Johan Rheborg fotar sin dotter i behå i senaste avsnittet av "Alla är fotografer". Foto: SVT
Johan Rheborg fotar sin dotter i behå i senaste avsnittet av "Alla är fotografer". Foto: SVT

"Ett sånt här unket inslag förstör allt"

Publicerad

”Och så skulle jag ju också egentligen vilja att hon inte hade tröjan på sig. Så att man får se hennes tatuering.” Fotografen Linnea Pettersson reagerar på senaste avsnittet av "Alla är fotografer".

Jag tror att jag hört fel. Jag måste hört fel. Hon kanske har ett linne under? Det har hon inte. Utanför ett stall står Johan Rheborg och fotograferar sin 20-åriga dotter i vit behå medan en annan manlig fotograf hejar på bakom honom. På bästa sändningstid i SVT. Och detta efter att han har fått ett uppdrag av Henrik Schyffert att fotografera sin dotter ärligt. "Som han ser henne".

 

Jag erkänner, jag var redan från början lite skeptisk inför "Alla är fotografer". Två medelålders, välbärgade män skulle göra en serie om fotografi. Ännu fler medelålders män med dyra kameror skulle få spegla och prägla fotobranschen. Nu inför hela svenska folket i SVT. Efter att ha jobbat fem år i en fotobutik vet jag vilka majoriteten av kunderna är, efter sex år som pressfotograf vet jag hur kollegerna ser ut och efter att ha sett programmet för Fotomässan i Stockholm som var i helgen så vet jag vilka som fick hålla i seminarier där. Ni kan ju gissa. Ja, medelålders män.  Oftast vita. Därför tror jag mig ha belägg för att vi skulle behöva lite andra förebilder inom foto än just ännu fler såna. Men någonstans hade jag ändå hoppet om ett inspirerande program kvar.

 

Det började lovande. Två, ganska unga, kvinnliga fotografer fick agera lärare åt humorparet i första avsnittet. Nå, de kanske har tänkt lite utanför lådan i alla fall? Jag fortsatte titta. Några intressanta frågeställningar, roliga historiska återblickar men tyvärr oftast ganska ”grund” kunskap som bara snuddar ämnen utan att gå på djupet. Och alldeles för lite av det jag gillar bäst inom foto - diskussion (och argument) kring den färdiga bilden de visar upp i slutet av programmet. Men lite inspiration infann sig ändå och jag tog upp kameran flera gånger den veckan.

 

Men när Johan Rheborg får i uppgift av Henrik Schyffert att ta en ärlig bild på sin dotter och han ber henne ta av sig tröjan häpnar jag. Varför gör han det? ”Det här blir lite uppställt” har han precis kommenterat situationen innan han ber henne att ta av sig, men när hon är avklädd går det helt plötsligt att fortsätta att fotografera på samma plats och i samma pose. Han gör något som så många gjort före honom - slänger in lite nakenhet som laddning i bilden i brist på viktiga element som närhet, ärlighet och estetik. Jag blir så trött. Och förbannad.

 

Hur många instanser har detta inslag gått igenom utan att någon har reagerat? I eftertexterna namnges tretton medarbetare. Tio män, tre kvinnor. Dessa måste ha sett programmet innan det sänds. Hur många andra medarbetare på SVT? Tio? Tjugo?

Vilken bild vill SVT egentligen visa upp av fotobranschen för alla unga kvinnor med en nyinköpt kamera i handen? Vad vi behöver i fotobranschen är inte fler kvinnor som får klä av sig framför manliga fotografer. Vi behöver inte fler kvinnor som reduceras till att bli objekt för och bedömda av mäns blickar.

Vi behöver i stället visa upp att unga tjejers plats inte är utan kläder framför kameran utan med ett självförtroende bakom den. Vi behöver visa upp alla kvinnor som dagligen jobbar som yrkesfotografer i vått och torrt. Vi behöver visa upp att fotobranschen är till för alla och vi behöver kämpa för att den ska bli sådan.

Alla är fotografer försöker i några avsnitt. Men ett sånt här unket inslag förstör allt.

 

Linnéa Pettersson

kultur@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag