Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dags för en bagge?

I år satsar Göteborgs filmfestival på Guldbaggegalan. Både de nominerade lång- och kortfilmerna visas på Draken och dessutom sänds hela guldbaggegalan live från Cirkus i Stockholm.
I går offentliggjordes nomineringarna och Camilla Larsson fastnade för två Göteborgsproducerade kortfilmer.

FAKTA

VISAS INFÖR FESTIVALEN
•  De guldbaggenominerade långfilmerna visas på biografen Draken den 21-23 januari med representanter från filmteamen på plats. Som förfilmer visas de nominerade kortfilmerna.
•  Efter visningen röstar publiken på sin långfilmsfavorit, som får Göteborgs stora filmpris på filmfestivalens invigning 29 januari. Dessutom visas hela guldbaggegalan live på Draken.
•   21/1 19.00 Män som hatar kvinnor. Förfilm: A Good Friend of Mr World.
•  22/1 19.00 Prinsessa. Förfilm: Drömmar från skogen.
•  23/1 19.00 I taket lyser stjärnorna. Förfilm: Skrapsår.
•  25/1 19.30 Guldbaggegalan.

Tur att det finns jurys och jurys. För i ärlighetens namn så gjorde man ju inte direkt vågen när guldbaggenomineringarna offentliggjordes i går – åtminstone inte över vilka filmer som nominerades till bästa film 2009.
Den särskilda nomineringsgruppen för kortfilm (och dokumentär) har tack och lov gjort ett bättre jobb än den 34 personer stora nomineringsjuryn.
 
Att Göteborg, med Filmhögskolan i framkant, håller hög klass inom den svenska kortfilmen är ingen nyhet. I år finns det ca 66, 6 procent chans att Guldbaggen för bästa kortfilm går till en göteborgsproduktion – med Gabriella Pichlers ”Skrapsår” och Johannes Nyholms ”Drömmar från skogen” nominerade.
”Skrapsår” visades på Göteborgs filmfestival förra året och har sedan dess visats över världen och vunnit priser, bland annat för bästa film på den internationella festivalen Fresh Film Fest i tjeckiska Karlovy Vary. GT skrev om Gabriella Pichler redan 2007 i en serie om unga kulturaktörer och deras visioner.

”Jag vill bombardera med andra historier, bilder och karaktärer. Inte stå still utan hitta nya sätt att berätta på. Inom några år vill jag nog göra en långfilm men tills dess slipa mina verktyg och arbeta med kortfilmer. Jag hoppas att jag kan hänga mig kvar i branschen. Jag är jävligt envis och otålig så jag biter mig nog fast”, sa Gabriella Pichler då.
Filmen hon just då arbetade med var examensfilmen från Filmhögskolan som då gick under namnet ”Kanaljer”, vilket sedermera ändrades till ”Skrapsår”. Alltså den film som nu är nominerad till en Guldbagge!
 
Den 22 minuter långa Skrapsår är ett lågmält litet kraftpaket som rör sig i världen mellan fiktion och verklighet. Den är inspelad i Mölndal, handlar om vilsna barn och ungdomar på ett öde fabriksområde och berör både kropp och själ med sin intensitet.
Just nu förbereder Gabriella Pichler sin debutlångfilm med titeln ”Äta. Sova. Dö.” som ska spelas in i Skåne – själv är hon uppvuxen i Örkelljunga. Den ser man fram emot av många skäl – och då inte bara för att den är ett steg på vägen mot det till synes ouppnåeliga 40/60-målet.

Johannes Nyholm är såväl en Göteborgs- som Cannesfavorit. Redan förra året var han guldbaggenominerad för sin galna novellfilm ”Dockpojken”. Både ”ursprunget” till ”Dockpojken” – den animerade ”Sagan om den lille dockpojken” och nu nominerade ”Drömmar från skogen” visades i sektionen ”Director's Fortnight” i Cannes, där själva Dockpojken, i full 40-kilosdress, till allas förtjusning, promenerade omkring på strandpromenaden.
Drömmar från skogen är ett skuggspel – avfilmad klassisk skuggspelsteater, som handlar om kärlek. Och en fågel och en flicka. Nyholms filmer är finurligt lekfulla och konstnärligt seriösa i en skön, mycket egen blandning, som skvallrar om hans bakgrund både som konstnär och musikvideoregissör.
 
Även Nyholms filmer har visats världen över och plockat hem priser. Kan det vara dags för en bagge nu?

Camilla Larsson
kulturen@gt.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!