Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"En miljard människor såg mina scenkläder"

OGILLAR MÖRKRET. "Jag tycker egentligen inte om vintervädret, men det är ändå mysigt och romantiskt med mörkret och regnet och snön och alla tända ljus", säger Aviad Arik Herman. Foto: Jan Wiriden

En stad blir aldrig större och rikare än de människor som bor där. Bland Göteborgs drygt 520 000 invånare finns folk från nästan alla jordens länder. Möt dem i GT-kulturens serie "Hela världen finns i Göteborg".

I dag Aviad Arik Herman, en av 157 göteborgare från Israel.

AVIAD, 30 ÅR

FÖDD I: Staden Beer Sheva i södra Israel (huvudstad i Negevregionen).

BOR IDAG: Andra Långgatan.

ÅLDER: 30 år.

FAMILJ: Föräldrar och en syster i Israel, en syster i New York.

MODERSMÅL: Hebreiska.

TALAR ÄVEN: Svenska, engelska, spanska och portugisiska.

GÖR: Dansare på Göteborgsoperan och kläddesigner. Har bland annat gjort Fröken Sveriges scenkläder till årets Miss Universumtävling och 270 outfits till en Barbiemusikal som just nu turnerar i Asien.

TID I SVERIGE: Åtta år.

AVIAD ARIK HERMAN OM ...

... att laga mat: "Min mamma har aldrig använt recept när hon lagar mat, hon improviserar hela tiden, så det gör jag också. Det är ett sätt att vara kreativ i köket."

... språk: "Hebreiska är mitt modersmål, men min mamma är spansk och jag känner en hel del människor från Brasilien så jag har lärt mig portugisiska också. Och engelska och svenska."

... lycka: "Jag är väldigt lycklig! Min livsstil är att VÄLJA att vara lycklig! Det får mig att ta tillvara även små saker i livet."

...drömdesignprojekt: "Vid Miss Universumgalan i Moskva kom en släkting till den thailändska kungafamiljen fram och ville presentera mig för deras drottning. Men jag skulle också gärna rita något för vår kungafamilj. Jag skulle älska att rita något åt Victoria!"

ISRAEL BILDADES 1948

GRÄNSAR TILL: Libanon, Syrien, Jordanien och Egypten.

BILDADES: 1948 i delar av det tidigare brittiska mandatet Palestina.

HUVUDSTAD: Israel utsåg 1949 Jerusalem till huvudstad, men detta har inte erkänts internationellt. Större delen av omvärlden ser Tel Aviv som huvudstad.

STATEN OCH RELIGIONEN: Israel är en judisk stat och minst tre fjärdedelar av invånarna är judar, men en stor andel är inte troende. Omkring en femtedel av invånarna är araber.

STORLEK: En tjugondel av Sverige.

BEFOLKNING: 8,1 miljoner.

FÖRVÄNTAD LIVSLÄNGD: 82 år.

DOMINERANDE SPRÅK: Hebreiska och arabiska.

I GÖTEBORG BOR: 157 personer från Israel.

STATSSKICK: Republik.

Tidigare delar

Vi har skrivit om göteborgare från: Kongo-Kinshasa, Frankrike, Australien, Syrien, Österrike, Uruguay, Rumänien, Rwanda, Iran, Italien, Kanada, Vietnam, Tyskland, Thailand, Skottland, Georgien, Ungern, Bosnien och Hercegovina, Irak, USA, Jamaica, Finland, Turkiet, Brasilien, Grekland, Ukraina, Sri Lanka, Costa Rica, Libanon, Argentina, Serbien, Mexiko, Kuba, en rom (från Rumänien) Filippinerna, Peru, Sydafrika, Etiopien, Kroatien, Ryssland, Bangladesh, Ghana, Kap Verde, Danmark, Indien, Kina, Zambia, Nederländerna, Island, Norge, Belgien, Gaza, Indonesien, Nya Zeeland, Malawi, Schweiz, Liberia, Sydkorea, Bulgarien, Spanien, Makedonien, Irland, Pakistan, Färöarna, Kamerun, Estland och Gambia.

FAKTA

Ska vi skriva om dig?

Har du en historia att berätta om dig själv, ditt hemland och ditt liv i Göteborg? Eller har du en vän som skulle passa i vår serie?

Skriv till GT-kulturen, Box 417, 401 26 Göteborg. Ring 031-725 90 36. Eller mejla kulturen@gt.se

Som femåring bodde han i Egypten och fascinerades av de egyptiska magdansöserna och deras glamorösa kläder.

- Jag kom hem, svepte in mig i mammas bordsdukar och satte mig att rita kvinnofigurer med olika flashiga kläder. Det var nog där mina framtida yrkesval föddes, dans och modedesign, allt på en gång, tror Aviad Arik Herman från Israel.

Vi sitter i den 100-åriga matsalen på Hotel Eggers och äter dagens pasta. Aviad tittar sig intresserat omkring, här har han aldrig varit förut trots att han bott åtta år i Göteborg.

- Jag tycker om att upptäcka nya ställen. Jag är alltid nyfiken. Har du några mer ställen att tipsa om?

Han är också oerhört road av mat. Tycker både om att äta och laga mat och testar gärna nya rätter. Vi är bägge besvikna över att det inte går att få fisk till lunch, fisksoppan börjar inte serveras förrän klockan två.

- Jag lärde mig äta fisk när jag kom till Sverige. Det är syndigt att inte äta fisk här när den är så god!

Aviad kommer till Eggers direkt från träningen på Göteborgsoperan där han är anställd som dansare sedan 2005. Men att dansen skulle bli hans ena livsbana var inte självklart för den pojke som för 30 år sedan föddes i staden Beer Sheva i södra Israel.

