Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De vackraste orden om kärleken

Vilken är den bästa dikten som skrivits om kärlek? Den frågan ställdes till flera västsvenska författare och poeter. Tycker du att de svarade rätt?

Foto: Foto: Ulla Montan
Foto: Foto: Ludvig Duregård
Foto: Foto: Kari Jantzen
Foto: Foto: Sven-Erik Johansson
Foto: Foto: Kristian Pohl

1.  VILKEN ÄR VÄRLDENS BÄSTA KÄRLEKSDIKT?
2.  HAR DU NÅGON GÅNG SKRIVIT EN KÄRLEKSDIKT?
3.  HUR GÖR MAN?

VIVECA LÄRN, FÖRFATTARE OCH JOURNALIST
Det är nog Nils Ferlin, I Folkviseton:
Kärleken kommer och kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Men dej vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,
kuvas av intet i världen.
Rosor slår ut ur den hårdaste mark
som sol över mörka gärden.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Jag gillar inte det högtravande och alltför komplicerade. Det är fint när det går rakt på, jag störs inte om det är sentimentalt och patetiskt. Jag gillar att läsa i Höga visan, jag gillar Evert Taube – Min älskling du är som en ros – och jag gillar Edith Södergran. Det romantiska och snälla.

2. Ja, det har jag nog gjort, men jag har aldrig publicerat någon. Kärlek skriver nog alla om, men det var nog mer till kärleken som kraft som jag skev än till en person.

3. Om jag skulle skriva den i dag skulle jag säkert skriva på rim. Jag har ju skrivit vistexter som tonsatts. Men om jag vill ge uttryck för mina känslor så skulle jag nog måla. Så fort jag skriver så jobbar jag, att måla är mer lustfyllt.BIRGITTA STENBERG, FÖRFATTARE OCH ILLUSTRATÖR
1.  Ann Smith är oerhört bra. Om hon är väldens bästa det vet jag inte. Men i Sverige är hon i alla fall bäst av alla. Hon har både en ömhet och en erotisk värme och kan beskriva kärlek i ytterst få ord. Man bara sugs in i hennes dikter.

2.  Ja, det har jag väl. Jag har skrivit tre diktsamlingar. I Mannen i havet har jag kärleksdikter. Sedan har jag en erotisk som är rätt rolig, Balladen om urraburraskogens ljus, den är med i den första diktsamlingen Det skuddade stoftet.
3.  Dikter dyker över en, det är inget man kan konstruera. Sedan får man jobba med språket.


GUNILLA WITT, KOREOGRAF OCH POET
1. Det är Karin Boyes Hur kan jag säga... ur De sju dödssynderna:
Hur kan jag säga om din röst är vacker.
Jag vet ju bara, att den genomtränger mig
och kommer mig att darra som ett löv
och trasar sönder mig och spränger mig.
Vad vet jag om din hud och dina lemmar.
Det bara skakar mig att de är dina,
så att för mig finns ingen sömn och vila,
tills de är mina.

De bästa kärleksdikterna är de som innehåller en skärva smärta och saknad. Karin Boye fångar det obegripliga i förälskelsen i en annan människa. Ja, sen har jag vuxit upp med den här dikten. Läst den sedan tonåren, nu är jag 55 år. Jag bara älskar den, har alltid älskat den.

2. Ja, Sovrum, till min man. Jag upptäckte att det var en kärleksdikt först efter jag skrivit den. Den ingår i min diktsamling ”Allt hon begär”.

3. Jag har tre råd. Var konkret, inte abstrakt. För det tredje, dikt är ord och rytm, båda lika viktigt. Och slutligen – less is more.


KENNET KLEMETS, POET
Det finns så många. Ofta handlar kärleksdikter om kärleken mellan en man och en kvinna, men en dikt som jag fastnade för häromdagen var Till Eva av Sonja Åkesson. Den handlar om starka vänskapsband mellan två väninnor.
Jag vet inte om det finns något recept men i regel är inte första impulsen är att skriva en kärleksdikt om man är lyckligt kär. Ofta inom konst, är det komplicerade skeenden som triggar i gång ens kreativitet.


