Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gais känns mest Hammarby!

Foto: Jan Wiriden
Fotbollsforskaren Torbjörn Andersson skriver en bok om fotbollsstaden Göteborg. I morgon sitter han på Öis-läktaren, hejar på Gais, men håller på Hammarby.

FAKTA

HEJAR PÅ GAIS I MORGON
•  Namn: Torbjörn Andersson
•  Född: I Västerås 1963
•  Titel: Fil dr i historia och lektor i idrottsvetenskap
•  Jobbar: Som forskare och lärare på Malmö högskola
•  Favoritlag: Hammarby
•  Aktuell: Med den kommande boken ”Spela fotboll, bondjävlar” som handlar om den lokala identiteten i elva svenska städer från 50-talet till nutid.

I dag drar Allsvenskan i gång igen. För Göteborgs del med fyra klubbar och en nybyggd arena.
- Det är en fascinerande stad att sätta sig in i, säger fotbollshistorikern Torbjörn Andersson. Klubbkaraktärerna är extremt tydliga och klass är viktigare än geografi.
Torbjörn Andersson säger att han är ”tillbaka i sandlådan” och han trivs med det. Fotbollsfreaket får betalt för att syssla med idrottsvetenskap ur ett historiskt och kulturgeografiskt perspektiv på Malmö högskola.
Doktorsavhandlingen Kung Fotboll kom 2002. Den behandlar hur fotbollen blev stor i Sverige och sträcker sig fram till 50-talet. Publik, klass, kön och samhälle speglas dock mer ingående än spelsystem och centerhalvor.
- Just nu skriver jag på Spela fotboll, bondjävlar som handlar om den lokala identiteten i elva svenska städer från 50-talet till nutid. Inte minst förhållandet mellan lagen och deras sponsorer, kommunledningar och lokala medier.

I del 1 som publiceras mot slutet av året finns Göteborg med. Den Malmöbaserade Hammarbysupportern (”jag fastnade för det där bohemiska vänsterperspektivet som laget hade på 80-talet”) är fascinerad av vad han hittat i 031-området. Fyra allsvenska lag med så tydliga karaktärer.
- Och hur nedvärderad Häckens Hisingen är! Men det är också det enda exemplet på geografins betydelse hos er. Jämför man med det extrema exemplet Stockholm så är det snarare klassmyter som avgör vilket lag man håller på.
Med Örgryte som överklassalternativet…?
- Nej, det finns inga överklasslag i Sverige. Men historiskt har det varit ett tydligt medelklasslag och symboliskt representerat det övre skiktet, vilket konkurrenterna gärna använt som motvapen. Ett problem? Ja, det har uppfattats så av ÖIS och det är klart att IFK och GAIS med sin folklighet legat närmare sportens utveckling och vinkling mot arbetarklass. ”ÖIS har klass, ÖIS har stil, ÖIS har alltid haft profil” är väl en ramsa som man inte gärna använder längre…
- Till skillnad från Spanien eller Italien där många lag med självklar stolthet odlar en profil som anrika och lite ”finare”,

Torbjörn Andersson ser Häcken som outsidern, IFK som den stora och breda klubben och GAIS som rock'n'roll- och vänsteralternativet - en symbolik som skapades av tongivande fans på 70-talet. Vilket inte nödvändigtvis innebär att det verkligen är så.
- Ser man strikt historiskt på klubbledningarna är det Häcken som är vänsterlaget.
Det finns ytterligare skillnader mellan fotbollen i Stockholm och Göteborg, menar Andersson. Staden väger tyngre än laget. Polariseringen är inte lika stark och extrem. Samtidigt har det gjort att vardagsintresset tunnats ut. Andersson pratar om att ett ”eventgöteborg” tagit över. Ett brett intresse gör att läktarna bara fylls vid vissa givna tillfällen.
Han är dessutom övertygad om att dagens Göteborgslag under senare år svikit sin publik i ett viktigt avseende:
- Göteborg har en tydlig historisk koppling till teknisk och rolig fotboll. Publiken hade en objektiv och kunnig syn, kunde applådera även motståndare som spelade underhållande. Men när lirare som Torbjörn Nilsson och Jesper Blomqvist försvann förändrades mycket. Jag kan inte tala för den unga publiken i Göteborg men jag tror att många över 40 har kvar kravet på underhållning och har känt sig lite svikna sen 90-talet och satsningen på kollektiva lagmaskiner.

Nya arenan tror Torbjörn Andersson är av avgörande betydelse för att få fart på intresset och han är glad att det inte blev något av sammanslagningarna till FC Gothia.
- Jag tycker att det är roligt med lokal färg och starka lokala fotbollskulturer. I Danmark har fusioner fungerat utmärkt, men det hade varit betydligt svårare att lyckas i Göteborg, få till en ny identitet med så djupa traditioner.
Premiärderbyt mellan Öis och Gais ska han givetvis åka upp och titta på. Och då ska han heja på Gais.
- Varför? Därför att Gais känns mer Hammarby än vad Hammarby gör nuförtiden och för att det är den mest subkulturella klubb jag stött på! Men min biljett är till Öis-klackens sektion så jag hoppas att de är snälla mot mig. Jag är ju ändå bara en forskare.

Peter Wennö
kulturen@gt.se