Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En bok är mer än bara en bok

På GT-kulturens redaktion på Kungstorget står Bonniers Folklexikon från 1951 bredvid Svenskt konstnärslexikon från 1952. Inte för att jag behöver dem längre utan för att de är så vackra i min bokhylla.
Foto: Per Wissing

Läsning är inte bara berättelsen och orden utan också känslan av den fysiska bok jag håller i min hand.
GT:s kulturredaktör Ingrid Norrman förklarar sin kärlek till vackra bokband.

Ibland läser jag lite vad som helst för att vila huvudet, på stranden eller i badkaret. Då kan jag ta en dåligt bunden pocket med kaffefläckar som hälsning från tidigare läsare. Men böcker jag bryr mig om och vill läsa långsamt och flera gånger, det är en annan sak.

Jag fick Marcel Prousts "På spaning efter den tid som flytt" av min svärmor en gång. Psalmbokstunna blad med guldkant. Läderrygg. Jag ryser varje gång jag plockar fram de sju banden.

Tomas Tranströmers samlade dikter vill jag inte ha i pocket. Hans ord är så laddade med mening att de behöver omges av ett stabilare bokband. Mitt exemplar är en vanlig inbunden bok. Men på Röhsska visas just nu ett unikt exemplar i museets utställning "Nordiska bokband". Det är bokbindaren Johanna Röjgård Sjöberg, som omslutit Tranströmers poesi med kalvskinn och papper tillverkat av ett getingbo från Runmarö där författaren har sitt sommarhus och där bokbindaren också bor.

- Jag vet inte om Tranströmer skrivit om getingar, men insekter förekommer ofta i hans poesi, kommenterar intendent Love Jönsson på Röhsska.

Boken har, som många på utställningen, en specialgjord skyddskassett.

- Det blir en slags högtidlighet när man tar fram boken ur kassetten. Det gör också läsningen speciell.

I utställningen finns ett 80-tal bokband gjorda av renskinn, tyg, mässing och björkkvistar. Ett exemplar av Shakespeares "Stormen" omges av blindpressat läder inspirerat av Shakespeare's Globe i London. En lyriksamling av renskinnspergament med plexiglas på ryggen. Böcker som ibland blivit konstobjekt och inte ens längre är gjorda för läsning.

Så vem binder in böcker i dag?

- Mest privatkunder, samlare, bibliofiler, säger Per-Anders Hübner från Halmstad, en av 21 svenska bokbindare i den jurybedömda utställningen på Röhsska.

- Men jag har också några författare som binder in hela sin utgivning hos mig. Och så restaurerar jag antikvariska böcker.

Den som inte har så höga ambitioner kanske binder in sina egna böcker. På Folkuniversitetet i Göteborg startar nästa månad en kurs i bokbinderi.

I min egen bokhylla i Bagaregården finns några enstaka handbundna böcker: En intervjubok om min mamma som min syster lät binda in i London. Och ett antal billiga begagnade engelska pocket som jag köpte när jag bodde i Kairo ett år på 80-talet och lät binda in i skinnband i basarerna för inga pengar alls.

Så kan man också ha böcker - som ett roligt minne från en rolig tid i livet.

FAKTA

Har du böcker hemma som du tröttnat på? Söndagen den 5 oktober mellan 11 och 17 är det bokbytardag på Röhsska. Lämna dina gamla böcker, plocka på dig ny läsning och spana in bokbandsutställningen på samma gång.

Missar du bokbytardagen pågår utställningen fram till 19 oktober när den vandrar vidare till Färöarna.

Byt böcker på Röhsska