Bokmässan känns som ett hån mot min pappa

Angela och Gui Minhai.
Foto: TT/Privat
Gui Minhai.
Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAI
Angela Gui.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Göteborgaren Gui Minhai sitter kidnappad av den kinesiska kommunistdiktaturen för sin förläggarverksamhet.

Hans dotter Angela Gui beklagar att Bokmässan knappt uppmärksammar honom alls.

YTTRANDEFRIHET | DEBATT. Den här veckan samlas kultur-Sverige för att hylla de skriftliga uttrycksformer som gör att vi kan dela allt det där som gör oss mänskliga genom tid, rum, och kultur. Bokmässan är en tillställning som många av oss ser fram emot varje år, men också en som vi tar för givet. Det är svårt för mig att känna mig delaktig i både entusiasmen och oron som omgärdat bokmässefenomenet när min pappa fängslats för sitt arbete som förläggare, utan några större konsekvenser från omvärlden.

Min pappa Gui Minhai fördes bort från sin semesterlägenhet i Thailand och in i Kina i oktober 2015 för att ha publicerat och sålt böcker som kritiserade det kinesiska kommunistpartiet. Han sitter fortfarande i ett rättsligt limbo utan rättegång, juridiskt ombud eller kontakt med familj. Nu två år senare har fler och fler journalister, författare och aktivister tystats på liknande sätt. Journalisten Hamza Yalcin, som liksom min pappa är svensk, häktades i somras i Spanien och släpptes igår villkorligt i väntan på besked om utvisning.


LÄS MER - Karin Olsson: Vi får inte låta kommunistdiktaturen Kina komma undan med Gui Minhai 

Fick "Red notice"

Precis som pappa var han på semester i ett tredje land. Han stoppades på flygplatsen och fick veta senare att Turkiet utfärdat en efterlysning – en så kallad ”Red notice” – genom Interpol.  Föreligger en sådan stoppas en person automatiskt från att resa, utan hänsyn till huruvida skälen för den är legitima. Hamza Yalcin har snart suttit häktad i ett EU-land i två månader för att ha nyttjat sin yttrandefrihet.

Och visst är Kina inblandat även här. Sedan kinesiske Meng Hongwei valdes till Interpols nya ordförande i fjol verkar Kinas självutnämnda roll som världspolis inte bara innefatta kidnappningar av dissidenter utomlands. Det kinesiska kommunistpartiets växande makt och sociala acceptans i globala sammanhang innebär att Kina nu även hjälper andra diktaturer att fånga in sina dissidenter.

Jag är 23 år gammal och har blivit varnad för att resa till majoriteten av världens länder. Min säkerhet går inte att garantera där, har jag blivit tillsagd under de flertal poliskontakter jag haft under de senaste två åren – ”men länder inom EU och Nordamerika bör gå bra”.  


LÄS MER - Angela Gui, Jojje Olsson och Kurdo Baksi: Tyst diplomati håller Gui Minhai fängslad  

Tyst om Hamza Yalcin

I november åker jag till Lanzarote med min bästa vän, som så många andra hösttrötta svenskar, efter noggrann planering och riskkalkyl. Men vad som skulle bli en veckas återhämtning och avkoppling lär nog snarare bli en veckas knutna nävar och ångest. I år känner jag mig som svensk aktivist mindre trygg än någonsin.

Jag blev tvungen att ställa in besöket till min hemstad i år. Men jag bär Göteborg med mig. Pappa föddes i kuststaden Ningbo i östra Kina, men när folk frågar var han kommer ifrån säger han alltid Göteborg utan att tveka. 

Denna vecka verkar dock vår stad ha glömt honom: en enda programpunkt handlar om pappa. Om Hamza Yalcin och EU som autokratins nyaste slagfält är det tyst. Jag vet inte vad Bokmässan betyder för dig. För mig känns den mer och mer som en ihålig föreställning om att ingenting har hänt. 

Ja, för mig har den kanske rentav blivit ett hån. 


Av Angela Gui

Angela Gui är doktorand i historia


I Expressens monter på Bokmässan

FREDAG 13.30 - 14.00 Monter F01:39


EXPRESSEN DEBATT: FREE GUI MINHAI

Ulrika Kärnborg, författare och vice ordf SFF och Sara Mannheimer, Svenska Pen, ordförande fängslade författares kommitté, om den svensk-kinesiska förläggaren och göteborgaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.

Moderator: Karin Olsson, Expressen Kultur.