Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"En medveten festival är den största lyxen"

Emerentia Leifsdotter Lund tycker till om festivaler.

Det är härligt att gå på festival med gott samvete.

När campingen stängt på Bråvalla är det så mycket skit kvar att ingen någonsin kommer vilja beträda ängen igen.

Kläder, kondomer, stolar, tält, ölburkar.

Kanske hittade någon en sko, eller kanske en peruk, en madrass med Marabou-tryck som en får när en samlat streckkoder från tillräckligt många chokladkakor för att försörja en hel familj ett år.

Och all ondska, kommer från festivalcampingen, tro mig.

Det är där idiotiska upptåg, som att klä sig i kycklingdräkt eller tejpa fast den lite fulla kompisen i luftmadrassen eller tjata sig till sex i ett kvavt tält köpt i leksaksaffären, sker.

Det är när musiken tystnat som människans värsta sidor finns kvar. Och de finns på campingen.

Just därför är det lite extra enkelt att stämma in i hyllningskören till Way out west.

De har ingen camping.

Och när polisen rapporterar efter Way out west handlar det allra mest om lite fler fickstölder, fler förlorade mobiler, tappade väskor och spärrade kontokort.

I tider när företag inte verkar tänka längre än ett normallångt OCR-nummer, är det inte konstigt, att det känns skönt och tryggt att det finns någon som vägrar servera kött, som sopsorterar, tänker på vilka råvaror som är i säsong och vilka som är odlade på ett bra sätt, som samarbetar med forskare för att se hur de påverkar sin omvärld.

Några som förordar tåget, trots att det aldrig är i tid.

Någon som tar ansvar.

Så att du slipper.

För just det är den största lyxen. Att gå på en medveten festival innebär att du själv slipper ta ansvar. I tre dagar kan du släppa tanken på att jämföra ekogurkan med den vanliga gurkan, slippa tänka på sopsortering och dyrare pris på ekologisk öl. Och du slipper ta beslutet om köttkorv eller vego-korv.

Tre dagar i paradiset för den som gärna vill vara lite miljösmart men inte har hjärna nog att förstå att det faktiskt kostar.

I stället kan du göra det som är meningen på festival. Se band. Lyssna på musik. Strunta i att fundera över hur du ska hålla ett flak öl kallt under två dygn eller oroa dig för att någon ska sprätta upp tältduken.

Då finns det bara en sak till för mig att påminna om, nu när någon annan tänker på sopsorteringen, de säsongsbetonade råvarorna och eko-ölen.

Tvinga inte någon till sex.

Och ta inte med dig några djur ut från Slottsskogen, vi är bara på besök i deras hem.