Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kallas människan 'hon'

DÄRFÖR KALLAS MÄNNISKAN 'HON'
Varför kallas människan för ”hon”? I de flesta religioner är ju den första människan en man?
    Karin

SVAR: En människa är ”en individ av den zoologiskt till ordningen Primates (herredjur) hänförda arten av jordens levande varelser, som utom sin upprätta gång främst utmärker sig genom sin talförmåga, sin högre och allsidigare intelligens och sin förmåga av högre andlig utveckling; vanligen tänkt stående över djurriket”, enligt Svenska Akademiens ordbok.
Men är hon feminin i alla språk?
– Nej, svenskan är här rätt ovanlig, berättar Sven-Eric Liedman, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.
– På tyska heter människa ”der mensch”, ordet är alltså maskulinum. På latin och grekiska är ordet också maskulinum. Medan det på danska heter ”mennesket” och alltså är neutrum.
Varför då femininum på svenska?
– Den vanliga förklaringen är helt enkelt att ordet slutar på femininumändelsen ”a”, konstaterar Sven-Eric Liedman.

KOMMER DET EN NY SKULPTUR?
Ni skrev för ett tag sedan om den stulna skulpturen på Östra begravningsplatsen. Nu undrar jag om det någonsin kommer någon ny? I dag ser det förfärligt tråkigt ut.
    Siv Andreasson

SVAR: Ja, det gör det. Men det dröjer ett tag innan den kommer på plats.
– Vi har precis fått i uppdrag av kyrkogårdsstyrelsen att få fram en ny skulptur i stället för den stulna. Den här månaden hade vi vårt första möte, berättar Kjerstin Fogelklou, sekreterare i kyrkans kulturutskott.
Bronsskulpturen ”Framme” var gjord av Inger Karlberg och föreställde en kvinna i en båt som sträckte upp sina armar. Runt skulpturen sprutade det vatten likt en stor våg som lyfte båten. Det är nu ett par år sedan den stals, förmodligen trodde tjuvarna att skulpturen var av koppar.
– Vi var och tittade på platsen i sommar, det ser verkligen förfärligt ut, tycker Kjerstin Fogelklou. Men vi har ännu inte bestämt om vi ska ha en tävling om ny skulptur eller vända oss till någon särskild konstnär. Det blir beslut senast i vinter. I dag vet vi bara att Inger Karlberg inte vill göra en ny kopia av den gamla skulpturen.
Så lugn, Siv, det kommer ett nytt konstverk även om det lär dröja ett tag till innan det är på plats.

KAN DET STÄMMA?
Det var någon på jobbet som nämnde att min favoritpoet Tomas Tranströmer skulle komma till Göteborg, men kan det verkligen stämma? Och har ni någon aning om när, var och hur?
    Tillhör fanklubben

SVAR: Jodå, visst stämmer det.    Tomas Tranströmer kommer till Författarcentrum västs Forum för poesi och prosa på Musikens hus i Göteborg onsdag 1 oktober klockan 19. Övriga medverkande är Kerstin Boh-Berglund, Gabriella Håkansson och Hebert Abimorad.
Dessutom uppträder han med samma gäng i Mellerud dan därpå.
Är du intresserad av litteratur så håll gärna koll på höstens övriga program på Musikens hus. Du har visserligen missat Åsa Lindeborg men har fortfarande chans att höra till exempel Jonas Hassen Khemiri i november och Viveca Lärn i december.
Hela programmet finns på Link textwww.poesiochprosa.se

Ingrid Norrman
Frågeredaktör

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post:
”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
Fax: 031-725 91 12
E-post: kulturen@gt.se