Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frågan som ställs: Har feminismen spårat ur?

La Camilla i Skavlans stol.
Foto: Tommy Pedersen

Den 18 januari sänds det första av två program med Belinda Olsson. "Fittstim - min kamp" heter programmet. Det låter lovande, Belinda tar bland annat upp kontakten med Ulf Lundell som hon hade en beef med under 90-talet. När programmet presenteras ställs frågan "Har feminismen spårat ur?".

Har feminismen spårat ur? Jag ska summera året. Jag ser över vilka som vunnit priser och utmärkelser, pratats med, blivit påhejade och fått uppmärksamhet. Och det går inte annat än att konstatera att den vite mannen haft ett mycket bra, produktivt år.


Den vita mannen har pratat i "Skavlan", intervjuats i "Filter", fått nomineringar till otaliga musikpris och blivit utsedd till Årets Göteborgare.


Det är som att kvinnor knappt gör någonting, eller ens finns. På tv ser vi män, i juryer sitter män, de som sitter på kunskap, erfarenhet och har rätt att höras är män. Årets kock, årets artist, årets hiphopakt. På P3 Guld som går av stapeln i Göteborg i januari är 29 av 44 nominerade akter män. I december utsågs Lasse Kronér av Göteborg & co, Sveriges Radio Göteborg och av den här tidningen till Årets Göteborgare.


Det verkar inte finnas något egentligt stopp på makten män får och tar. Och kanske just därför känns det så konstigt när vi väljer en vit man till årets göteborgare, igen. Det är nämligen inte första gången, utan faktiskt gång 16 av 22. Av de 22 har bara fyra haft annan härkomst än svensk. Är du inte en go gubbe, verkar du inte har så mycket att i Göteborg att göra. I alla fall inte om du vill vinna priser, få ett bra jobb eller programleda i P3. Göteborg - de goa, etablerade gubbarnas stad.

Har feminismen spårat ur? Jag ska bespara er timmar framför tv:n. NEJ.


Feminismen har inte spårat ur, det kan jag signera en cykel på att den inte har. För att det är fortfarande så att det för bara någon vecka sen lanserades ett nytt kroppsmagasin för kvinnor.


Det är fortfarande så att kvinnor mördas, hängs ut, kommenteras, missgynnas och ombeds att sluta gnälla.


Feminismen har inte spårat ur för det är Per Schlingmann som ger PR-tips i Belinda Olssons program och mannen som skrivit vinjetten heter Andreas Kleerup. Inte ens i ett program om feminism lyckas man med budskapet att kvinnor, de kan. Eller när Fredrik Skavlan intervjuar kvinnor och oftast talar om deras pappor, eller om avsaknaden av dem. Feminismen har inte spårat ur. Och något fittstim, det finns det knappt att tala om. Om vi inte menar de 15 av 44 som är nominerade till P3 Guld då.


Män vill vara som andra män, män vill lyssna på andra män och män prisar andra män.

Och ofta prisas män av kvinnor också. Vi har helt enkelt lärt oss att det faktiskt är så att det finns vissa jobb som bara män klarar av. Som att vara fotograf. Alla är inte fotografer. Fotografen är oftast en man. Vi tjejer leker med våra Instagram-kameror och har vi tur lånar Göteborg & co en av våra bilder utan ersättning.

Emerentia Leifsdotter Lund