Foto: Jonsson Petra
 Foto: Jonsson Petra

"Bita i det sura äpplet"

Publicerad
Uppdaterad
Nyss var det Pecha Kucha på Nefertiti i Göteborg. Fenomenet som startade i Japan och som nu finns spritt i 80 länder. Människor får sju minuter på sig att stå på scenen och presentera något, i ord och bild.
Konstnären Linda Spåman använde sina sju minuter till att berätta om när hon slog ut sina tänder.
Hon kallade presentationen ”Att bita i det sura äpplet”.
Det var det svar hon fick från försäkringsbolaget Ifs kundtjänst, när hon vägrade acceptera att hennes försäkring inte täckte nya tänder.
”Det är nog bara att bita i det sura äpplet”, sa försäkringsdamen.
Linda bestämde sig för att berätta om alltihop i en fin coffee-table-bok.
På Nefertitis scen visar hon bilder av sig, stort leende med röda läppar.
– Min väninna hade just förklarat för mig vikten av ett bra nätverksleende. Det ger intryck av framgång och självförtroende.
Fast Linda hann inte le länge innan hon fastnade i spårvagnsspåret och framtänderna rök.
Men det har hänt mycket annat för Linda Spåman i år. Hon har haft två konstutställningar. Andra delen av serieboken ”Kötthuvudet” kommer snart. Där i ryms en del av de udda existenser hon möter på jobbet i antikaffären på dagarna.
– Bara att plocka in.
Dessutom har hon blivit chefredaktör för ett nytt fanzine, Pervers Kroki.
– Det är en tecknad, pornografisk tidskrift för män. Innehåller bilreportage med tillhörande lättklädda kvinnor. Och så mord då.
– Mord?
– Ja, först tänkte jag visa bilder av mördade män, i stället för kvinnor eftersom kvinnor alltid framställs som offer. Men så kom jag på att det inte skulle funka. Män vill inte se på mördade män.

Den 30 maj blir det release för nya fanzinet på Gay straight to hell på Världskulturmuseet.
Annars kretsar tankarna mycket runt If-projektet, som bör bli klart inom några veckor då hon fått sina nya, självbetalda tänder.
– Det är något speciellt med att förlora just tänderna. Ibland kommer det in en tandlös människa i butiken. Då tänker man ju att det inte gått så bra för dem i livet, att de är förlorarna i livets lotteri.

Vi talar om besatthet. ”Kötthuvudets” första nummer handlar om att mannen hon vill ha inte vill ha henne.
Hon blir besatt. Liksom Maja Lundgren och Carina Rydberg. Och Anders Paulrud och Ulf Lundell eller för den delen Lars Norén.
Men det är bara kvinnor som anklagas för just besatthet.
– Jag älskar att dela med mig av mig själv. Men jag vågar bara om jag förlorat allt. Som med ”Kötthuvudet”, då hade jag ju redan förlorat min pojkvän.
Människor är hennes grej.
”Göteborgsprofilen” är ett projekt där hon tillsammans med filmfestivalens Håkan Westsson ska tapetsera en serie på stan, byggd på en verklig invånares liv.
Arbetssättet innebär att snylta på en annan människas liv.
– Det är därför jag gillar If-projektet så mycket. Att få vara besatt av ett företag, det är så bra. Då kan ju inte någon enskild människa tröttna på mig.

Åsa Lantz
kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag