Den sovjetiskt gråa mjukisdressen möter Alice i Underlandet i "Gorkij Park 2" på Dans- & teaterfestivalen. Foto: Ines Sebalj
Den sovjetiskt gråa mjukisdressen möter Alice i Underlandet i "Gorkij Park 2" på Dans- & teaterfestivalen.  Foto: Ines Sebalj

En föreställning som förtjänar att ses

Publicerad

Minns du Gorkij Park? inte parken alltså, den i Moskva döpt efter författaren och socialrealismens fader Maksim Gorkij, utan filmen från 1983 som bar dess namn?

Inte? Ingen annan heller, enligt koreografen Gunilla Heilborn.

Men det var något med KGB, pälsmössor och William Hurt. Och grått. Allt var grått. Så grått som man 1983 trodde att man visste att Sovjet var, men som vi idag tänker oss att hela världen var 1983.

Föreställningen som sådan verkar vara okej med att du nog inte minns. Inte i detalj i alla fall. Förvisso utger sig "Gorkij Park 2" för att vara en uppföljare till filmen, men en fristående sådan. Den handlar om nästan drömda minnen av det där du en gång läste i en bok. Eller kanske såg på en film. Kanske just Gorkij Park.

Det är lite som att slumra till och hela tiden vakna i nya fragment av en stillsamt surrealistisk dröm. De barockfuturistiska kostymerna signerade Katarina Wiklund gör sitt till. Jag kan initialt inte skaka av mig Alice i underlandet-känslan i de spelkortsaktiga bröstbrodyrerna, men långsamt tränger det gråa in även där. Ett par träningsbyxor. En ful revär. Bildminnen av en tid som vi som var lite för unga då nästan glömt bort existerade, förutom på film.

Uttryckslöst, talar de på scenen till varandra. De berättar, fyller i och upprepar det någon annan just sade. Stilla, försiktigt, ibland bara viskande. Som länkar i en kedja hakar de i varandra och blir ljuvligt när det känns som om koreografin rinner över från de korta, fragmentariska dansinsatserna så att även dialogen förvandlas till en rytm, en dans i sig själv. Det är stillsamt men aldrig rofyllt och ibland mycket roligt i all sin gravallvarliga surrealism. Tillräckligt så för att jag i den fullsatta premiärsalongen inom mig ska svära över den gapflabbande publiken som inte låter någon lyssna färdigt eller skratta klart inuti, utan garvar loss så fort någon av skådespelarna har roliga strumpor på sig.

Gorkij Park är en föreställning som förtjänar att ses så jag önskar dem publik. Men du presumtiva besökare - dig önskar jag en nästan tom salong med rum för tanken.

 

Kajsa Bergström

GT kulturen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag