Birgitta Stenberg Foto: Leif Gustafsson
Birgitta Stenberg Foto: Leif Gustafsson

Åstol dör!

Publicerad
Uppdaterad
Birgitta Stenberg har bott på Åstol i 45 år, men känner sig inte välkommen längre. - Snart har kommunen motat bort de sista fastboende. Samhället Åstol dör!
Hur gör man för att lättast bli av med en besvärlig mänska, jo man ser förstås till att hon vantrivs. Då ger hon sig av. Är man en kommunstyrelse kan man förflytta mängder av oönskade med den metoden.
Jag har ingen stark förföljelsemani men jag blev lite purken när jag nyss kom hem från Rom och hittade tre parkeringslappar på min bil. Bilen stod på min parkeringsplats vid Rönnängs brygga där den stått sedan maj förra året. Parkeringen hyr jag sedan 80-talet och Tjörns kommun tar ut uppåt tio tusen om året för den. Parkeringsboten var 500 plus 600 plus 600 kronor.
Ingen av de andra bilarna hade fått några lappar. Mina är daterade den 10 juni, den 11 juni, - dagen därpå! - samt den 20 juni.
Jag hade en annan bil tidigare och förra året fick jag ett parkeringsbevis utskrivet, inte på mig utan på denna nya bil. Det ska ligga synligt under vindrutan. Tyvärr hade det blåst ner i en av stormarna när jag stängt bildörren.

Nu tycker någon kanske att detta krav på parkeringsbevis är konstigt eftersom det är min p-plats. Det beror på att man enligt Tjörns kommun inte får låna ut sin parkering till någon. Om ett par föräldrar vill resa bort får inte mormor ställa sin bil på deras tomma plats medan hon bor i deras hus och har hand om barnen.
Och hur gör man med den hyrbil man skaffar för två dagar medan den egna är på reparation? Då hinner inte Tjörns kommun skicka sitt intyg förrän det är försent och hyrbilen lappad för minst 500 spänn.
Men varför ska man inte få låna ut en parkering som man betalar dyrt för? I andra kommuner har beviset ägarens namn, inte bilens nummer. Den lappen kan man låna ut om man vill. Jag kan bara gissa att Tjörns system är till för att skapa vantrivsel.
I Rönnäng är parkeringsmöjligheterna orimligt besvärliga. Åstols gästparkering ligger nästan två kilometer från färjeläget. Det är en lång väg att släpa på sitt bagage. När jag satt i Tjörns fullmäktige föreslog jag att färjan åtminstone sommartid skulle gå till en kaj nära denna avlägsna parkering. Förslaget röstades ner.

Min senaste jobbresa tog flera veckor och gick till Paris och Rom. Att lämna bilen på min egen parkering under den färden kostade alltså 1700 kronor. Om poliserna ringt till bilregistret hade de sett att jag äger kärran sedan över ett år och de visste redan att jag är parkeringsplatsens innehavare.
Jag tror det finns en anledning till vissa av Kommunens åtgärder. Man vill bli av med oss fastboende, vi kostar besvär och pengar. Hur ska man annars förklara följande försämringar:
+ Sopsorteringens containrar har tagits bort från Dyrön och Åstol. Det finns visserligen två stycken utplacerade i Åstols hamn men med en tydlig skylt: ENDAST FÖR GÄSTBÅTAR.
+ Färjans biljettpris för en färd på tio minuter är över 60 kronor tur och retur.
+ Har vi handbagage som väger mer än 10 kilo ska vi betala 40 kronor extra!
+ Märkligt nog är vi tillåtna att släpa ombord våra sopor utan att betala extra för dem. En buss från färjeläget i Rönnäng har en hållplats 3 kilometer från deponeringsplatsen uppe på Tjörn. Ska pensionärerna som inte äger bil hoppa av bussen där, packa sina rullatorer med soporna och vandra dessa sex kilometer för att sedan stå och vänta någon timme på en buss tillbaka till Rönnängs hamn?
+ Tidigare stämde bussarnas turlistor med färjans avgång och ankomst, det gör de inte längre.
+ Turlistor saknas. När färjan plötsligt mitt i sommarsäsongen ändrade sina nya tider en andra gång fanns ingen turlista på flera veckor. Alla äger inte en dator att hämta ner turlistan från nätet med.  

Meningen är uppenbarligen att vi helårsboende ska ge upp och flytta från öarna. Redan nu är mitt hem omringat av fem hus som är till salu eller ägs av sommargäster.
Jag är skräckslagen över den blixtsnabba utvecklingen mot en katastrof. Både skolan och förskolan stängdes för några år sedan vilket gör att inga unga familjer flyttar hit. Butikerna hade ett underlag på nära 600 bofasta när jag kom hit 1965. Nu återstår en enda affär och hade vi inte seglarna och sommarfolket skulle vi 200 kvarboende inte räcka till för att butiken ska klara sig. Många av oss handlar dessutom tanklöst på fastlandet eftersom allt är billigare i ett köpcentrum.
Den som skulle vilja fortsätta att försörja sig som kustfiskare – just dessa som ger öarna liv – måste räkna med hårt motstånd. Det finns förslag på att ingen över 40 år ska få fiska ål. Haven töms av industrifiske från stora skepp och kustfisket är nästan helt utslaget av dem.
Vi fick vårsill i Marstrandsbukten för första gången på 14 år. Den fiskar man nästan inget av eftersom ifall den stannar och leker så kommer också torsk och annan fisk till platsen. Men en natt kom ett av industrifiskefartygen och svepte med sig varenda sill. Nu är bukten tom igen.
Skulle något trots allt fastna i ett nät kommer sälen och hugger det i bitar. Det är ett ytterst litet fåtal bland sälarna som är helt orädda för människor, blev man av med dem vore resten av djuren välkomna att leva i våra vatten.
Skarven går också mycket illa åt fiskebeståndet. Den är fridlyst av EU. Svenska fiskare är för få och har svag representation i Bryssel.   
Samhället Åstol dör. Långt mer än hälften av husen på den tättbebyggda ön ligger nu i sommargästernas händer. Från att ha varit bostad åt arbetande människor håller den lilla ön på att bli ett sällan använt finrum åt tillfälliga besökare.
Inget ont om dem, i och för sig, men utvecklingen med huspriserna och granitens obegripligt höga markvärde leder till rena spökstäder längs hela Västkusten. Det finns uppenbarligen ingen hjälp att få.

Birgitta Stenberg
kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag