Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erotik är det
 nya svarta

Utmanande. Jessica Schiefauers och Inti Chavez Perez noveller utmanar både stereotypa könstyper.
Foto: Lisa Irvall

Erotisk litteratur är den nya trenden.
-  Det betyder det att det funnits en tystnad som ­behöver brytas,  kommen­terar Jessica Schiefauer och Inti ­Chavez Perez, aktuella med var  sin erotisk ­berättelse i novellsamlingen "Het".

Det är svårt att sluta titta på boken med den lockande titeln Het. Med sitt svarta omslag och rosa innanmäte är antologin som en engelsk konfekt – oemotståndligt söt och lockande. Tio författare har bidragit med var sin erotisk novell, som alla kretsar kring ungas lust och längtan. Två av dem – göteborgsbaserade Inti Chavez Perez och Jessica Schiefauer träffar jag en tidig morgon på fiket Da Matteo på Magasinsgatan.

Vi äter frukost och pratar om skrivprocessen. Hur bär man sig egentligen år för att skriva en text vars hela syfte att kåta upp läsaren?

– Jag har aldrig skrivit något liknande förut och kände mig väldigt osäker när jag fick frågan från förlaget, säger Jessica. Det som kännetecknar en erotisk novell är ju att den ska göra läsaren kåt. Blir en sådan skildring dålig blir den hur dålig som helst.

– Sedan pratade jag med en kompis som är manlig konstnärsmodell. Han berättade om den starka laddning som kan uppstå mellan en konstnär och en nakenmodell som jobbar ihop, en laddning som man aldrig agerar på. Då kom jag på vad jag ville skriva om och när jag väl hade idén blev skrivandet väldigt lustfyllt.Jessica Schiefauer och Inti Chavez Perez
Foto: Foto: Lisa Irvall

Som ungdomsboksförfattare är Jessica hemma i fiktionens värld medan Inti, som skrivit en sexbok för killar och varit redaktör för boken Pittstim, är van vid ett mer journalistiskt skrivande. I hans novell går två killar ut på krogen för att ragga och hamnar efter en del komiska turer i stället i säng med varandra.

– Jag ville skriva något som ungdomar kan onanera till, säger Inti Chavez Perez, något som också utmanade föreställningen om att erotik och humor inte hör ihop. För mig som jobbar med sexualupplysning blev det en liten utmaning... Sexualupplysaren inom mig ville att killarna skulle använda kondom. Men det stämde inte med historien.

Era noveller är sinsemellan ganska olika, men en sak har de gemensamt, de utmanar båda stereotypa könsroller. Kan man tänka sig att den erotiska novellen, som handlar så mycket om att töja gränser och experimentera, är särskilt användbar när det gäller att ifrågasätta stereotyper?

– Litteraturens styrka ligger ju i att den kan försätta läsaren i en annan människas situation, låta dig krypa under huden på en annan person. När du läser en erotisk novell kan du helt plötsligt tända på något som du vanligtvis inte skulle tända på, säger Inti. Jag skulle önska att det skrevs fler skildringar, som handlade om annat än hetereosexuella par där mannen är lite dominant. Den manliga, medelålders blicken är ett stort problem inom litteraturen.

– När jag skrev min novell var jag först inne på att den kvinnliga konstnären skulle vara huvudpersonen, säger Jessica. Sedan blev det den unge killen i alla fall. Det blev en väldigt häftig skrivprocess... Jag njöt genom killen. Hans blick blev min. Genom honom blev jag själv attraherad av kvinnan i novellen, den medelålders konstnären.

Vad är skillnaden på porr och erotik?

– Det där är nog väldigt subjektivt, säger Jessica. Det som är porr för en är erotik för en annan. Eller också handlar det bara om vem som har skrivit. När ansedda författare skriver sexskildringar kallar man det erotik, men om en okänd person skriver ungefär samma sak kanske det ligger närmre till hands att kalla det porr.


I en tid där man kan höra elvaåringar pratar om trekanter och analsex med samma självklarhet som vi barn av sjuttiotalet pratade om våra Barbies kan man kanske tycka att en antologi som Het slår in öppna dörrar – är det verkligen en sexskildring till som ungdomar behöver? Här blir det viktigt att göra en skillnad på erotiken, som handlar om den sinnliga, lustfyllda, livsbejakande sidan av sex och den sexualisering av tillvaron där människan görs till ett objekt. I dag när vi bombarderas med nakenhet och sex överallt kan man kanske rentutav se den vänligt sinnade erotiken som en motreaktion, en lek- och lustfylld protest i en värld fylld av cyniska budskap.

Det verkar som om erotiken är en trend på uppgång. Hur ska man se på det?

– Det är så klart fantastiskt om vi kan prata öppet om sex, säger Jessica.

– Samtidigt säger det ju något om hur lite vi har pratar om detta tidigare, säger Inti. Om man säger att erotik är en trend måste det betyda att det har funnits en tystnad som behövde brytas.

Faktarubrik

JESSICA SCHIEFAUER Bor: Göteborg. Yrke: Författare. ­Handledare i skrivande. Har skrivit ungdomsromanerna Om du var jag (2009) och Pojkarna (2011) ­Vinnare av Augustpriset 2011. Aktuell med: Novellen Pose, en av tio erotiska noveller i antologin Het. INTI CHAVEZ PEREZ Bor: Göteborg. Yrke: Författare, journalist, föreläsare. Varit redaktör för Pittstim: 15 berättelse om att vara kille. (2008) Har skrivit Respekt: en sexbok för killar. (2010). Vinnare av Slangbellan (2010). Aktuell med: Novellen Salt , en av tio erotiska noveller i antologin Het. PÅ BOKMÄSSAN Torsdag 27 september klockan 13 diskuterar Jenny Jägerfeld, Åsa Anderberg Strollo och Sara Ohlsson novellsamlingen Het och hur man skriver erotik för unga.