Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs universitet luras om högre utbildning som befriare

Göteborgs universitet vill att man ska "komma loss".
Foto: PER WISSING
Isa Andersson är krönikör i GT Kultur.
Foto: Privat

Isa Andersson om Göteborgs universitets dubbeltydiga marknadsföring.

”Har du fastnat?” står det i versaler på Göteborgs universitets hemsida. Bilder av en ung man som desperat försöker resa sig ur en stol som fastnat i byxbaken illustrerar orden. "Kom loss. Sök en utbildning.” 

Det är slutet av april och jag surfar in för att studera kursutbudet för nästa termin. Som jag gjort de senaste 15 åren. Kanske är det därför jag drabbas av bilderna på mannen och stolen. Efter en rad fruktlösa försök att resa sig hamnar han framstupa med pannan pressad mot marken, fortfarande med stolen klistrad mot ändan. Försöker han komma loss ur sin situation? Eller är han på väg att fastna i universitetssystemet? 

Misslyckad doktorand i Göteborg

Universitetet är förmodligen lyckligt ovetande om bildens dubbeltydighet. Och hur väl den samspelar med omslagsbilden till en av vårens allra dråpligaste universitetsskildringar i romanform. Martin Engbergs ”En enastående karriär” är en i raden nya romaner i universitetsmiljö, i sällskap av Therese Bohmans ”Aftonland” och Elise Karlssons ”Klass”. Det är en ultimat feel bad-berättelse om en misslyckad doktorand på litteraturvetenskapliga institutionen i Göteborg. På bokens framsida ligger en man i illasittande kostymbyxor raklång på en grå heltäckningsmatta med huvudet under ett skrivbord. Tar han en tupplur? Har han gett upp? Martin Engbergs roman är både en komisk skildring av den akademiska miljön norr om Näckrosdammen, och en mångbottnad skildring av självförnedring, klass, social inkompetens och karriärfiasko. 

Jonas är en direkt antites till huvudpersonen i John Williams ”Stoner”, romanen om litteraturprofessorn med samma namn, som hyllades av svenska kritiker för ett par år sedan. Stoner ägnar sitt liv åt litteratur och undervisning, utan karriär- och maktlystnad. En universitetsskildring från 1960-talet som innehåller rädsla för förfall i universitetsvärlden, men där en romantiserad syn på akademin råder. 

Systemkritiker från arbetarklassbakgrund

Bilden av universitet som Engberg målar upp är totalt väsensskild. Trots att Jonas avhandling inte passerar kvalitetskraven, får han ironiskt nog tjänsten som kvalitetssäkrare av universitetsutbildningarna. Jonas, som börjat som en systemkritiker från arbetarklassbakgrund, slutar så som en byråkratlakej i systemet.

I marknadsföringen ger Göteborgs universitet sken av att människan, den potentiella studenten, sitter fast till dess att den utbildar sig. En snabb blick på de litterära universitetsskildringarna ger en annan bild. Ett system som slukar sina adepter i giriga byråkratiska tuggor. Där normer och trendkänsliga teoribildningar styr institutionerna och skapar en tydlig klass- och smakhierarki. Där kravet på mätbarhet och "kvalitetssäkring" drabbar de humanistiska ämnena, som inte nödvändigtvis låter sig mätas enligt en enkel formel. 

Man kan fråga sig vem som sitter fast och hur. En sak är säker: universitetsvärlden utgör en utmärkt skådeplats för riktigt bra feel bad-litteratur. 


Isa Andersson är krönikör på GT Kultur.