Marianne Lindberg De Geer Foto: Anna-Karin Nilsson
Marianne Lindberg De Geer Foto: Anna-Karin Nilsson

Får ni fast tjuven?

Publicerad
Uppdaterad
Marianne Lindberg De Geer vill med sina skyltar visa att många kvinnor inte vågar röra sig fritt efter mörkrets inbrott.
 Just nu tar sig Skövdepolisen an en konststöld, där sju konstverk av Marianne Lindberg de Geer försvann från Kyrkparken i förra helgen. Verken var skyltar, som uppmanade kvinnor att hålla sig undan parken nattetid.
Hur går polisarbetet med den stulna konsten, utredningsbefäl Tony Johansson?
– Vi har inga misstänkta gärningsmän eller vittnen, så det är inte mycket vi kan göra i nuläget, tyvärr. Parken ligger centralt, så det har säkert med fylla att göra. Vi har inte hittat  några slängda skyltar, utan jag skulle tro att skyltarna ligger i ungdomars lägenheter.
Är det vanligt med konststölder i Skövde?
– Nej, det kan jag inte påstå. Det är ganska lite vandalisering och förstörelse här.
Har ni haft mycket våldsbrott mot kvinnor i Kyrkparken?  
– Det har varit en del anmälningar om våldtäktsförsök och misshandel. Det beror mycket på parkens läge, nära stadens uteliv. Parken ligger bakom kyrkan och det är ganska bra belyst. Både belysning och bebyggelse är brottsförebyggande.
– Man har ett annat säkerhetstänkande när man bygger nu för tiden. Grönområde i tätort kan ju vara fint, men det måste vara ljust!
Konstnären själv, Marianne Lindberg De Geer, ser sina skyltar som en kommentar till det faktum att kvinnor inte vågar röra sig ute om nätterna. Hon är van att folk provoceras av hennes konst och gör inte så stor sak av att skyltarna är borta.
– Nu för tiden gör jag konstverket, säljer och lämnar över det och sedan får de göra vad de vill med det.

ERIK HOLMLUND

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag