Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Följ ”Malmska valen” genom Göteborg 1918

Är det något museiföremål i den här stan alla göteborgare känner till är det nog Malmska valen.

Den fantastiska filmen på hur valen 1918 dras genom stan av häst och vagn till sin nuvarande plats i Slottsskogen visas i en ny app som släpps i början av december.

Varför göra en app om Naturhistoriska museets uppstoppade val?

– Vi ville hitta ett nytt sätt att lyfta fram föremål ur museernas samlingar, säger filmaren Neta Norrmo, som tillsammans med filmaren Petra Johansson och den konstnärliga ledaren Sarah Schmidt jobbat med projektet i två år.

Malmska valen strandade redan 1865 vid Näset i Göteborg, men appen bygger på flytten av valen 1918 från Ostindiska huset, där Stadsmuseet nu finns, till Naturhistoriska museet, som då höll på att byggas i Slottsskogen. Teamet bakom appen har köpt loss en fantastisk film om färden från Hamnkanalen till Slottsskogen.

Appen består av fem videopromenader. Med mobilen i handen och hörlurar på följer användaren valen i spåren.

Det börjar inne på Stadsmuseets innergård där världens största djur bryter sig genom väggen och ut i friheten. Berättarrösten lotsar fint mellan nu och då. Pekar på detaljer i stadsmiljön. Berättar om valens vindlande historia, på turné genom Europa, beslagtagen i Berlin, utlöst, hemforslad och placerad på Stadsmuseet. Och sedan, denna sista färd mot ett nytt museum, med bara elva dagar kvar av första världskriget.

Berättelsen om den två dagar långa och grymma slakten behöver inte kommenteras. Det räcker med kontrasten till den lilla filmen om en val i frihet, svävandes i sitt hav till tonerna av kamraternas valsång.

Vi vet dock, så hade det inte gått till i dag.

Jag lär mig saker om valar. Som att de kan bli 200 år. Och att varje val har en unik stjärtfena, ungefär som ett fingeravtryck.

Undrar om de där fiskarna som hittade Malmska valen lämnade stjärtfenan ifred under massakern.

Längs vägen mot Naturhistoriska visas miljöer jag känner igen och andra som förändrats till oigenkännlighet. Äldreboendet vid Slottsskogen var snyggare förr. Vem skulle inte vilja bo i ett hus som ser ut som ett slott när en blir gammal?

Trion bakom "Malmska valen" har inspirerats av den kanadensiska konstnären Janet Cardiff som gjort sig känd just för sina videopromenader, men jag tycker om idén att använda samma koncept för att lyfta föremål ur museernas samlingar. Det är inget app-producenterna blir rika på, även om projektet fått lite stöd av Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad, men nästa app går förhoppningsvis snabbare att göra?

För det blir väl en fortsättning, Neta Norrmo?

– Det vill vi absolut. Vi lär oss, publiken lär sig och tekniken utvecklas hela tiden! Och det finns inte så många företag som gör den här sortens mer konstnärliga appar.

FOTNOT. ”Malmska valen” släpps 6 december, men redan nu går en prototyp att hitta i appstore.

FAKTA

En höstdag 1865 strandade en ung blåvalshanne vid Näset i Göteborg. Den var över 16 meter lång och vägde 25 ton.

Två fiskare lyckades efter två dagar ta livet av valen och sålde den till August Malm, självlärd intendent på Göteborgs museum, för 1 500 riksdaler. Pengarna kom från James Dickson, Göteborgs rikaste man.

Kroppen flåddes och skinnet skruvades fast på en träkonstruktion. Inne i valen inreddes en salong med träbänkar och handtryckta tygtapeter. Pris: 15 000 riksdaler.

Valen visades upp i Stockholm och Tyskland innan den placerades i nuvarande Stadsmuseet. 1918 flyttades den till Naturhistoriska museet i Slottsskogen som då höll på att byggas. Valen var så stor att den fick byggas in i huset.

Malmska valen är världens enda uppstoppade blåval. Nästa år fyller den 150 år.

Titta på valfilmen

Vill du redan nu se en bit av Malmska valens färd mot Naturhistoriska? På webben kan du se kampen för att få upp valen sista biten till museet. GT.se/