Karl Magnusson är chef för Världskulturmuseet i Göteborg. Han är numer den enda av de åtta i ledningsgruppen som har sitt kontor på Södra vägen 54 där Världskulturmuseet liksom hela myndighetens kansli och säte ligger. De övriga sju cheferna sitter utspridda på de tre Stockholmsmuseerna Medelhavsmuseet, Etnografiska och Östasiatiska. Men att myndighetens ledning flyttats till Stockholm håller inte Sanne Houby-Nielsen med om.
- Det är en myt. Faktum är att lika många arbetar på kansliet i dag som under min företrädares tid.
Men faktum är också att för bara två år sedan var cheferna mer jämt fördelade mellan Stockholm och Göteborg. Sedan dess har bland annat funktioner med ekonomiansvar, personalansvar, kommunikationsansvar, planeringsansvar och fastighetsansvar flyttats till Stockholm.
Det har skett successivt efter att chefer i Göteborg sagt upp sig på egen begäran. Varför har de gjort det?
- Det är svårt för mig att uttala mig tydligt, men det är klart att det tyder på problem. Vi rekryterar chefer som slutar, säger Klas Grinell, intendent och skyddsombud på Världskulturmuseet.
Flera av dem som hoppat under de senaste två åren var inte anställda särskilt länge. Den tidigare fastighetschefen klarade till exempel knappt tvåårsstrecket innan han sa upp sig. Samma sak gäller den tidigare ekonomichefen och den tidigare planeringschefen.
- Jag har lämnat det där bakom mig och vill inte uttala mig, säger den förre ekonomichefen Ann Linde Koolman.
Det är svårt att få någon att träda fram och uttala sig. Men efter att ha talat med närmare 20 personer knutna till myndigheten målas ändå en samstämmig bild upp. De som slutar har i de flesta fall på ett eller annat sätt inte kunnat förlika sig med överintendentens sätt att leda verksamheten.
Det finns också exempel på personer som blivit "omkörda", ibland efter att ha gått in i väggen. Att en HR-chef skulle anställas med liknande arbetsuppgifter som personalchefen i Göteborg var till exempel klart innan denne sa upp sig. Samma sak gäller fastighetschefen som slutade så sent som i september i år och som officiellt inte ersatts. Men redan i januari fanns en "utvecklingschef" på plats på Etnografiska i Stockholm.
Det var inte vem som helst - Ulf Tomner var tidigare fastighetschef på Statens fastighetsverk och den som Sanne Houby-Nielsen förhandlade och samarbetade med för att göra utställningslokal i det så kallade "Bergrummet" på Skeppsholmen. Hon förnekar inte att hon känner honom.
- Är det kriminellt?
Den första utställningen i Bergrummet med delar av Kinas jättelika terrakottaarmé blev en succé. Det två följande - en om afrikansk konst och en om Inkas guldskatter - blev publika och ekonomiska bakslag. Med en ansträngd ekonomi är frågan om Världskulturmuseerna har råd med ett "femte museum".
Enligt flera källor lever personalen under hotet att ett av myndighetens museer kanske måste stängas om inte utställningarna lockar mer publik. Detta ska ha uttalats av överintendenten strax före jul förra året. Vilket museum är det i så fall som ska läggas ner?
- Det är ett uppfunnet hot. Jag har aldrig arbetat efter strategin att ett museum ska läggas ner. Tvärtom.
Du har inte sagt det?
- Det är helt klart att du hört ett rykte och jag kan inte kommentera ryktesspridning.
Liksom den förre överintendenten Göran Blomberg bor Sanne Houby-Nielsen i Stockholm. Men medan Blomberg fanns i Göteborg fyra dagar i veckan arbetar Houby-Nielsen mest från kontoret på Medelhavsmuseet där hon också har sin sekreterare.
Om man ska tro den resestatistik myndighetens kansli lämnat ut till GT besöker hon Göteborg alltmer sällan. När hon började 2010 hyrde myndigheten under tio månader en övernattningslägenhet i andra hand åt henne, men sedan sommaren 2011 flyger hon i regel över dagen när hon besöker Göteborg. Det året gjorde hon det 38 gånger medan hon hittills i år bara gjort 19 tur och retur-resor mellan Bromma och Landvetter.
Sju av ledningsgruppens åtta chefer finns i Stockholm och själv besöker överintendenten på sin höjd Göteborg ett par gånger i månaden - kan man då säga att myndighetens säte ligger här?
- Ja, naturligtvis finns sätet i Göteborg. Det har aldrig varit så tydligt som under min tid.
- Den linjeorganisation som jag har infört säkerställer att massa personer från Stockholm kommer hit ner och interagerar med Göteborg och de politiska nivåerna här.