- Jag är välsignad med föräldrar som uppmuntrat och stöttat mig villkorslöst vad jag än velat göra. Ett tag var jag proffsryttare, höll på med tennis, sjöng i kör, rivstartade en simkarriär, spelade fiol och tränade judo. Jag började faktiskt inte dansa förrän jag var 17 år.

Och att han hamnade i dansen var mest en slump. En kompis hade anmält sig till ett folkdanslag eftersom laget skulle få åka på turné till Kanada. Aviad hängde på och upptäckte att han gillade känslan av att dansa och uppträda.

 

En annan kompis började tjata om att han skulle anmäla sig till balettskolan i hemstaden. Till slut gick Aviad dit för att få slut på hennes tjat och upptäckte en värld som uppslukade honom direkt.

- Jag blev helt besatt. Och jag hade ju en del att ta igen eftersom jag började dansa så sent.

Aviad blev så bra att han fick tillåtelse att fortsätta sin dansträning även under de tre årens obligatoriska militärtjänstgöring.

- Att göra militärtjänsten är en del av identiteten för unga israeler. Jag önskar att det kommer en dag när det inte behövs, men ... Efter en månads fysisk grundträning, fick jag i alla fall administrativa uppgifter som gjorde att jag kunde fortsätta träna dans. Och sedan fick jag ett ettårigt dansstipendium till Kungliga balettskolan i Holland.

Efter året i Holland åkte Aviad till New York, pluggade och jobbade i ett danskompani.

- Jag älskar New York, det är en magisk plats att vara.

Och när han efter ett år ville tillbaka till Europa upptäckte han att Göteborgsoperan sökte dansare.

- Jag visste inget om Göteborg, men jag åkte hit - och fick erbjudande om ett kontrakt.

Ett år eller två, trodde Aviad, sen skulle han väl vidare igen, men åtta år senare är han fortfarande kvar.

- Jag är stolt över att få jobba på Göteborgsoperan. Svensk dans har ett väldigt gott rykte ute i världen och vårt danskompani är ett av de bästa i Europa med världsstjärnor som kommer hit och jobbar med oss.

Fast Aviad är inte bara dansare. Den där magdansupplevelsen i Egypten där föräldrarna jobbade som diplomater satte sina spår och dansaren jobbar även som designer.

- Jag fick inspiration hemifrån också. Min mamma har alltid hållit på både med konst och med mode vid sidan av sitt vanliga jobb. När vi var små sydde hon de mest fantastiska utklädningskostymer åt oss. Det hon gjorde har inspirerat mig i mina livsval. Inte bara det artistiska utan också hennes sätt att totalt ge sig hän åt det hon höll på med. Jag hade 80 Barbiedockor när jag var liten och ritade hela tiden kläder åt dem.

Genom livet fortsatte Aviad att rita kläder och för några år sedan erbjöds han att rita danskläder åt Svenska balettskolan. Det gjorde han tre år i rad. Och i somras var han sex veckor i Los Angeles för att rita kostymer åt en Barbiemusikal som just nu turnerar i Asien.

- Det var helt galet. Jag ritade 270 kostymer och varken åt eller sov på sex veckor. Jag jobbade dag och natt! Vi blev färdiga den 13 juli. Den 14:e fyllde jag 30. När folk frågade hur jag firat min födelsedag svarade jag: Firade Barbie och sov!

 

Och vid Miss Universumtävlingen i Moskva härom veckan var det Aviad som ritat både "folkdräkten" och aftonklänningen åt Fröken Sverige. När vi träffas har han precis kommit hem från galan i Moskva.

- Mina kläder sågs i direktsändning av en miljard människor!

Aviads "folkdräkt" var inspirerad av moder Svea och väckte en hel del uppmärksamhet vid tävlingen.

- Jag gillar den kraft den här kvinnliga gestalten utstrålar. Och nu har jag blivit officiell designer åt Fröken Sverige inför Miss Universumtävlingarna. Jag är redan taggad inför nästa år.

Men hur hinner du med allt? Har du tid att skaffa vänner?

- Jag har en massa vänner, israeliska, svenska, brasilianska, från hela världen. Jag gillar att umgås, gå på bio eller teater och museum. Och äta!

- Jag tycker om att säga ja! Att ta emot det livet ger är ett sätt att få ut mer av livet. Är det något som intresserar mig så antar jag utmaningen. Och ledningen på Göteborgsoperan har varit hygglig och gett mig ledigt ibland när jag behöver för mina projekt.

Var är du om tio år?

- När jag är 40 är jag nog inte dansare. En dröm är att ha ett eget modemärke och kanske jobba som koreograf. Var jag bor? Jag vet inte, jag saknar Israel förstås. Det är ett fantastiskt land. Men resa tillbaka? Jag åker ändå hem två gånger om året. För en månad sedan var jag till exempel i Israel för att göra kostymer till en ny dansshow. Jag får väl se hur livet utvecklar sig.

Och Aviad tycker egentligen inte det är så viktigt var han är.

- Det viktiga är hur vi väljer att vara mot oss själva och mot varandra. Just ni trivs jag i Göteborg. Jag tycker om att det är ordning och reda. Jag saknar kanske solen och värmen lite, och jag tycker inte om vintervädret, men det är ändå mysigt och romantiskt med mörkret och regnet och snön och alla tända ljus.

- Jag reser rätt mycket, men säger att jag ska åka hem när jag ska till Göteborg, även om jag förstås åker hem när jag ska till Israel också. Sverige är mitt andra hemland.