Det roligaste som har hänt Göteborgs-Posten

Tidningsdöden med ensemble. Victoria Dyrstad, Fredrik Lundin, Victoria Olmarker, Lisa Lindgren och Sven-Åke Gustavsson i "Tidningshuset som Gud glömde".
Foto: Ola Kjelbye.
Victoria Dyrstad, Sven-Åke Gustavsson, Victoria Olmarker, Fredrik Lundin.
Foto: Ola Kjelbye.
Fredrik Lundin, Victoria Olmarker, Sven-Åke Gustavsson och Victoria Dyrstad.
Foto: Ola Kjelbye.
Sven-Åke Gustavsson och Victoria Olmarker.
Foto: Ola Kjelbye

Stampens frontfigurer har blivit underhållning på Göteborgs stadsteater.

Isa Andersson njuter av en mediesatir som har både hjärta och hjärna.

Att senaste årens debacle kring mediekoncernen Stampen skulle bli ämne för scendramatik känns inte helt oväntat. Historien om Göteborgs-Postens ägare och styrelseordförande Peter Hjörnes och hans högra hand Thomas Brunegårds vansinniga miljardshopping i önskan att bli störst på tidningsmarknaden, innehåller det klassiska (tragiska) dramats viktigaste huvudingrediens: hybris. 

Gertrud Larsson gör tacksam satir

Men dramatikern Gertrud Larsson väljer att göra tacksam (och utmärkt!) samhällssatir framför tragedi. I Michaela Granbergs regi på Göteborgs stadsteater blir det stor underhållning utan en död sekund.

Victoria Olmarker gör en underbart allvarsam och oreflekterad Peter Hjörne, som trotsar farfar Harrys ledord ”en man, en tidning” och låter expansionslustan ta överhanden. När han finner sin vapendragare i pingstvännen, tillika Burger Kings vd, Thomas Brunegård (i form av Lisa Lindgrens bredbente Sancho Panza hög på Gud, burgare och floskler) är katastrofen nära. 


LÄS MER – Gunilla Brodrej: Varför lägger Riksteatern ner Gertrud Larssons "Främling"? 


Efter en rad förlustaffärer med lånade pengar och höga vinstutdelningar till sig själva tvingas de abdikera under en företagsrekonstruktion. Ungefär här gör tragedins ”deus ex machina” entré i form av oss skattebetalare. Det är ju trots allt vi som bekostat utsvävningarna och möjliggjort Stampens fortlevnad.

Alice Teodorescu som vampyr

Föreställningen är lika uppfordrande som underhållande. Schablonerna avlöser varandra, men faller aldrig platt. De drivs av ensemblens genuina utförande, genomsyrat av hjärta och hjärna. Jag har svårt att hitta en annan förklaring till varför uppsättningen klarar inslag som andeutdrivning och Alice Teodorescu som rytande vampyr utan att haverera. 

Victoria Dyrstad gör vampyren med den äran, Fredrik Lundin glänser som den Bergmaninspirerade Tidningsdöden och Sven-Åke Gustavsson piper drabbande över händelseutvecklingen som Harry Hjörnes vålnad. ”Tidningshuset som Gud glömde” är ett ljuvligt litet kinderägg av satir, spelglädje och samtidshistoria som alla, inte bara göteborgare, borde ta del av. 


Teater

Tidningshuset som Gud glömde

Av Gertrud Larsson

Regi Michaela Granberg

Göteborgs stadsteater

Speltid 2.20 t.


Isa Andersson är kritiker på Expressen/GT:s kultursida.


LÄS MER – Ida Ölmedal: Gertrud Larsson driver med Danmarks invandringspolitik