"Blubby Liljeroth, i så fall!"

Linfält på Botan

Vad betyder kultur och vad ger ordet för associationer?

Det funderar Ann-Marie Ljungberg på apropå visningen av Botaniskas kulturväxter under kulturkalaset i dag.

KULTURKALASET

Under valspurten 2010 skrev tidningen Stockholm City att kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth tyckte att ordet kultur kunde ha en negativ klang. Strax därefter uttalade sig serietecknaren Liv Strömquist: "Jag tycker att namnet Lena Adelsohn Liljeroth har en väldigt negativ klang. Därför föreslår jag att hon döps om till Blubby."


Lena Adelsohn Liljeroth.
Foto: Foto: Emil Nordin

Men det tycker jag vore att gå väl långt. Namnen Lena och Adelsohn kanske kan diskuteras. Men namnet Liljeroth kan man inte klaga på. Särskilt inte i dessa tider, när Kultur­kalaset är i full gång och Botaniska i dag, lördag, arrangerar en heldag med kulturväxter.

Ordet kultur betyder ju faktiskt odling på latin, något som kan vara lätt att glömma mitt inne i stan, där vilken botaniskt intresserad kalasbesökare som helst kan bli gråtfärdig av bristen på arter, efter att groblad, vitgröe och våtarv är räknade. Och vad är liljerötter, särskilt sorterna Burchardia umbellata, på svenska även kallade mjölkpigor, och Wurmbea, om inte just kulturväxter som har använts av bland annat aboriginerna som föda i över fyrtiotusen år? Snacka om positiv klang.

Men liljerötterna kommer inte att ta stor, om ens någon, plats på Botaniska. Det finns många växter som är viktigare, till exempel vete och ris. Men också lin.

Alla de växter som människor i dag använder sig av, till mat, byggnadsmaterial, mediciner, smink och kläder, har någon gång varit vilda. Många av dem skulle man knappast ens känna igen om man fick se dem i sitt ursprungsskick. Under tusentals generationer har de förädlats av människan.

Potatisen, som lanserades i Sverige under 1700-talet, hade redan dessförinnan odlats och förädlats i 7 000 år av indianer i Anderna. Det går antagligen inte på jorden ens att få tag i en potatis som den såg ut innan dess. Det är likadant med de övriga kulturväxterna (av vilka en häpnadsväckande mängd av de viktigaste kommer just från Anderna) ris, vete, bönor, olika sorters frukter, nästan alla grönsaker.

Det finns det all anledning att stanna upp och begrunda när det går som mest livat till.

Kulturväxter

Definition: Växt som i större skala odlas på grund av den nytta människan kan draga av densamma liksom av dess produkter. Källa: SAOB

De flesta av botaniskas kulturväxter finns i Landeriträdgården, Köksträdgården och Örtagården.

Människan använder i dag ungefär 30 000 växtarter. 7 000 av dem är jordbruksväxter. Men bara 30 arter står för 90 procent av det vi äter och av dessa står vete och ris för hälften.

De äldsta kända trädgårdarna i Persien kallades pairi-daeza, det är därifrån vårt ord "paradis" kommer.

Kulturväxterna berikar dessutom vårt språk. För att bereda lin på rätt sätt måste man bråka, skäkta, häckla och spinna.

Kulturväxterna i Göteborgs botaniska trädgård visas under Kulturkalaset i dag, lördag, klockan 11.00-16.00.