Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Act of goodness" reder ut om godhet

Marall NasariFoto: Henrik Jansson

Med nya pjäsen "Act of goodness" undersöker Mattias Andersson begreppet godhet. Uppsättningen som har urpremiär i morgon bygger på berättelser från unga människor runtom i Europa.
Men vad tycker folket på Backa Teater själva om godhet? Här är deras svar.

Anna Harling,

39 år, skådespelare.

Vad är godhet?

- Att man försöker att inte bara tänka på sig själv. Att göra något för sina medmänniskor utan baktanke och att tänka på fler än sig själv oavsett om det gäller den lilla eller den stora världen.

Är du en god människa?

- Jag försöker.

 

Erika Isaksson,

35 år, informatör.

Vad är godhet?

- Det är det mest generella begreppet som finns. Man kan säga att det är det filosofiska och religiösa begreppet för något som värderas som moraliskt rätt och motsatsen till ondska.

Är du en god människa?

- Jag är en människa. Kapabel till att göra både goda och onda val. Men i så stor utsträckning som möjligt försöker jag att göra gott i stället för ont. Jag skulle vilja ha mer civilkurage, jag känner att jag har blivit mer rädd och bekväm med åldern.

 

Marall Nasari.

Marall NasariFoto: Foto: Henrik Jansson33 år, skådespelare.

Vad är godhet?

- När man pratar om godhet så slår det ofta ut ordet medmänsklighet som jag tycker är ett bättre ord.

Vad är medmänsklighet?

- Att ha empati för varandra, jag tror att det är vårt grundtillstånd och godhet är ett begrepp som problematiserar det tillståndet.

Är du en god människa?

- Jag tror och hoppas att jag har en dos godhet kvar. Jag är nog 80 procent medmänsklig.

 

 

Emma Jenholt,

24 år, kostymvårdare och lokalvårdare.

Vad är godhet?

- Jag tänker på när jag och min familj var i Thailand när tsunamin kom. Vi var tvungna att fly upp i bergen med en massa andra och då var det några thailändare som tog sig ner igen och hämtade upp mat till alla. Att de vågade göra det trots att de inte visste vad som hände och var rädda är godhet.

Är du en god människa?

- Oftast försöker jag att vara det, men jag går inte runt och är god mot alla jag ser.

 

 

Ove Wolf,

43 år, skådespelare.

Vad är godhet?

Ove Wolf.Foto: Foto: Henrik Jansson- Att tänka goda och snälla tankar så mycket som möjligt. Men det är komplext, tänker du ont och gör gott så blir du ändå betraktad som god. Du kan också gå runt och tycka att du själv är god och göra en massa onda saker.

Är du en god människa?

- I grunden är jag det.

 

 

David Fukamachi Regnfors,

29 år, skådespelare.

Vad är godhet?

David FukamachiFoto: Foto: Henrik Jansson- Handling. Ofta står det inte mellan att handla gott eller ont, utan om att handla över huvudtaget. Det som hindrar oss från att göra gott är ofta en massa ursäkter för att inte ingripa i olika situationer eller till exempel inte ge pengar till tiggare. Nyckeln till godhet är att handla.

Är du en god människa?

- Jag hoppas att jag genom min existens bidrar till att göra världen till en lite bättre plats.

 

 

Bahador Foladi,

31 år, skådespelare.

Vad är godhet?

- Att inte vara egoistisk och att bry sig om sin omgivning. Man måste vara god mot sig själv för att vara god mot andra.

Är du en god människa?

- Jag tror det. Jag försöker göra det som är rätt. Men det är svårt att svara på utan att i stället låta självgod. Men vi i väst är så självupptagna och har så mycket, vi borde ge mer, då skulle världen inte se ut såhär.

 

 

Mattias Andersson,

44 år, regissör och manusförfattare.

Vad är godhet?

Mattias Andersson.Foto: Foto: Henrik Jansson- Att göra något för en annan människa som kanske kostar något för en själv. Det är dels ett barnsligt enkelt begrepp som handlar om att man ska vara god, samtidigt är det djupt komplext och bundet vid system, tid och en massa annat.

Är du en god människa?

- Nej, det skulle jag inte kalla mig för. Jag är väldigt ofullkomlig. Men jag har en idé och livssträvan att behandla människor lika.

 

 

Stefan Åkesson,

33 år, dramaturg.

Vad är godhet?

Stefan Åkesson. Foto: Foto: Henrik Jansson- Det är alltid ett relativt begrepp som är i relation till en rådande norm. Att inte slå sina barn var kanske en god handling för hundra år sedan, men det är det inte i dag. Jag tycker Immanuel Kant beskriver det bra: man ska inte behandla människor som medel utan som ändamål i sig själva.

Har du gjort en god handling någon gång?

- För ett antal år sedan när jag var på väg hem på vagnen så höll ett gäng grabbar på att tjafsa med en tjej. Då gick jag emellan och sa åt dem att lugna ner sig medan tjejen smet fram, sedan ställde jag mig i vägen och hindrade dem från att komma åt henne.

 

 

Ylva Gallon,

39 år, skådespelare.

Är du en god människa?

- Ja, men inte bara. Jag är mycket annat också.

Vad är det att vara god?

Ylva Gallon.Foto: Foto: Henrik Jansson- När man gör gott för en annan varelse utan att förvänta sig att få något i gengäld.

Har du gjort en god handling någon gång?

- Jag har räddat många djur. Men sen så har jag ju gått ut och köpt en kycklingklubba efter det också.