Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett liv utan pengar

Linda Västrik.

Dokumentärerna på Göteborgs filmfestival får världen att växa.

Första gången jag såg regnskog var på Borneo. Där såg jag också de oändliga oljepalmsplantagerna som ersatt en stor del av regnskogen. Och några försök att återplantera regnskog. Det går förstås inte. Regnskogens artrikedom är borta för alltid.

I Linda Västriks fantastiska dokumentär "De dansande andarnas skog" är jag tillbaka i regnskogen, fast denna gång i norra Kongo-Brazzaville. Här lever Aka-folket av vad naturen ger. Letar i träden efter honung. Jagar fisk. Tar hjälp av andarna för att få utlopp för frustrationer och känslor.

Efter ett år på plats har den göteborgska filmaren fått ett sådant tillträde till regnskogsfolkets vardagsliv att det känns som om jag vore där. Hennes sätt att aldrig kommentera eller förklara utan bara låta deras egna röster berätta känns först frustrerande - man vill ställa tusen följdfrågor - men sen helt självklar.


Så kompliceras bilden av Aka-folkets paradisiska tillvaro plötsligt av att någon nämner "ägarna". Ägarna? Jo det är en annan stam som "äger" alla medlemmar i Aka-folket, kan utkräva procent av deras jaktbyte, beordra dem att jobba för dem - och slå dem om de inte lyder. Slaveri, skulle man väl säga.

Men ett annat hot kommer också närmare. Skogsägarna med sina jättelika maskiner som närmar sig för att hugga ner regnskogen. Vad gör de Aka-folket när deras livsrum försvinner? Andra exempel på kontinenten förfärar. Alkoholism och prostitution är reella hot.

"De dansande andarnas skog" lär mig att världen är rik, att liv kan levas på en mängd olika sätt, men att hoten mot denna mångfald är enorma. Jag går ut ur biosalongen, glad och ledsen på samma gång.