Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fina hus har inte bara ett yttre värde"

Gudrun Lönnroth.
Foto: Jan-Olof Yxell

Hallå där, Gudrun Lönnroth, 73, arkitekt, bebyggelseantikvarie och hedersdoktor vid Chalmers, som skrivit boken Furiren - ett kvarter i Haga, ut­given av Göteborgs Stads­museum.

Vad är så speciellt med Furiren i Haga?

- Det kan verka konstigt att jag valt att skriva om ett enda litet kvarter, men det kändes viktigt. När den stora ombyggnaden gjordes i Haga på 80-talet så var det en jättesatsning just på det här kvarteret. Det blev mycket kvar i Furiren och där kan man uppleva mycket om hur Haga var innan förnyelsen. Speciellt är till exempel att nästan alla gårdarna är kvar. I Furiren kan man också följa Hagas byggnadshistoria, de äldsta byggnaderna är från 1700-talet. Bland de vanliga bostäderna finns ett museum, där finns två kompletta lägenheter så där kan man få en viss uppfattning om hur det var att bo i Haga tidigare. Furiren är ett bra exempel på att man kan bygga om väldigt varsamt om man bara bestämmer sig för det.

Vad i Haga önskar du att man hade bevarat bättre?

- Det finns en bok som heter Varför revs inte hela Haga? som beskriver hur diskussionerna gick. Man ville ju bara riva allting för att få mer ljus och luft. De trånga gårdarna upp­fattade man som något dåligt och ville ha bort dem, så de är borta. Och mycket av de små verksamheterna som fanns försvann, de fanns ju på fler gator än nu. Men det är inte så lätt att bevara, det ska ju sam­tidigt anpassas efter moderna normer.

Varför är det så viktigt att fortsätta bevara och vårda de kulturhistoriska värdena i Haga?

- Min tanke med boken är att visa att det inte bara finns ett yttre värde med fina hus, utan att Haga också har ett historiskt innehåll som man ska vara försiktig med. Men jag kan inte svara på exakt hur det ska göras. Och vissa förändringar går ju inte att undvika. Haga­badet till exempel var ju ursprungligen för de som bodde i Haga, de gick dit för att hålla sig rena. Det går ju inte att ha kvar på samma sätt.

Hur tror du att Haga kommer att se ut om 10-20 år?

- Jag hoppas att det inte ska bli alltför tjusigt, om jag får använda det ordet. Att man har kvar det robusta, och bevarar känslan av att Haga en gång var en arbetarstadsdel.