Dags för en bagge?

Publicerad
Uppdaterad
I år satsar Göteborgs filmfestival på Guldbaggegalan. Både de nominerade lång- och kortfilmerna visas på Draken och dessutom sänds hela guldbaggegalan live från Cirkus i Stockholm.
I går offentliggjordes nomineringarna och Camilla Larsson fastnade för två Göteborgsproducerade kortfilmer.
Tur att det finns jurys och jurys. För i ärlighetens namn så gjorde man ju inte direkt vågen när guldbaggenomineringarna offentliggjordes i går – åtminstone inte över vilka filmer som nominerades till bästa film 2009.
Den särskilda nomineringsgruppen för kortfilm (och dokumentär) har tack och lov gjort ett bättre jobb än den 34 personer stora nomineringsjuryn.
 
Att Göteborg, med Filmhögskolan i framkant, håller hög klass inom den svenska kortfilmen är ingen nyhet. I år finns det ca 66, 6 procent chans att Guldbaggen för bästa kortfilm går till en göteborgsproduktion – med Gabriella Pichlers ”Skrapsår” och Johannes Nyholms ”Drömmar från skogen” nominerade.
”Skrapsår” visades på Göteborgs filmfestival förra året och har sedan dess visats över världen och vunnit priser, bland annat för bästa film på den internationella festivalen Fresh Film Fest i tjeckiska Karlovy Vary. GT skrev om Gabriella Pichler redan 2007 i en serie om unga kulturaktörer och deras visioner.

”Jag vill bombardera med andra historier, bilder och karaktärer. Inte stå still utan hitta nya sätt att berätta på. Inom några år vill jag nog göra en långfilm men tills dess slipa mina verktyg och arbeta med kortfilmer. Jag hoppas att jag kan hänga mig kvar i branschen. Jag är jävligt envis och otålig så jag biter mig nog fast”, sa Gabriella Pichler då.
Filmen hon just då arbetade med var examensfilmen från Filmhögskolan som då gick under namnet ”Kanaljer”, vilket sedermera ändrades till ”Skrapsår”. Alltså den film som nu är nominerad till en Guldbagge!
 
Den 22 minuter långa Skrapsår är ett lågmält litet kraftpaket som rör sig i världen mellan fiktion och verklighet. Den är inspelad i Mölndal, handlar om vilsna barn och ungdomar på ett öde fabriksområde och berör både kropp och själ med sin intensitet.
Just nu förbereder Gabriella Pichler sin debutlångfilm med titeln ”Äta. Sova. Dö.” som ska spelas in i Skåne – själv är hon uppvuxen i Örkelljunga. Den ser man fram emot av många skäl – och då inte bara för att den är ett steg på vägen mot det till synes ouppnåeliga 40/60-målet.

Johannes Nyholm är såväl en Göteborgs- som Cannesfavorit. Redan förra året var han guldbaggenominerad för sin galna novellfilm ”Dockpojken”. Både ”ursprunget” till ”Dockpojken” – den animerade ”Sagan om den lille dockpojken” och nu nominerade ”Drömmar från skogen” visades i sektionen ”Director's Fortnight” i Cannes, där själva Dockpojken, i full 40-kilosdress, till allas förtjusning, promenerade omkring på strandpromenaden.
Drömmar från skogen är ett skuggspel – avfilmad klassisk skuggspelsteater, som handlar om kärlek. Och en fågel och en flicka. Nyholms filmer är finurligt lekfulla och konstnärligt seriösa i en skön, mycket egen blandning, som skvallrar om hans bakgrund både som konstnär och musikvideoregissör.
 
Även Nyholms filmer har visats världen över och plockat hem priser. Kan det vara dags för en bagge nu?

Camilla Larsson
kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag