival hette tidigare Göteborgs kulturkalas. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

”Musik är universellt” 

Haifa Wehbe slog igenom som väldigt ung i hemlandet. Hon blev tvåa i en nationell skönhetstävling – men fick senare lämna tillbaka utmärkelsen efter att det framkommit att hon var gift och hade ett barn. Men med sin arabiska popmusik, som ofta handlar om kärlek, har hon blivit ett meganamn bland arabisktalande människor – även i Europa. 

– Musik är ett universellt språk och människor älskar musik oavsett vilken kultur de har. Varje framträdande är banbrytande och jag blir alltid glad när jag får höra att fans runtom i världen sjunger mina sånger, säger Haifa Wehbe, som även har internationella fans. 

– Jag får brev från fans som lever utomlands, där de skriver ”vi vet inte vad du sjunger, men vi kan känna de positiva vibbarna och glädjen i dina glada sånger, och du anar inte hur mycket det påverkar våra humör”. Det betyder mycket för mig, när jag sjunger för en publik som, trots att de inte förstår språket, gillar mina sånger. 

Att vara kvinnlig superstjärna i arabvärlden är dock inte lätt. 

Den konservativa kvinnosynen i många av de islamdominerade länderna har under åren påverkat Wehbes framträdanden. Hennes inte sällan lättklädda scenframträdanden har orsakat ramaskri i bland annat Bahrain – där en parlamentsledamot försökte stoppa en konsert i landet. En ny lag i landet tvingade senare Wehbe att framträda i en mer heltäckande klänning i landet. 

Själv säger hon att kändisskapet måste hanteras. 

– Jag slutar aldrig att lära mig. Men den viktigaste lärdomen av att vara känd är att vara ärlig mot sig själv och aldrig påverkas av konsekvenserna som ett stort kändisskap kan få. Att älska och bli älskad. Jag avskyr idén om att man måste gömma sina djupaste tankar och känslor av rädsla för att någon kan bedöma det, eller för kritik. I slutändan har livet lärt mig att alltid vara passionerad över det jag gör – det är vad som gör mig glad och framgångsrik. 

Göteborgs årliga kulturfestival lockar hundra tusentals. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

En influencer

Wehbe berättar att hon lärt sig hantera sitt kändisskap sedan väldigt ung ålder. 

– Jag lärde mig själv att hantera kändisskapet på egen hand. När du visar upp din talang tjänar du uppskattning och kärlek. Med tiden har jag försökt ta bra och ansvarsfulla beslut. Min karriär hjälpte mig överkomma flera hinder och jag har lärt mig att lika mycket tycka om livet bakom scenen, som under strålkastarna. Musik har alltid varit min passion, min första kärlek och hemligheten bakom min energi. 

Att vara ”influencer” är dock ingenting som påverkar hennes livsbeslut, hävdar hon. 

– Faktiskt tänker jag inte mycket på det eftersom varje beslut tas under sina omständigheter och sin tid. Det är i slutändan ett enormt ansvar. Jag är tacksam över att vara omgiven av professionella människor men ibland följer jag min intuition. Jag tror att jag är älskad för det jag är och att människor som beundrar mig vet att jag är exceptionell. Jag är en av de mest kopierade stjärnorna i regionen och människor tar efter mitt utseende och min stil, vilket de facto är en stor komplimang till mig.

– Jag har upptäckt genom åren att jag har infuerat och inspirerat många människor. Mitt budskap är alltid tydligt: Ge aldrig upp och gör vad du älskar. 

Haifa Wehbe nämner bland andra Lady Gaga som en inspiration. Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Inblandad i kontroverser

Haifa Wehbe har också varit indragen i flera kontroverser. Under en diplomatisk kris mellan Egypten och Algeriet 2009, tog Wehbe ställning i konflikten – och vägrade uppträda i Algeriet. Hon menade att algerierna ”inte skulle förstå hennes musik”. Samma år anklagades hon för rasism i sin låt ”Baba Fein”, där kritikerna hävdade att hon jämförde det afrikanska folkslaget nubier med apor. 

Till följd av det är Haifa Wehbe inte välkommen att uppträda i landet. Men kontroverserna har alltid överskuggats av de musikaliska framgångarna – som även gett artisten flera skådespelarrollar och reklamkontrakt i Egypten. Själv nämner hon Lady Gaga som en förebild. 

– Jag uppskattar att hon är en låtskrivare och att hon stått bakom så många hits för andra sångare. När hon sedan blev artist, visste hon hur hennes talang och kreativitet skulle visas upp på ett unikt sätt. Hon har också bevisat att hon är en skådespelare i filmen ”A star is born”. Jag älskar också Beyonce. Jag beundrar hennes märkvärdiga shower och sånger. 

Vad föredrar du själv – västerländsk eller orientalisk popmusik? 

– Jag lyssnar till vackra hits, särskilt rytmiska sådana, oavsett språk. Mina favoriter är de som gör dig glada och skickar positiva vibbar. Men ibland ändras dina preferenser beroende på humör. Glada sånger för glada tillfällen. 

– Jag gillar att lyssna på min egen playlist som jag ibland uppdaterar. För tillfället består den av låtar som ”Beautiful”, av Bazzi, ”New light”, av John Mayer, ”Baby”, av Clean Bandit, några låtar av Ed Sheeran, Drake, The Weeknd och annan fantastisk musik. Som den franske DJ:en Worakls verk, etcetera. 

Vad ser du mest fram emot under Gothenburg Culture Festival i augusti?

– Jag är väldigt glad över att vara del av denna årligen återkommande och berömda festival. Tack för att jag får komma! 

Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för GFC. Foto: Pressbild

”Riktad satsning”

Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Gothenburg Culture Festival på Göteborg & Co., säger så här: 

- Jag är oerhört stolt över att vi för femte året i rad kan presentera en arabiskspråkig superstjärna till festivalen. Det här är en riktad satsning som leder till faktisk integration och ett bevis för att medvetna konstnärliga val kan ge så här positiva samhälleliga effekter, som dessa konserter givit. 

Han berättar vidare att det ligger mycket tid och planering bakom bokningen. 

– Det är tack vare stödet från det samlade näringslivet i Göteborg och artistens egna intresse för att besöka festivalen, som vi kan genomföra detta helt unika gästspel. Det är första gången Haifa Wehbe uppträder i Norden och Sverige, säger Tasso Stafilidis. 

Tidigare arabiska artister på festivalen

2015 Elissa

2016 Najwa Karam

2017 Nawal El Zoghbi

2018 Nancy Ajram

2019 Haifa Wehbe