

Antikhallarna på Västra hamngatan är en liten galleria med en radda antik- och mynthandlare, med sina små butiker lite huller om buller inne i ett av stans ganska anonyma 1800-talshus.
Nu byggs huset om - fasaderna ut mot Västra Hamngatan renoveras och putsas upp, och inomhus skrapas lager efter lager av sentida undertak, plastmattor och målarfärg bort. Fram kommer välbevarade 1880-talsinteriörer som varit täckta av gipsskivor och moderna golv.
En del av interiörerna har varit synliga hela tiden, men skymts av skyltar och väggsnuttar som gjort att man inte lagt märke till dem.
GT har nu gått husesyn i det som kommer att bli nya antikhallarna i hela bottenvåningen med ny entré på hushörnet ut mot Västra Hamngatan.
Huset är från början ett bankpalats från 1882. Det var Skandinaviska kreditaktiebolaget som behövde nytt huvudkontor i Göteborg, och anlitade arkitektbröderna Axel och Hjalmar Kumlien för att rita huset. De använde bara påkostade material, som marmor i trappor och träboaseringar på väggarna och fasettslipat glas som inredningsdetaljer.
Här finns en jättelik bankhall med inredning från både när huset var nytt - som pelare och väggar som putsats i blank stucco lustro-teknik, och från 1910-talet med jugendlampor och ett 10 gånger 15 meter stort glastak som silar in ett vackert överljus i hela den stora före detta bankhallen. Man har kunnat gå runt i antikhallarna utan att lägga märke till den historiska inredningen. Det har varit ganska rörigt, med ett myller av butiker och smala gångar. Och delar av den historiska inredningen har varit dold men har nu plockats fram igen:
- Vi har rivit alla sentida tillägg som har gjorts de senaste 30-40 åren, säger Lars Olausson, arkitekten som har hållit i ombyggnaden.
- När vi har skalat bort lager på lager så har vi fått fram den gamla inredningen från 1880-talet i nyrenässansstil, och jugendinredningen från 1910-talet, fortsätter han.
Antikhallarna ska vara kvar i lokalerna i bottenvåningen, gammal inredning och väggar från bankkontoren återanvänds när man bygger nya ändamålsenliga små butikslokaler. Golvet renoveras så att så mycket som möjligt av 1800-talsgolvet blir synligt, och i taket kommer hundra år gamla ljuskronor att hängas upp.
Från stora trapphuset kan man också nå gamla bankvalvet. Eller borde kunna, dörren är tillfälligt igensatt.
- Den skulle kunna tas upp igen, man kan visserligen nå det gamla bankvalvet via Chalmerska huset, men det är inifrån Antikhallarna som den gamla entrén finns, säger arkitekt Lars Olausson.
Valvet är enastående välbevarat, det är ett tvåvånings bankvalv med andiga marmorpelare och dekorativa valvbågar i taket, och bankfacken i olika storlekar täcker väggarna. Själva bankvalvet renoveras inte alls. De ståtliga valven finns kvar i originalskick. Men för att få tillgång till de undangömda rummen får man gå via grannen, Chalmershuset.
Anna-Clara Löwenberg