OSKAR HANSKA, FLERFALDIG VINNARE AV POETRY SLAM
På rak arm skulle jag säga att det antagligen är en låt som The Streets skrivit, det är en rappare Mike Skinner.
we first met through
a shared view
she loved me
and I did too

it's now seven fifty
getting ready
better be nifty
doing my hair quickly
step out, it's cloudy
 Han kan berätta på ett sätt som få andra kan. Hans texter har flera dimensioner, de är aldrig enkelspåriga och kärlek är aldrig heller enkelspårig.
Ja, det har jag gjort, alldeles innan nyår skrev jag en. Men jag har faktiskt gett bort en på alla hjärtans dag till en tjej när jag gick i gymnasiet. Och det gick väl bra, vi hälsar fortfarande när vi ses.
Att skriva rakt upp och ner kan vara bra för då undviker man konstlade texter som döljer andemeningen. Visst kan man lägga ner tid och leta efter snygga poptexter att referera till, men ibland räcker det att bara skriva ner de raderna som känns bra just nu. Skriv här och nu på en lapp som du kan ge till personen som väckt de där känslorna.


STEWE CLAESON, FÖRFATTARE OCH ÖVERSÄTTARE
Höga Visan, därför att den beskriver kärlek på ett fantastiskt sätt. Det är ju egentligen en omöjlig fråga att svara på, men Höga Visan tycker jag om. Annars tycker jag om den kinesiska regissören Wang kor Wais film, In the Mood for Love. Det är i mitt tycke en fantastisk kärleksskildring. Leonard Cohen tycker jag också beskriver kärlek bra i sina texter.
Nej, det har jag inte. Även om jag har skrivit många böcker, så skriver jag aldrig om mig själv. En kärleksdikt kräver just det, att man skriver om sig själv.


CLAES HYLINGER, FÖRFATTARE OCH ÖVERSÄTTARE
Vi har ju den här som Robert Burns skrev som sedan Evert Taube försvenskade.                        
Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen skär,
ja, som ljuvaste musik,
min älskade, du är.
Så underbar är du, min vän,
och ser så vacker ut,
och älska dig det ska jag än
när havet sinat ut!
När hela havet sinat ut
och bergen smält till glöd!
Ja, älska dig, det ska jag än
när jorden ligger död.
Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen, skär,
ja, som ljuvaste musik,
min älskade, du är.

Den är lite speciell, den är inte helt allvarlig utan lite överdriven. Den är så lätt i tonen, inte högtidlig, men samtidigt översvallande och självironisk.
Det är en samvetsfråga, men det måste jag nog ha gjort. När jag skrev Långt farväl så var det en del dikter med, så jag har provat på det.
Nej, det vet jag inte. Det vet man inte på förhand, det är det som är problemet när man skriver. Det måste finnas en stark motivation.


ELIN BOARDY, FÖRFATTARE
Oj! Vad svårt. Jag kan dra till med en dikt av Karin Boye. Hur kan jag säga om din röst är vacker... Vet inte om den är världens vackraste, men den gillar jag. Sedan gillar jag ett kort avsnitt ur T.S. Eliots Det öde landet. Har faktiskt med det i inledningen till min senaste bok.

Min vän,
det förfärande vågspelet av ett ögonblicks hängivelse,
medan blodet drev mitt hjärta,
och som en tidsålder av klokhet aldrig kan återkalla.
Genom detta, och endast genom detta, var vi till
Ja, jo det har jag gjort. Blev en del poesi när jag var tonåring, innan jag gick över till prosa.
Kommer inte ihåg hur de gick, men dikterna handlade väl om vad de flesta tonåringars dikter gör. Det handlade kanske inte om att beskriva vad kärlek är. Mer handlade det nog om obesvarad kärlek.

Lisa Jakobsson
Erik Holmlund
Tina Harr
kulturen@gt.se