Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bara sex dagar kvar – Stadsbiblioteket klart

Läsplats. I de nybyggda gallerierna runt huset finns gott om läsplatser med utsikt över Avenyn och Lorensbergsparken. Foto: Henrik Jansson

Är det någon gång man ska säga äntligen, så är det när Stadsbiblioteket öppnar igen på onsdag nästa vecka och 1,2 miljoner besökare efter två års väntan får tillbaka sitt vardagsrum vid Götaplatsen.

Det nya stadsbiblioteket har planerats i tolv år och byggts i två. För 240 miljoner har besökarna fått 3 700 nya kvadratmeter att röra sig på, runt det gamla huset och i en helt ny utbyggnad mot Lorensbergsparken.

- Bara gallerierna runt det gamla huset är på 900 kvadratmeter, berättar arkitekten Peter Erséus nöjt vid pressvisningen.

Kolla gärna uppåt innan ni kliver in i huset nästa vecka. Den nya fasaden står inte på marken utan hänger från taket!

Kolla gärna framåt också. Göteborgarnas älskade Karin Boye-staty är tillbaka på plats.

Inuti är huset ljust och luftigt. Schackspelarna har ett par bord intill den nya entrén. Nya grupprum gör att snackarna inte stör läsarna. Tonåringarna har en spelavdelning i den gamla källaren som fått riktiga fönster mot Lorensbergsparken. Dit går en bred trappa ner från entrén, lite som på Världskulturmuseet där trappan blivit ett eget rum och samlingsplats.

- Trappor finns på många ställen. Jag känner mig inte skamsen över att ha kopierat det konceptet, säger Peter Erséus.

I de nya ljusa gallerierna runt huset finns läsfåtöljer, både ute och inne. Är det vårväder på onsdag så ställ er först i kön för en plats på den soliga balkongen. En bra bok och en kopp kaffe, sen flyttar man sig inte gärna igen. Jag vet, jag har provat! Och välj gärna GT-kulturens fina bok "Min gata i Göteborg", snyggt uppställd i bokhavet.

80 datorer finns till utlåning plus många extra platser för dem med egen dator. Blir det ändå trångt? Inga problem. Nya citybiblioteket 300 kvadrat på Södra Hamngatan finns fortfarande kvar!

Däremot inte personalen på kulturförvaltningens Rum för litteratur i Lagerhuset. Detta har bemannats och skötts av bibliotekets personal som nu flyttar tillbaka till Götaplatsen med sina poesiuppläsningar, klassikerprat och workshops. Rummet finns däremot kvar och hyran på 386 000 kronor om året, kontraktet är påskrivet till 2015.

Hur påverkar det ett bibliotek att ha varit stängt i två år? Hur många besökare har man tappat under tiden?

- Det finns inget ombyggt bibliotek som inte ökat antalet besökare, säger bibliotekschefen Christina Persson lugnt och ser fram emot nästa vecka när de sista böckerna förhoppningsvis är på plats och hon får lämna över det nya huset till göteborgarna.

Och sen ser hon fram emot kompletteringsbudgeten där biblioteket ska få ökade anslag för att klara nya hyran. Från åtta hyresmiljoner om året kostar biblioteket numera 38 miljoner om året att driva.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!