Funkistrend för 30-åring

Foto: Okänd Fotograf

Friggeboden fyller 30 år. Den invanda, knuttimmrade boden får ge vika för nytänkande. Anna-Clara Löfvenberg gör en trendspaning i miniformat.

Friggeboden firar trettioårsjubileum i år men hur ser den ut egentligen? En titt runt på stans byggmarknader ger svaret: den knuttimrade trenden är på väg bort. Ända sen bostadsminister Birgit Friggebo 1979 kläckte idén om att man skulle få bygga en tio kvadratmeter stor bod på tomten utan bygglov har Sverige lusats ned av små knuttimrade friggebodar inspirerade av fäbodvallar i övre Norrland. Som egentligen inte passar så bra in alls på någon endaste tomt söder om Dalälven, men som varit det enda snabbköpsalternativet om man ville köpa en monteringsfärdig friggebod på byggmarknaderna.

 Men för ett drygt år sedan, 1 januari 2008, ändrades bestämmelserna för friggebodarnas storlek. Nu får friggeboden vara max 15 kvadratmeter stor i stället för tio – och fortfarande byggas utan bygglov.

 Och när friggeboden vuxit till sig så börjar också designen se annorlunda ut. Funkistrenden har äntligen nått de monteringsfärdiga små husen. Det gör att den är lättare att passa in bredvid alla villor som byggts sen 1930-talet när modernismen gjorde sitt intåg som designideal i Sverige.

 Det finns åtminstone två nya funkisinspirerade friggor. En liten 15 kvm stor stuga som finns hos nästan alla byggvaruhus heter Sandhamn, döpt efter seglarön i Stockholms skärgård. Den har stående slät funkispanel, ett traditionellt litet sadeltak, en smal entrédörr och ett runt fönster på framsidan. Det där runda fönstret är ganska litet och släpper inte in mycket ljus alls i huset. Men helt klart finns designreferenser till en kajuta på en båt, med runda fönster ut mot saltstänkta däck. Som tur är finns ett fönster till på baksidan av huset. Det här är en liten lättplacerad bod, utan klumpiga detaljer som stör. Men varför är fönstren så små? Mörkt och tråkigt blir det inne i rummet.


På byggvaruhusen finns också en annan nydesignad friggebod som faktiskt helt och hållet ser ut som ett funkishus i miniatyr, med pulpettak och allt. Den kallas Funkisstugan, är också den på 15 kvm. Och den är mycket ovanlig för att vara monteringsfärdig friggebod. Rummet är ljust med många fönster på fram och baksidan. Sex långsmala fönster på framsidan släpper in rätt mycket dagsljus, och i dörren finns också fönster. Dessutom finns två fönster på baksidan av huset. Det här är faktiskt ett rejält trendbrott. De gamla knuttimrade friggebodarna var mörka, nästan alla hade bara ett enda fönster, intill ytterdörren. Trots att man i ett litet fristående hus har alla möjligheter i världen att sätta in fönster överallt, och släppa in ljus.


De monteringsfärdiga friggebodarna tar ett par, tre dagar att montera, för den händige. För den ohändige finns nu också så kallade nyckelfärdiga friggebodar att köpa. En söt och ljus variant heter Enkelrum, och har en hel vägg av glas, med glasskjutdörrar och ett litet trädäck utanför. Alltihop kommer färdigmonterat och klart med lastbil till tomten.

 Men allra roligast är förstås om man bygger sin friggebod som en minikopia av sitt eget hus. Men man kan också bygga något mer fritt och fantasifullt, inspiration finns i en ny bok som kom för ett halvår sen: 15 kvadrat heter den, där finns 15 arkitektritade friggebodar, bland andra av arkitektkändisarna Wingårdhs, senaste Kasper Salinvinnaren – för Kalmars nya konstmuseum: Tham & Videgård Hansson, White, Claesson Koivisto och Rune, och Sandell & Sandberg mfl. Kostar bara 150 kronor och har många bra tips för hemmabyggen.


Anna-Clara Löfvenberg

kulturen@gt.se

FAKTA

FRIGGEBODAR
•  En friggebod får vara högst 15 kvm, och vara max 3 meter hög upp till tacknocken.
•  Friggeboden fick sitt namn efter folkpartistiska bostadsministern Birgit Friggebo, som år 1979 avskaffade bygglovsplikten för en liten bod på 10 kvm. Sen 2008 får den bygglovsfria boden vara max 15 kvm. Minimiavstånd till tomtgräns är 4,5 meter – om inte grannen går med på att den får stå närmare.

PRISER OCH INSPIRATION
•  Priserna för friggebodarna från byggvaruhusen ligger runt 30 000 –40 000. De levereras i väggsektioner, det tar ett par tre dagar att montera dem. För runt 150 000 kronor kan man hitta en liten söt bod från Enkelrum, som levereras till tomten på lastbil, helt färdigbyggd.
•  Boken: 15 kvadrat: 15 arkitektritade friggebodar, av Eva Wrede från bokförlaget Max Ström. Finns på biblioteket, eller i bokhandeln för 150 kronor.