Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett bra beslut för Göteborg

Mats Widbom.

Världskulturmuseet behöver en rakryggad chef som kan stå för sina beslut och klarar av när det stormar. Att Mats Widbom nu lämnar sin post är bra för både museet och Göteborg, skriver GT:s kulturredaktör Ingrid Norrman. 

Det var för två år sedan det avslöjades att kulturrådet vid svenska ambassaden i Washington skulle bli ny chef för museet vid Korsvägen. Men redan innan han tillträtt började det storma. Museet hade då beställt utställningen Jerusalem av fotografen Elisabeth ­Ohlson Wallin, om de tre världsreligionernas förtryck av homosexuella.

 Men den tillträdande chefen blev rädd för att bilderna skulle bli för kontroversiella och tackade nej till utställningen. Efter massiv kritik i medierna ändrade han sig emellertid och utställningen fick grönt ljus.


Några veckor innan utställningen skulle öppna kom polisens riskanalys. Enligt säkerhetspolisen letade terrorister mål i Skandinavien och utställningen kunde innebära ett hot mot rikets säkerhet. Hur hanterade Widbom detta? Jo, han försökte få Elisabeth ­Ohlson Wallin att själv stoppa utställningen. "Jag kan inte fatta beslut om detta själv för då mister jag jobbet", sa musei­chefen vid ett möte på polis­huset.

 Redan det uttalandet borde diskvalificerat honom för sitt jobb. Är det inte museichefen som har ansvar för sitt hus och sin personals säkerhet? Anser han att en utställning är för farlig är det hans jobb att stoppa den, det beslutet ska inte läggas på en enskild konstnär.

 Men fler underliga saker inträffade. Den stora banderoll med "Jerusalem" på tre språk som skulle hängt utanpå huset försvann spårlöst. Enligt uppgifter lät Widbom bränna upp den. I vilket fall vet ingen vart den tog vägen. Och på en direkt fråga om vem som fattat beslut om att byta banderoll till utställningen svarade Widbom att han inte hade en aning. Ren lögn. Det var han själv som fattat beslutet.

 Han nekade också till att ha försökt få Elisabeth Ohlson Wallin att själv stoppa utställningen, trots att det fanns ett antal vittnen. Lögn igen.


Några dagar innan utställningen öppnade sjukskrev sig museichefen. Och kom inte tillbaka förrän utställningen - utan några som helst incidenter - i princip var över.

 Rädda museichefer är ett demokratiskt problem och inte bra på sitt jobb, därför tjänar både Världskulturmuseet och Göteborg på att Mats Widbom nu lämnar huset vid Kors­vägen.

 Från nästa år blir han ny chef för Svenska institutet i Paris och kulturråd i den franska huvudstaden. Jag är inte förvånad. När fick inte en manlig chef ett nytt fint jobb oavsett hur han misskött sitt gamla?