Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Backa går i barndom för tredje gången

IDENTIFIKATION. Hannah Alem Davidson, Nemanja Stojanovic och Ove Wolf. Foto: OLA KJELBYE
Anna Harling, Kjell Wilhelmsen, Ramtin Parvaneh och Ylva Gallon. Foto: OLA KJELBYE

Isa Andersson ser "5114 dagar", åtta fjortisars vittnesmål på Backa i Göteborg.

Backa Teater har med framgång speglat både sjuåringens och elvaåringens vardag på scen. När regissören Johanna Larsson och dramaturgen Stefan Åkesson nu tar sig an 14-åringens väl och ve i "5114 dagar", knyter de inte bara ihop en ålderstrilogi, utan återvänder till en för ensemblen välbeprövad metod.

Utifrån skådespelarnas egna erfarenheter av att vara 14 år har föreställningen kollektivt improviserats fram. Och ensemblen vet hur man trollbinder sin publik med humor, lekande lätt spelglädje och identifikation. Deras samlade erfarenheter sträcker sig från tidigt 1960-tal till 00-tal och skapar både gemensamma nämnare och vitt skilda upplevelser av fjortisåret. 

Systraskap imponerar

Bakom en selfiebarrikad, bestående av uppförstorade bilder på skådespelarna i 14-årsåldern, blottar sig ett stort, öppet scenrum med ljusa träväggar. En skolgård med vissna, ledsna höstträd sätter stämningen, tillsammans med Backamusikerna, som här fått besök av elektroduon Systraskap (Sabina Wärme och Amanda Lindgren) som imponerar på såväl tuba, trumpet, trummor som sång.

På scenen ges självbilderna fritt spelrum. Autentiska berättelser löper som sköra nervtrådar genom fjortistiden, och blottar skarven mellan ung och vuxen, behovet av anpassning och sökandet efter individualitet. Vi möter bland annat tuffingen Ove Wolf, hackkycklingen Ylva Gallon och utvisningshotade Nemanja Stojanovic. Här finns någon för alla. 

Episod efter episod

Med igenkänning kommer man långt, men inte alltid hela vägen. Jag saknar det filosofiska och existentiella stråk som varit närvarande i tidigare uppsättningar. Likaså en tydligare scenisk framåtrörelse. Här läggs episod till episod i ett schematiskt dramatiskt rutnät. 

Det blir visserligen en regelbunden och snygg scenmosaik, men på bekostnad av djup och dynamik.

TEATER

5114 DAGAR

Av Johanna Larsson, Stefan Åkesson och ensemblen

Regi Johanna Larsson

Backa teater

Ålder 13+

 

Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida.