Foto: Ingmar JernbergFoto: Ingmar Jernberg
 Foto: Ingmar Jernberg
Man umgicks i parkerna, bland annat den vid –Mandolingatan. "Känns som igår" skriver en gammal Frölundabo på Facebook. Foto: Ingmar JernbergMan umgicks i parkerna, bland annat den vid –Mandolingatan. "Känns som igår" skriver en gammal Frölundabo på Facebook. Foto: Ingmar Jernberg
Man umgicks i parkerna, bland annat den vid –Mandolingatan. "Känns som igår" skriver en gammal Frölundabo på Facebook. Foto: Ingmar Jernberg
Foto: Ingmar JernbergFoto: Ingmar Jernberg
 Foto: Ingmar Jernberg
Några pojkar läser serietidningar i ett tält uppställt vid Stjärnhusen 1976. Foto: Ingmar JernbergNågra pojkar läser serietidningar i ett tält uppställt vid Stjärnhusen 1976. Foto: Ingmar Jernberg
Några pojkar läser serietidningar i ett tält uppställt vid Stjärnhusen 1976. Foto: Ingmar Jernberg
På Glasberget vid Frölunda Torg 1976. Frölunda Kulturhus ligger nu på denna plats. Foto: Ingmar JernbergPå Glasberget vid Frölunda Torg 1976. Frölunda Kulturhus ligger nu på denna plats. Foto: Ingmar Jernberg
På Glasberget vid Frölunda Torg 1976. Frölunda Kulturhus ligger nu på denna plats. Foto: Ingmar Jernberg
Foto: Ingmar JernbergFoto: Ingmar Jernberg
 Foto: Ingmar Jernberg
Foto: Ingmar JernbergFoto: Ingmar Jernberg
 Foto: Ingmar Jernberg
Frölunda Torg 1975. Foto: Ingmar JernbergFrölunda Torg 1975. Foto: Ingmar Jernberg
Frölunda Torg 1975. Foto: Ingmar Jernberg

70-talets Frölunda lever i hans foton

Publicerad

Mellanölskyssar, moppeåkande och kojbyggen ­mellan höghusen. Ögonblicken fångades på bild av en ung fotograf i 1970-talets Västra Frölunda.
I dag, 30 år senare, har de börjat cirkulera på ­Facebook bland dem som var med.

Västra Frölunda som vi känner det i dag började byggas på lantbruksmark under 1960-talets första hälft. När Frölunda torg invigdes 1966 av då­varande kommunikationsminister Olof Palme var det norra Europas största köpcentrum. Flera tidningar skrev lyriskt om torget, däribland GT, som i april 1967 tidsenligt deklarerade: "Man kan sammanföra butiksenheter på rätt sätt och få en psykologiskt riktigt genomförd genomströmning av ett centrum."

Redan då fanns synpunkter på områdets estetiska utformning, och på det skrala utbudet av andra verksamheter. Men GT hade svar även på detta:

"De kulturella anläggningarna kommer så småningom att byggas upp runtomkring. Bio och föreningslokaler och ungdoms­gårdar. Frölunda är inte färdigt än."

Frölunda var fortfarande något helt nytt, en modernitetens utpost innan miljonprogrammet drog i gång på allvar i Sverige.

En av dem som bodde i Frölunda i dess moderna begynnelse var fotografen Ingmar Jernberg. Han hyste ett stort intresse för klassiskt dokumentärfotografi och det dröjde inte länge innan han blev känd bland tonåringarna i området som "fotografen". Så kom han dem nära, och därmed också en bit av Frölundas själ.

I bilderna, tagna mellan 1974 och 1980, finns dåtidens Frölunda bevarat som i en tidskapsel.

Med stor närvarokänsla får vi följa Frölundatonåringarnas vardag och vänskap. Föräldrarna var mestadels svenska arbetare, ibland romer, finnar eller jugoslaver. Moppekulturen stod i centrum. Man köpte, stal och lånade moppar, och kring dem samlades umgänget. Fram till 1977 drack man mellanöl, när det försvann ur livs­medelsbutikerna började man dricka annat. Ibland brann det, och bilar stals.

Man träffades på fritidsgårdarna, som Frö­huset vid Musikvägen. Andra mötesplatser var Positivparken, parken vid Opaltorget och Stjärnhusen. Dessutom hade ung­domarna egna källarlokaler som möblerades och affischerades.

De unika bilderna av Frölunda och dess unga har fått en ny betydelse och spridning i och med sociala nätverk som Facebook. Både de porträtterade och deras barn hör av sig, kommenterar bilderna och minns tillsammans.

Så vad hände med dem? De som på bilderna kysser varandra, åker moppe, spelar kort och röker. Som förevigades när de hängde med kompisarna mellan höghusen. De är medelålders nu, har vanliga liv. En del bor kvar i Frölunda. Någon jobbar i hemtjänsten, en annan är chaufför. Andra är arbetslösa och sjuka. Vissa har haft hårda liv men repat sig. Några har dött.

Husen på Mandolingatan, Musikvägen och Marconigatan står kvar där de en gång byggdes. Men området är också något annat idag. Frölunda torg har byggts om och fräschats upp. Grönområdena krymper när det byggs nytt och förtätas i hela stadsdelen. Frölunda är fortfarande inte färdigt, men i Ingmar Jernbergs bilder har tiden frusit i svunna ögonblick.

Agnes Arpi
Agnes Arpi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag