Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den mystiska nedsvärtningen

GT:s konstskribent Kajsa Widegren. Foto: Amelie Herbertsson

I morgon blir GT:s ­konstrecensent Kajsa Widegren själv ­utställare när Rapport 2012:1 om nedsvärtning har ­vernissage på Galleri Box i Göteborg.

Det låter som något en kreativ konstnär hittat på, men det mystiska fenomenet "nedsvärtning" var faktiskt ämne för en utredning som Konsumentverket gjorde 1977:

"I Sverige och Norge, liksom i en del andra länder, har under senare år inträffat oförklarliga fall av plötslig nedsvärtning i bostäder. Förut rena ytor har under en kort tid, i en del fall mindre än ett dygn, nedsvärtats. Ibland har nedsvärtningen skett fläckvis, eller i form av ränder, ibland har svärtan avsatt sig över hela bostaden. För konsumenten medför nedsvärtning av detta slag både ekonomiska och psykiska påfrestningar. ­Orsaken till nedsvärtningen och därmed ansvarsförhållandena är oklara.

Rapporten gav inga ­förklaringar till fenomenet, men fastslog att ytterligare utredning vore önskvärt.

Det tog konstnären Peter Eccher fasta på och inbjöd ett antal konstnärer, poeter, ­skribenter och forskare att subjektivt fortsätta under­sökningen av fenomenet. Resultatet visas på Galleri Box med start i morgon klockan 10.

Vad har du gjort, Kajsa ­Widegren?

– Jag är ju forskare själv och har skrivit en text som utgår från Konsumentverkets rapport och som spekulerar i hur det gick till när forskarna träffades och diskuterade fenomenet nedsvärtning. Det antyds i rapporten att en anledning till nedsvärtningen kunde vara förändrade städvanor eftersom allt fler kvinnor jobbade utanför hemmet. Men de flesta av forskarna var män inom naturvetenskapen, ingenjörer och specialister på kemi och mjukmedel och sånt, långt borta från allt praktiskt handhavande av den städning de pratar om.

– Det finns ett glapp mellan dem och de kvinnor som utförde städningen. Det har jag tagit fasta på och utgått från min egen farmors städvanor.

 

Kajsa Widegrens text är en del i verket Slut­rapport 2012:1 som består av texter, dikter, film, dans, fotografier och konstverk. Medverkande är bland andra Lina Ekdahl, Carina Fihn, Ulf Karl Olov Nilsson, ­Markus Anteskog, Caroline Lundblad, Björn Hellström och Magdalena Rapala.

Dessutom visas en animerad film av Peter Eccher med musik av The Knife som genom vittnesmålen tolkar hur nedsvärtning skulle kunna se ut, men också ljusets och upp­lysandets bortträngande av mörkret och mystiken.

Utställningen har premiär i morgon klockan 10 och visas fram till den 16 december.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!