Marit Kapla: Den livsviktiga fantasin

"Jätten". En av filmerna som kan få Guldbagge i morgon.
Foto: Triart
Marit Kapla
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

En av de filmer som har chans att vinna flest priser vid Guldbaggegalan i morgon är ”Jätten” av Göteborgsregissören Johannes Nyholm. Den är en originell och hjärtevärmande hyllning till fantasins magiska kraft. Kanske är det samtidens viktigaste budskap.

För att vara tydlig: ett fungerande demokratiskt samhälle är förstås beroende av faktabaserad och kritiskt hållen information, journalistik och vetenskap. Men vi behöver också fiktionen. 

”Jättens” huvudperson Rikard är funktionsnedsatt med odefinierad diagnos och bor på ett gruppboende. Han är passionerat intresserad av att spela boule men blir en dag träffad i huvudet av ett bouleklot. Av omsorg om Rikard – naturligtvis – beslutar bouleföreningens styrelse att det är för riskabelt för honom att genomföra sitt livs dröm och tävla i de nordiska mästerskapen.

Med bara några få personer på sin sida kämpar Rikard i motvind för att ta kontroll över sitt liv. För att hantera den stundtals ogästvänliga verkligheten, flyr han till sin inre värld: ett fjällandskap där Rikard är en jätte med makt att ställa allt till rätta.

Rikard är en fiktiv person, men bevis för hur fantasin får människor att klara av, och rentav överleva svåra omständigheter, finns överallt omkring oss.


I en intervju i New York Times (16/1–17) vittnar USA:s numera förre president Barack Obama om hur böckerna hjälpte honom igenom perioder i ungdomen när han flyttade mycket och ofta kände sig som en outsider: 

”Tanken på att ha de här bärbara världarna, som var dina, som du kunde kliva in i, tilltalade mig.”

Under åren som president försökte Obama upprätthålla romanläsandet. Till vardags läste han mest snabborienteringar om böcker, PM och förslag. 

”Att hela tiden jobba med den analytiska delen av hjärnan innebar att jag ibland tappade kontakten inte bara med fiktionens poesi, men också med fiktionens djup. Fiktionen var användbar som en påminnelse om sanningarna under vardagstvisternas yta och var ett sätt att se och höra det här landets mängd och variation av röster.”


Jag läser Författarcentrum Västs nyhetsbrev Litteratur i Väst med texter av ensamkommande afghanska ungdomar som numera bor i Västsverige. Ali Hossein skriver om ett diktjag som precis som Rikard i Jätten rör sig mellan olika världar.

"Jag gör dörr av väggen / Nu återvänder jag till det förflutna / till dagarna då mina föräldrars vackra röster lät som vattenfall / och lärde mig om livets mjuka, hårda väg / Jag gör dörr av väggen / och på andra sidan dörren bygger jag kärleken i blomsterfärg."

Ibland är den där dörren som går inåt den enda vägen ut.


MARIT KAPLA

Marit Kapla är chefredaktör för Ord&Bild och krönikör i GT Kultur.