IDENTIFIKATION. Hannah Alem Davidson, Nemanja Stojanovic och Ove Wolf. Foto: OLA KJELBYEIDENTIFIKATION. Hannah Alem Davidson, Nemanja Stojanovic och Ove Wolf. Foto: OLA KJELBYE
IDENTIFIKATION. Hannah Alem Davidson, Nemanja Stojanovic och Ove Wolf. Foto: OLA KJELBYE
Anna Harling, Kjell Wilhelmsen, Ramtin Parvaneh och Ylva Gallon. Foto: OLA KJELBYEAnna Harling, Kjell Wilhelmsen, Ramtin Parvaneh och Ylva Gallon. Foto: OLA KJELBYE
Anna Harling, Kjell Wilhelmsen, Ramtin Parvaneh och Ylva Gallon. Foto: OLA KJELBYE

Backa går i barndom för tredje gången

Publicerad

Isa Andersson ser "5114 dagar", åtta fjortisars vittnesmål på Backa i Göteborg.

Backa Teater har med framgång speglat både sjuåringens och elvaåringens vardag på scen. När regissören Johanna Larsson och dramaturgen Stefan Åkesson nu tar sig an 14-åringens väl och ve i "5114 dagar", knyter de inte bara ihop en ålderstrilogi, utan återvänder till en för ensemblen välbeprövad metod.

Utifrån skådespelarnas egna erfarenheter av att vara 14 år har föreställningen kollektivt improviserats fram. Och ensemblen vet hur man trollbinder sin publik med humor, lekande lätt spelglädje och identifikation. Deras samlade erfarenheter sträcker sig från tidigt 1960-tal till 00-tal och skapar både gemensamma nämnare och vitt skilda upplevelser av fjortisåret. 

Systraskap imponerar

Bakom en selfiebarrikad, bestående av uppförstorade bilder på skådespelarna i 14-årsåldern, blottar sig ett stort, öppet scenrum med ljusa träväggar. En skolgård med vissna, ledsna höstträd sätter stämningen, tillsammans med Backamusikerna, som här fått besök av elektroduon Systraskap (Sabina Wärme och Amanda Lindgren) som imponerar på såväl tuba, trumpet, trummor som sång.

På scenen ges självbilderna fritt spelrum. Autentiska berättelser löper som sköra nervtrådar genom fjortistiden, och blottar skarven mellan ung och vuxen, behovet av anpassning och sökandet efter individualitet. Vi möter bland annat tuffingen Ove Wolf, hackkycklingen Ylva Gallon och utvisningshotade Nemanja Stojanovic. Här finns någon för alla. 

Episod efter episod

Med igenkänning kommer man långt, men inte alltid hela vägen. Jag saknar det filosofiska och existentiella stråk som varit närvarande i tidigare uppsättningar. Likaså en tydligare scenisk framåtrörelse. Här läggs episod till episod i ett schematiskt dramatiskt rutnät. 

Det blir visserligen en regelbunden och snygg scenmosaik, men på bekostnad av djup och dynamik.

TEATER

5114 DAGAR

Av Johanna Larsson, Stefan Åkesson och ensemblen

Regi Johanna Larsson

Backa teater

Ålder 13+

 

Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag