Nu äger Wallenstam hela kvarteret runt de gamla artilleristallarna, förutom en enda fastighet som ägs av Sigillet. Foto: Per Wissing
Nu äger Wallenstam hela kvarteret runt de gamla artilleristallarna, förutom en enda fastighet som ägs av Sigillet.  Foto: Per Wissing

Därför säljer Harling ut sina klassiska kvarter

Publicerad

Christer Harling är inte en fastighetsägare som alla andra. Han gillar gamla hus och har byggt upp som en egen liten stadsdel runt Magasinsgatan och Vallgatan.

Nu säljer han alla sina hus i innerstan.

Det finns en fastighetsägare i Göteborg som verkar gilla gamla hus och som rustar upp dem precis lagom mycket för att den gammaldags charmen ska finnas kvar. Christer Harling heter han. Han har under många år haft en rad hus i innerstan, bland annat Artilleriet vid Magasinsgatan och husen vid Victoriapassagen.

I Christer Harlings kvarter är det en speciell och lite lagom mysig atmosfär, inte alls likadant som i alla andra svenska städer med likadana butikskedjor och varuhus.

Han har liksom byggt upp en egen liten stadsdel runt Magasinsgatan och Vallgatan, där han har lyckats ordna det mycket trevligt: gammaldags stenläggning på gatorna, i bottenvåningarna de butiker och kaféer han gillar, och hyres-lägenheter på övervåningarna.

 

Det är också han som introducerat de stenlagda gårdsgatorna i Göteborg, med sparsam biltrafik, som förändrat stora delar av innerstan, och gjort den trevligare.

Men nu säljer han alla sina nio fastigheter i Göteborg till Wallenstam.

Varför säljer du?

– Det beror på ett par olika saker. I våras fyllde jag 69 år, och det är med mig precis som med gamla mjölkförpackningar: bäst före-datum är passerat. Och mina barn kunde inte ta över, de håller på med sitt – och det är väl förresten kanske inte alltid bra heller att kliva in i farsans ingångna skor. Men jag har hållit på i många år, och är rätt nöjd att kunna lämna över till nästa person.

Christer Harling berättar också om en designfråga som fick stor betydelse inför hans beslut att sälja:

– En liten men avgörande sak som gjorde mig ledsen och trött är hur trafikkontoret har skött den nya gatubeläggningen i korsningen av Vallgatan och Korsgatan. Där fanns förut en fint utformad rundel av gatsten mitt i korsningen: det var en omsorgsfull stenläggning med ett runt mönster.

Den gamla gatubeläggningen kom till genom ett unikt samarbete mellan Christer Harling, stadsbyggnadskontorets Göran Wallin, arkitekt Jan Räntfors, och fastighetsägarna längs gatan.

– Men nu struntade man i det gamla, rev bort det, och anlade i stället en tråkig gångmotorled tvärs över korsningen, säger Christer Harling.

 

Han berättar också om sin syn på småbutiker i husen:

– Till exempel inredningsbutiken Krypton, det är en sparsmakad och fin butik, som kanske inte klarar helt marknadsmässiga hyror. Då får man som fastighetsägare bjuda lite grann på kostnaden, så att butiken kan vara kvar. Det ska man göra och det bör man göra, säger Christer Harling.

Inför försäljningen av alla hans hus i innerstan så förde Harling samtal med den nye fastighets-ägaren Wallenstam.

– Vi hade ett långt samtal på valborgsmässoaftonen, jag och Hans Wallenstam, och jag tror att Wallenstam har förståelse för vikten att behandla de unika husen och den unika hyresgästsammansättningen med varsamhet och känsla, säger Christer Harling.

Men det kan inte hjälpas, man blir orolig. Vad händer nu i mina favoritkvarter? Det känns som om det finns en risk att stan kommer att bli tråkigare nu, utan Harling.

Anna-Clara Löfvenberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag